Patru programe noi pentru ieşirea din criză a IMM-urilor

Patru programe noi pentru ieşirea din criză a IMM-urilor

Patru noi programe au fost lansate în dezbatere publică de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), acestea vizând producția, construcțiile, inovația și agricultura.

Astfel, programul IMM Prod vizeză acordarea de garanţii guvernamentale de până la 90 la sută din valoarea finanţărilor solicitate pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor de către IMM-uri, inclusiv cele noi (așa-numitele start-up-uri), din zona urbană, pentru stimularea producţiei autohtone, creşterea capacităţii de producţie, reconversia de la intermediere la producţie, digitalizarea activităţii și alinierea la obiectivele de mediu.

Rural Invest urmăreşte refinanţarea creditelor fermierilor şi agricultorilor, achiziţia de terenuri agricole, retehnologizarea şi automatizarea, dar și securitatea energetică. Prin acest program ar urma să se acorde garanţii guvernamentale de până la 90 la sută din valoarea finanţărilor IMM-urilor care îşi localizează producţia în mediul sătesc şi în orașele mici, pentru încurajarea dezvoltării afacerilor în zonele respective.

Programul Garant Construct e conceput pentru susţinerea proiectelor de investiţii pentru IMM-urile din sectorul construcţiilor, dar și a micilor inițiative ale unităților administrativ-teritoriale. Pe durata derulării programului, IMM-urile din domeniul construcţiilor vor avea acces la garanţii guvernamentale de până la 90 la sută din valoarea finanţărilor, pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor, facilitatea adresându-se mai ales firmelor implicate în proiecte privind îmbunătăţirea eficienţei energetice, energiei verzi şi alinierii la obiectivele de mediu.

Prin programul Innovation vor fi stimulate inițiativele care valorifică invenţiile şi inovaţiile, activităţile de export, brevetele de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare şi cofinanţarea investiţiilor strategice.

Se lărgește aria beneficiarilor

”Aceste patru noi programe aduc valoare adăugată în economie şi extind plaja beneficiarilor la alte forme de organizare: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, profesii liberale. Avem nevoie de cât mai multe forme de organizare să treacă într-o etapă superioară. Suntem într-o perioadă extrem de dificilă cauzată de această criză energetică şi noi ne-am asigurat că în programele pentru IMM-uri sunt puse cheltuieli eligibile cu privire la alinierea obiectivelor de mediu pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice. Partea de digitalizare este inclusă în toate aceste programe”, susține Florin Jianu, președintele consiliului de administrație al fondului.

CITEŞTE ŞI: Începe recensământul populaţiei şi locuinţelor din România

În altă ordine de idei, FNGCIMM are ca obiectiv pentru acest an acordarea a 50.000 de garanţii, faţă de aproximativ 38.000 anul trecut, după cum a declarat Jianu. Programele prin care fondul sprijină finanțarea afacerilor pot fi consultate pe larg pe site-ul său, www.fngcimm.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns