Pe Dominic Fritz îl trec căldurile. Curtea de Conturi a sesizat Parchetul, suspectând o deturnare de fonduri de 10 milioane de lei!

Pe Dominic Fritz îl trec căldurile. Curtea de Conturi a sesizat Parchetul, suspectând o deturnare de fonduri de 10 milioane de lei!

Pe Dominic Fritz îl trec căldurile. Curtea de Conturi a sesizat Parchetul, suspectând o deturnare de fonduri de 10 milioane de lei!

Devastator este raportul Curții de Conturi pentru modul în care primarul Timișoarei a gestionat problema Colterm. Faptele sunt atât de grave, încât a fost sesizat Parchetul, urmând a se deschide o cercetare penală.

Este suspectată chiar o deturnare de fonduri, după ce o parte din subvenția de la guvern pentru ca timișorenii să nu rămână fără căldură a fost băgată în pierderi tehnologice la Colterm, în timp ce o sumă de 10 milioane de lei s-a evaporat în facturi greșite emise de Colterm!

Astfel, ca să încaseze banii de la guvern, Colterm a emis către primărie facturi în care a inclus și TVA, deși Codul Fiscal nu permite o asemenea deturnare a banilor. Prin aplicarea greșită a TVA s-a produs un deficit de aproape 10 milioane de lei.

Pe scurt, în loc să dea către Colterm banii primiți de la guvern, primăria a emis facturi purtătoare de TVA, încălcându-se astfel Legea 259/2021.

Iată ce au scris inspectorii Curții de Conturi în raport:

”Subvenția nu a fost alocată Colterm pe baza documentelor justificative transmise Ministerului Dezvoltării, în fapt, primăria procedând la achitarea pe bază de facturi emise de Colterm, a contravalorii pierderilor induse tehnologic aferent anului 2020, respectiv la achitarea subvenției diferență de preț energie termică facturată populației pentru luna ianuarie 2022, stabilită în baza deconturilor prezentate”.

Aceeași inspectori au stabilit, în concluzie, că primăria ”a utilizat subvenția acordată de la bugetul de stat în sprijinul exclusiv al autorităților locale, de compensare a efortului financiar al bugetului local, și nu pentru acoperireea exclusivă a costurilor legate de achiziția de gaze naturale destinate producerii de energie termică”.

Curtea de Conturi nu a acceptat nici argumentul adus de Dominic Fritz cum că amenda uriașă primită de Colterm nu ține de primărie. Inspectorii au susținut că municipalitatea este autoritatea publică tutelară, fiind răspunzătoare pentru situația Colterm și, ca atare, trebuie găsiți vinovații pentru dezastrul produs. Curtea de Conturi a concluzionat că se puteau găsi soluții pentru plata certificatelor verzi care au generat amenzile, motiv pentru care a fost sesizat Parchetul.

Dominic Fritz a încercat să blocheze controlul Curții de Conturi, motiv pentru care a fost amendat cu suma de 1.500 lei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Pe Dominic Fritz îl trec căldurile. Curtea de Conturi a sesizat Parchetul, suspectând o deturnare de fonduri de 10 milioane de lei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *