Pe unele șantiere publice din Timișoara se lucrează ca în lumea a treia, dar primăria se laudă că a sancționat “drastic” un constructor, după ce l-a tolerat timp de trei ani. FOTO și VIDEO

Pe unele șantiere publice din Timișoara se lucrează ca în lumea a treia, dar primăria se laudă că a sancționat “drastic” un constructor, după ce l-a tolerat timp de trei ani. FOTO și VIDEO

Pe unele șantiere publice din Timișoara se lucrează ca în lumea a treia, dar primăria se laudă că a sancționat “drastic” un constructor, după ce l-a tolerat timp de trei ani.

Mai întâi Primăria Timișoara, într-un comunicat postat pe site-ul instituției, iar mai apoi viceprimarul Ruben Lațcău, cu o postare pe propria-i pagină de Facebook, au anunțat sancționarea “drastică” a constructorului de la Clinica de Balneologie. Am folosit ghilimelele atât la propriu, pentru că am preluat termenul respectiv din cele două anunțuri, cât și la figurat, fiindcă, dacă începi să o iei la bani mărunți, observi că numai drastică n-a fost sancțiunea cu pricina.

Exclus din USR Timiș pentru că și-a păstrat coloana vertebrală, tânărul inginer constructor Alin Ciobanu continuă să penalizeze derapajele administrației conduse de foștii săi colegi de partid, pe pagina de Facebook omonimă, dar și pe pagina “Cetățean în Timișoara. Pretențios.”, de pe care preluăm următoarea postare.

“Primăria Municipiului Timișoara a anunțat vineri (n.r. – 25 octombrie) că sancționează drastic constructorul responsabil de șantierul Clinicii de Balneologie. Trei amenzi totalizând 102.500 de lei. <Gata, au pus piciorul în prag. Așa nu se mai poate. Bravo conducerii PMT pentru intransigență! În sfârșit intrăm în rândul lumii!>. Bravo, doar că șantierul e pornit de 3,5 ani, ori:

– Una dintre amenzi e pentru absența platformei de spălare a roților mașinilor care ies din șantier. După 3,5 ani de șantier, PMT a observat lipsa platformei? Până atunci n-au observat? N-au fost pe acolo? Platforma e (sau în acest caz, lipsește) chiar la intrarea în șantier și nu e genul de șantier cu 20 de intrări separate, ca să poți să presupui că nu-i acolo, dar e altundeva.

– Alta e pentru absența colectării selective a deșeurilor. Din nou, abia după 3,5 ani PMT a observat problema?

– Altă amendă e pentru mizeria din șantier. Din nou, după 3,5 ani de la pornirea șantierului PMT / Poliția Locală / RETIM a observat absența contractului de salubrizare?

– La un șantier de 4,5 milioane de euro și care durează vreo 4 ani, gestionarea corectă a deșeurilor costă semnificativ mai mult de 102.500 lei. Numai platforma de spălare a roților costă vreo 10-15.000 de euro (e drept, elementele costisitoare pot fi scoase din poziție la finalul lucrării și refolosite pe alte șantiere în viitor), adică undeva între 50 și 75.000 de lei, plus consumabilele & costurile de tip overhead (curent, apă, salariul omului care spală mașinile etc.). Astfel, din punct de vedere economic e mai eficient să faci haiducie și să primești o amendă, decât să respecți regulile din lumea civilizată.

Spre exemplu, cum arată amenda de 2.500 de lei pentru absența platformei de spălare a roților versus costul de 10-15.000 de euro pentru construirea platformei, plus costurile de funcționare? Parcă nu mai e la fel de drastică măsura, nu-i așa?”.

Nu doar că măsura nu mai pare la fel de drastică, dar, raportat la profiturile făcute în ultimii ani de firma respectivă, Alex Dia Construct SRL, majoritatea banilor fiind încasați din contracte încheiate cu Primăria Timișoara, o amendă de 105.000 lei este apă de ploaie.

Pe unele șantiere publice din Timișoara se lucrează ca în lumea a treia, dar primăria se laudă că a sancționat “drastic” un constructor, după ce l-a tolerat timp de trei ani.

La postarea făcută de Ruben Lațcău a reacționat un timișorean, ale cărei comentarii le redăm în continuare: “Aceeași firmă ce a câștigat licitația la anveloparea blocului de pe Arieș nr. 20. DEZASTRU, plouă în toate apartamentele de la ultimele etaje, curge apa în casa liftului, au distrus toate balcoanele cu dibluri prea lungi”, “Pe Arieș 20 idem, e praf lucrarea, sunt efectiv bălți de apă sub hidroizolație. Dar se fac presiuni de la reprezentanta primăriei ca să se semneze recepția (aparent din cauză că s-au făcut filmările pe terasa de sus, s-a adunat apa sub hidroizolație). E bine înfiptă în primărie această firmă”.

La un comentariu făcut de alt timișorean la postarea viceprimarului – “Dacă este aceeași firmă și are mai multe lucrări <câștigate> cu PMT, de ce nu se fac verificări să se vadă dacă peste tot este la fel?”, Ruben Lațcău a răspuns laconic: “Verificăm toate șantierele”.

Da, suntem convinși că fac verificări la sânge angajații primăriei și doar ghinionul a făcut să le scape șantierul de pe Bd. Cetății nr. 50-52, acolo unde de anveloparea blocului se ocupă fix constructorul sancționat “drastic” pentru mizeria și neregulile de pe șantierul de la Clinica de Balneologie, Alex Dia Construct SRL.

În deschiderea articolului de față v-am prezentat două fotografii făcute la fața locului cu câteva săptămâni în urmă, imaginile surprinzând un mod de lucru demn de țările lumii a treia, acum vă invităm să vizionați și un filmuleț realizat în aceeași perioadă.

Pe unele șantiere publice din Timișoara se lucrează ca în lumea a treia, dar primăria se laudă că a sancționat “drastic” un constructor, după ce l-a tolerat timp de trei ani.

I-am trimis filmulețul și unui specialist în domeniu, care s-a arătat siderat de cele văzute și a dorit să puncteze câteva aspecte:

“1. Prima problemă este direcția frontului de lucru. Cărămida decorativă ar trebui eliminată pornind de sus în jos, nu de jos în sus. La fel ca faianța, cărămida decorativă stă în poziție atât prin lipirea de structură, cât și prin sprijinirea pe cărămida decorativă de mai jos. Mergând în sens invers există riscul de desprindere a unei zone extinse, care ar cădea prima oară pe platforma pe care se află muncitorii și ulterior pe sol.

2. A doua problemă este aruncarea intenționată și direct de pe platformă a molozului rezultat din desprinderea cărămizilor decorative de pe fațadă. Soluția corectă este folosirea unei platforme lipite de structură, iar molozul rezultat se adună pe acea platformă. În momentul în care cantitatea de moloz adunată pe platformă este suficient de mare, platforma trebuie coborâtă la sol, descărcată și apoi reluat procesul. Acest mod de lucru cere mai mult timp, dar reduce semnificativ atât riscurile de accidente, cât și degradarea structurii temporare, a restului structurii (spre exemplu, geamurile locatarilor, grădina), și reduce și deranjul generat de șantier (praf, gălăgie etc.). Totodată, timpul de urcare și coborâre este și timp de odihnă pentru muncitori.

3. A treia problemă mare este absența oricărei forme de delimitare a șantierului de zona de acces public, precum și absența oricărei forme de protejare temporară a zonei de acces. Oricând poate ieși cineva din bloc și să fie lovit de una dintre cărămizile aruncate de sus. De la o asemenea înălțime, o cărămidă căzută în mod nefericit poate ucide cu ușurință”.

În timp ce pe Arieș 20 “plouă în toate apartamentele de la ultimele etaje”, iar pe Cetății 50-52 locatarii au avut noroc că nu le-au căzut cărămizi în cap, viceprimarul Ruben Lațcău “verifică toate șantierele”…

CITEȘTE ȘI: Ilie Sîrbu: primarul Timișoarei pregătește un atentat asupra dreptului de proprietate privată


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Pe unele șantiere publice din Timișoara se lucrează ca în lumea a treia, dar primăria se laudă că a sancționat “drastic” un constructor, după ce l-a tolerat timp de trei ani. FOTO și VIDEO

  1. Cînd l-ați văzut careva pe Fritz mergând prin oras??
    Ori pe vreun Consilier din CL? Ori pe șefii din PMT? Ăștia sunt toți PARALELI cu ce se întâmplă în oraș, ei se dau doar in MASINI DE SERVICI (tot pe banii noștri evident) ori in BOLIZII de LUX luați din șpăgile grase luate pe combinațiile și contractele publice sifonate.
    În campanie se dădeau pe biciclete, la prosteala votanților creduli, acum sunt de NEGASIT.
    USR=PSD=PNL, aceeași MIZERIE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *