Patronii sălilor de fitness au pierdut procesul intentat prefecturii și CJSU Timiș

fitness 2

Curtea de Apel Timișoara a respins recursul formulat de managerii sălilor de fitness care, la sfârșitul anului trecut, au solicitat instanței anularea hotărârii Comitetului pentru Situații de Urgență Timiș prin care s-a dispus supendarea activității acestora în contextul prevenirii răspândirii coronavirusului. Măsura a fost vehement contestată de administratorii sălilor de fitness din Timișoara, dar și de o parte dintre clienții acestora, nemulțumiți mai ales de faptul că ea nu avut corespondent în alte zone ale țării.

CITEȘTE ȘI: Seceta a… topit balanța comerțului agricol

În acest context, discuțiile au fost amplificate și pe marginea subiectului întinderii competențelor pe care un comitet județean pentru situații de urgență o poate avea in extenso față de prevederile legale dispuse la nivel național de guvern ori de CNSU, dată fiind lipsa de claritate a textelor de lege. Opiniile juriștilor au fost împărțite în această privință, neexistând o consecvență a practicii judiciare ori un cadru legal de referință pentru această situație. De altfel, avocatul Cristian Faur, reprezentantul legal al celor șapte administratori ai sălilor de fitness care, ulterior, s-au adresat instanței solicitând anularea hotărârii CJSU Timiș, a invocat, în cadrul procesului, o excepție de neconstituționalitate, înaintând o sesizare Curții Constituționale, pentru ca aceasta să se pronunțe asupra legalității măsurilor care pot fi întreprinse de membrii comitetele județene pentru situații de urgență, problemă care nu este nici în momentul de față lămurită. O astfel de solicitare a fost adresată anul trecut și de ”Renașterea bănățeană” Ministerului Afacerilor Interne, minister care, însă, nu a știut ce să răspundă, structura sa operațională – Departamentul pentru Situații de Urgență – făcând trimitere la aceleași acte normative neconcludente.

Pe fondul nemulțimirilor iscate pe marginea închiderii sălilor de sport din Timiș, la sfârșitul anului trecut reprezentanții SC FRIEND S ARENA SRL, SC LA BRAVI RAGAZZI SRL, SC GORUNELU ALEX SRL, SC HAN FLY SRL, SC ALESIO GYM SRL, SC GYMONE SRL și SC SMART FITNESS STUDIO SRL au cerut în instanță suspendarea executării art. 10 din Hotărârea nr. 71/ 08.11.2020 a CJSUT prin care s-a dispus închiderea sălilor de fitness în localitățile în care rata de infectare depășea pragul de 3 la mia de locuitori. (La acea vreme, suspendarea activității sălilor de fitness a fost propunerea fostului prefect Liliana Oneț, care, în mod surprinzător, le-a a solicitat membrilor în cadrul ședinței CJSU votarea suplimentară a acestui punct introdus pe ordinea de zi). Tribunalul Timiș, ca primă instanță sesizată, a respins solicitarea patronilor sălilor de fitness pe 27 noiembrie, chiar în ziua în care aceștia au inițiat un protest în fața Palatului Dicasterial.

Patronii au continuat însă să își exprime nemulțumirea și în fața altor foruri, drept urmare, la o săptămână de la pronunțarea hotărârii primei instanțe, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a trimis o adresă Prefecturii Timiș prin care solicita redeschiderea sălilor de sport. A doua zi, fostul prefect a convocat din nou comitetul județean pentru situații de urgență, solicitând, de această dată, analizarea propunerii venite din partea președintelui CJT: 27 de membri ai CJSUT s-au pronunțat pentru măsura redeschiderii sălilor de sport, trei au votat împotrivă, iar ceilalți s-au abținut. Totuși, chiar dacă sălile de fitness și-au reluat apoi activitatea, patronii au continuat acțiunea în instanță, punând în discuție și posibilitatea solicitării, ulterioare, a unor daune materiale pentru perioada în care au fost închise. Mai exact, cinci dintre cei șapte manageri au decis să meargă mai departe, atacând hotărârea pronunțată de Tribunalul Timiș cu recurs la Curtea de Apel Timișoara. Cererea a fost admisă, dar verdictul s-a dovedit a fi unul în defavoarea reclamanților. Recursul reclamanților a fost respins, cu o opinie separată, însă, din partea unuia dintre judecătorii completului de judecată. Hotărârea este definitivă, urmând a fi motivată.

Problema închiderii sau menținerii deschise a sălilor de fitness în contextul unei rate crescute de infectare a fost tranșată, recent, de Guvernul României. La sfârșitul lunii trecute, a fost adoptată hotărârea prin care activitatea sălilor de sport se suspendă pe întreg teritoriul României în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la mia de locuitori, Timișoara aflându-se, deocamdată, în aceeași situație.

(sursa foto: facebook/smartfitstudiotimisoara)


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Patronii sălilor de fitness au pierdut procesul intentat prefecturii și CJSU Timiș

  1. Tâmpiți ….și ii doare undeva de moartea oamenilor.Săfie buzunarele lor pline ! Cine vrea sa se antreneze in perioada actuală să facă mișcare în aer liber, unde riscul de îmbolnăvire e mult mai mic.
     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *