Performanță incredibilă! Medalii naționale obținute de sportivi din Timișoara alungați din sala în care se antrenau

Performanță incredibilă! Medalii naționale obținute de sportivi din Timișoara alungați din sala în care se antrenau

Campioni fără sală de antrenamente! Tinerii sportivi ai CSM Timișoara – secția de badminton au reușit o performanță incredibilă la Cupa României U11 și U 19, în condițiile în care, în urmă cu două luni, au fost dați afară din sala în care se antrenau.

Competiția s-a desfășurat la București, în perioada 14-16 martie, dar secția de badminton a CSM Timișoara, care an de an a dat nu doar campioni naționali, ci și pe campioana europeană și vicecampioana mondială a acestui sport, nu a putut fi reprezentată de toți jucătorii, iar cei care au participat nu s-au putut antrena corespunzător.

Cu toate acestea, sportivii timișoreni s-au întors acasă cu patru medalii de aur, una de argint și trei de bronz.

Situația fără precedent a pornit de la directoarea Liceului de Arte Plastice din Timișoara, Nadia Baloteanu, care, în urmă cu două luni, a interzis accesul jucătorilor de badminton în sala de sport a unității de învățământ, sală în care timp de 46 de ani s-au desfășurat neîntrerupt antrenamentele pentru acest sport.

După această decizie radicală, antrenoarea Corina Dan a găsit sprijin la Universitatea de Vest, care a acceptat temporar ca în sala de sport a instituției, din zona Oituz, să se antreneze o parte dintre sportivii legitimați la secția de badminton a CSM Timișoara.

Acolo, însă, cu toată bunăvoința celor care le-au întins o mână de ajutor, antrenamentele nu s-au putut desfășura în fiecare zi și în aceleași condiții ca în sala lor, UVT având proprii sportivi și angajați care folosesc spațiul respectiv.

În plus, UVT nu poate pune la dispoziția clubului sala proprie pentru o perioadă nedeterminată și pentru ca toți cei aproximativ 100 de jucători legitimați ai CSM să se poată antrena zilnic.

Deși cadrul legal prevede posibilitatea utilizării sălilor de sport ale unităților de învățământ de către cluburile sportive, în baza unui contract încheiat între cele două părți, conducerea Liceului de Arte Plastice din Timișoara nu a fost deschisă în vederea perfectării unui astfel de acord.

Mai mult decât atât, viceprimarul Ruben Lațcău și directorul  Direcției Educație din cadrul ASEMT, Carmen Proteasa, au încercat să o înduplece pe Nadia Baloteanu să îi reprimească pe sportivii de la CSM în sala de sport a liceului, care se află în patrimoniul municipalității, însă fără rezultat.

Demersuri au făcut și părinții sportivilor, care au formulat inclusiv o petiție pentru ca secția de badminton a CSM Timișoara să-și poată desfășura din nou activitatea în sala de sport liceului, aceasta fiind singura din municipiu care este amenajată tehnic corespunzător. Petiția lor a fost, însă, ignorată.

Fără rezultat au fost și discuțiile purtate, în tot acest timp, între directorul Clubului Sportiv Municipal din Timișoara, Lucian Reclaru, cu conducerea liceului.

Cu privire la refuzul de a le mai permite accesul sportivilor legitimați la CSM Timișoara în sala de sport a liceului, directoarea Nadia Baloteanu a făcut următoarele precizări:

”Sala de sport a Liceului de Arte Plastice Timișoara, precum și celelalte spații aparținând instituției de învățământ, sunt destinate desfășurării în condiții optime a activităților educaționale și extracurriculare specifice unității noastre. Utilizarea de către terți a acestor spații se realizează dacă aceasta servește interesului elevilor și numai în condițiile legii.

Încheierea unui contract de utilizare a sălii de sport cu terți presupune o analiză atentă a solicitărilor, având în vedere nevoile liceului și prioritățile stabilite de cadrul legal aplicabil. În acest moment, nu au fost identificate condiții favorabile unei astfel de colaborări cu CSM Timișoara. Mai mult, conducerea unității de învățământ are în vedere asigurarea cu prioritate a accesului, în toate spațiile destinate învățării, a elevilor liceului, aceștia fiind singurii beneficiari față de care există obligații legale”.

În toată această perioadă de două luni, au avut loc mai multe campionate de badminton, interne și internaționale, iar Timișoara nu a putut fi reprezentată așa cum a făcut-o în anii anteriori.

La cea mai recentă competiție, Cupa României 2025, CSM Timișoara nu a participat la U15, din cauza lipsei de antrenament a jucătorilor care aveau vârsta potrivită.

Cu toate acestea, sportivii timișoreni prezenți au reușit incredibila performanță ca, în pofida numărului înjumătățit de antrenamente derulate în sala UVT, în condiții de provizorat și fără motivația unei alte perspective pentru viitor, să pună din nou Timișoara pe podium, prin Cristina Sîrbu, Sarra Palfi, Alexandru Mocan și Iustin Băloi, îndrumați de antrenoarea Corina Dan, întorcându-se acasă cu patru medalii de aur, una de argint și trei de bronz.

Rezultatele lor sunt următoarele:

– Simplu masculin: locul 1 – Alexandru Mocan

– Dublu mixt: locul 1 – Alexandru Mocan/Cristina Sîrbu și locul 3 – Sarra Palfi/Andrei Dragoș (legitimat la BCC Cluj)

– Dublu fete: locul 1 – Cristina Sîrbu/Irina Gherasim (de la CSU Galați) și locul 3 – Sarra Palfi/Sara Bordeianu (de la CS Siderurgistul Galați)

– Simplu feminin: locul 2 – Sarra Palfi

– Dublu masculin: locul 3 – Alexandru Mocan/ Dragoș Niță (CS Știința Bacău)

CITEȘTE ȘI: Echipa CSH a Colegiului Pedagogic din Timișoara s-a calificat la Campionatul Mondial de Robotică din SUA


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *