Pentru Leonard Mihale, unul dintre tinerii talentați ai Timișoarei, 2021 a fost anul concertelor cu orchestră

Pentru Leonard Mihale, unul dintre tinerii talentați ai Timișoarei, 2021 a fost anul concertelor cu orchestră

L-am întâlnit pentru prima oară pe foarte tânărul pianist timișorean Leonard Mihale în luna octombrie a anului 2019. Am aflat atunci de la el că a început să studieze pianul la opt ani, o vârstă considerată îndeobşte târzie, în condiţiile în care majoritatea celor care-şi doresc să facă performanţă în domeniu iau startul de pe la şase ani.

Urmează tradiția familiei

„Am urmat tradiţia familiei. Tatăl meu, Marius Cristian Mihale, este trombonist în Orchestra Filarmonicii <<Banatul>>, iar mama, Crenguţa Cojocaru, e soprană în corul aceleiaşi instituţii, aşa că muzica a făcut mereu parte din viaţa mea. Nu ştiu dacă eu am ales pianul sau el m-a ales pe mine, cert este că iubesc ceea ce fac şi exersez, aşa cum se cuvine, patru-cinci ore pe zi”, ne povestea el atunci, vorbind despre succesele sale pianistice, deloc neglijabile, care prevesteau deja pentru tânărul timişorean, elev la Colegiul Naţional de Artă „Ion Vidu”, o viitoare carieră muzicală demnă de marile scene ale lumii.

L-am revăzut – şi pe el, dar şi pe profesoara lui, Aida Gelati, în septembrie 2020, când ne-a împărtăşit noutăţile, nu puţine, din palmaresul de premii cu care s-a îmbogăţit chiar şi la vreme de pandemie.

Timişorenii Leonard Mihale şi Aida Gelati, succese la vreme de pandemie. Video

Acum, la un an distanţă, am reîntâlnit un Leonard Mihale de 16 ani, mai înalt şi mai sigur de el, care ne-a vorbit cu dezinvoltură despre cele mai recente dintre isprăvile sale pianistice.

„De când nu ne-am mai văzut, am avut parte de câteva experienţe intense şi plăcute cu prilejul unor concerte live. Vă spuneam anul trecut că nu prea mă împac cu varianta online a concursurilor muzicale. E mai uşor să participi la ele, distanţele dispar, te înregistrezi cântând şi alegi cel mai bun material pe care să-l expediezi juriului, dar se pierde ceva.

Evenimente minunate

Când totul se întâmplă live, eu unul intru în transă. Cânt cu ochii închişi, vine de la sine, curge muzica. De când s-au mai relaxat regulile legate de pandemie, am trăit evenimente minunate.

La Concursul online <<Emil Rotundu>> – pian şi canto, la care am participat în septembrie 2020, am primit Marele Premiu, şansa de a debuta cu orchestră.

În 15 octombrie am cântat live alături de Orchestra Filarmonicii din Arad, sub bagheta maestrului Cristian Neagu. A fost ceva extraordinar, deşi a fost greu să fiu atent la pianul meu, dar şi la viori, la clarinet, la dirijor, dar am constatat că un concert cu orchestră este cel mai frumos.

Am repetat experienţa în 21 ianuarie 2021, de data aceasta cu Orchestra Filarmonicii din Bacău, condusă de maestrul Valentin Doni, apoi în 29 ianuarie cu Orchestra Filarmonicii din Timişoara, dirijată de maestrul Radu Popa.

În 11 martie am cântat din nou cu muzicienii arădeni, pot spune că a fost anul miracolelor.

În iulie am luat Premiul I la Concursul online <<Nomea>>, împărţind succesul cu colega mea de şcoală, Bianca Georgescu, iar în prezent mă pregătesc pentru două recitaluri care ar urma să aibă loc la Berlin şi la Milano”, ne-a povestit Leonard.

”Am avut parte de persoane de calitate. Sunt fericit că ele există în viaţa mea şi le mulţumesc pentru asta”

A mai adăugat că-i fericit, şi nu numai pe scenă, şi că asta se datorează mai cu seamă oamenilor care-i sunt în preajmă. ”Am avut parte de persoane de calitate. Sunt fericit că ele există în viaţa mea şi le mulţumesc pentru asta. Îi sunt tare recunoscător doamnei profesoare Aida Gelati, bunul şi dragul meu mentor”, a ţinut să mai spună tânărul artist.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *