Pe Calea Bogdăneștilor din Timișoara, copacii nu mor în picioare

Pe Calea Bogdăneștilor din Timișoara, copacii nu mor în picioare

Proiectul de reabilitare a Căii Bogdăneștilor, cu tot cu refacerea liniei tramvaiului 5, cere sacrificii. Este vorba despre dispariția, prin tăiere sau relocare, a peste 150 de arbori, ceea ce a stârnit mai multe proteste din partea opiniei publice, dar și a unor politicieni.

„Arbori care au atins maturitatea, și nu bețe”

Referitor la această problemă, viceprimarul Ruben Lațcău spune: „În aprilie am prezentat imagini și video cu arborii de pe Calea Bogdăneștilor pe care i-am relocat cu tot cu rădăcini și balot de pământ din calea dezvoltării bulevardului. La finalul proiectului respectiv, pentru care voi reveni cu o actualizare curând, vom repune tramvaiul 5 pe noile linii după aproape o decadă de așteptat. Am știut de atunci și v-am transmis cu părere de rău că nu îi vom putea salva pe toți.

În locul celor tăiați vom planta 336 de arbori care au atins maturitatea, și nu bețe. Nu doar atât, dar chiar dacă proiectul preluat prevedea ca toți cei 159 de arbori să fie tăiați, am reușit să îi salvăm pe cei mai importanți din punct de vedere dendrologic. Ce am făcut concret pentru ei: am obținut toate avizele necesare de la Ministerul Mediului, intern din primărie, și de la Agenția Națională de Mediu (ANM); împreună cu specialiștii de la Asociația Peisagiștilor din România (ASOP) am identificat arborii valoroși din punct de vedere dendrologic (prunii și corcodușii nu pot fi mutați); pentru unul dintre acești arbori, un tei de 12 metri, am vorbit și am făcut rost de macaraua necesara pentru mutare și apoi transplantare – o macara de 18 tone; am fost pe șantier de multiple ori pe parcursul ultimelor luni și în special în momentul relocării, ca să mă asigur de calitatea lucrărilor, și am primit toate asigurările necesare de la constructor.

Acel tei poartă o amintire frumoasă a unui concetățean care l-a plantat în ziua în care s-a născut fiica lui. Țin la umbra de care să mă pot bucura în timpul verii, și vom face totul ca în viitor să nu-și mai piardă Timișoara din coroana verde, chiar dacă doar temporar. Și tocmai pentru a păstra spiritul verde al orașului vom crește suprafața verde de pe Bogdăneștilor de la cei 1.000 la 10.000 mp, iar tramvaiul va circula pe trame înierbate”.

„Măcel la copacii de pe Calea Bogdăneștilor”

Sub acest titlu, fostul primar Nicolae Robu nu a pierdut ocazia de a înfiera cu mânie situația: „Iată ce fac acești ticăloși care mă acuzau pe mine de tăierea unor copaci, reușind să vă întărâte împotriva mea, prin manipularea ordinară susținută cu bani mulți de grupurile de interese oculte! Da, așa cum am explicat mereu cât am fost primar, cu sinceritatea ce mă caracterizează, modernizarea presupune de multe ori sacrificarea unor copaci.

Întotdeauna când a fost cu putință, eu i-am transplantat și am făcut-o cu f. f. mulți! Când n-am avut ce face, am asumat inclusiv tăierea lor. Dar priviți în jurul dv. prin oraș, stimați timișoreni și veți vedea că în urma mea au rămas mult mai mulți copaci decât am găsit! Pe toate bulevardele supuse modernizării, pe malurile Begăi, în jurul stadionului, prin parcuri, peste tot, sar în ochi miile de copaci tineri, mulți deja crescuți bine! (…)

S-a văzut clar, că pentru fiecare copac tăiat, am plantat 17 alții! Dar am fost acuzat de cei ce astăzi taie fără milă, fără nici un proiect propriu de transplantare și compensare a tăierilor! Noroc că ce se întâmplă în oraș reprezintă exclusiv proiecte moștenite de la mine și echipa mea, iar în cadrul lor, e prevăzută cu titlu de obligativitate plantarea de copaci pe aliniamente din 4 în 4 metri, așa cum se poate vedea peste tot în oraș, în urma mea!”, susține Nicolae Robu, care îl atacă, în continuarea expozeului său, pe actualul primar, Dominic Fritz, pe motiv de domiciliu.

CITEȘTE ȘI: Târguri de adopție a câinilor fără stăpân, la Timișoara

Pentru cei care au memoria mai scurtă, reamintim că același Nicolae Robu, la vremea când era primar și i se reproșa tăierea copacilor (Piața Libertății fiind un bun exemplu în acest sens), a replicat: „Noi facem orașe pentru oameni, nu pentru copaci!”.

Campania electorală, un bumerang

O poziție echilibrată în această problemă o are fostul viceprimar Dan Diaconu, actualmente consilier local PNL, care spune: „160 de copaci pe Bogdăneștilor, câteva sute pe Lidia, câteva mii de metri pătrați pe Cetății, alte câteva sute pe Aradului – bilanț de tăieri sau reduceri de suprafață de spațiu verde. Populist dacă aș fi ar trebui să „înfierez” aceste „realizări”. Nu o fac pentru că știu că în situații de acest gen nu ai alte soluții decât să transplantezi ce se poate transplanta și să plantezi cu bună credință la sfârșitul proiectului. Beneficiile pentru mediu sunt în general mai mari decât pierderile de moment, chiar dacă pare altfel acum. Ce e periculos e să duci retorica politică în extreme în acest domeniu, ca de altfel în oricare altul. Tot timpul imaginile dintr-o campanie electorală se vor întoarce ca un bumerang împotriva ta”.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Pe Calea Bogdăneștilor din Timișoara, copacii nu mor în picioare

  1. Kuncz, Crisan, Ronat, ghetto zone in Oltenisoara. Rusinea oltenilor aciuiti in ceea ce a fost candva Banatul. Radeti tot si reconstruiti de la zero.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *