”Patrimonium 2021″, aproape de final

''Patrimonium 2021", aproape de final

”În anul 2021 au intrat în evidențele bibliotecii Muzeului Național al Banatului câteva sute de publicații din biblioteca familiei Miloia. Ioachim Miloia (1897 – 1940) a fost un istoric român, director al Muzeului Banatului (și profesor la Academia de Arte Frumoase din Cluj, transferată în 1933 la Timișoara).

Alături de albume de artă, lexicoane, publicații de istorie și etnografie, se regăsesc și volume ale unor scriitori bănățeni interbelici cu dedicații ale autorilor către Ioachim Miloia. Având o mare valoare documentară, publicațiile din biblioteca Miloia ne relevă o latură mai puțin cunoscută a istoricului și artistului bănățean, cea de bibliofil.

Printre publicațiile expuse în cadrul expoziției <<Patrimonium 2021>> se numără albumul Minervei Cosma publicat la Sibiu în anul 1905 ( Album de broderii și țesături românești) sau suplimentul literar al Gazetei de Transilvania, Foaie pentru Minte, Inimă și Literatură, publicat la Brașov în anul 1848, în care a fost publicat în premieră poemul lui Andrei Mureșanu: <<Un Răsunet>>.

Din 1990, această poezie, pe muzica lui Anton Pann, a devenit Imnul de Stat al României, cunoscut sub titlul <<Deșteaptă-te, române!>>”, subliniază reprezentanţii MNaB.

Ziua de mâine este ultima în care puteți admira cele o sută de piese din expoziție, vase ceramice, sticlă și metale, accesorii vestimentare, sticlă veche restaurată. Program de vizitare: 10 – 18.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns