Patrimoniul Timișoarei, încă în ceață

swoboda standort timisoara 2

În cadrul ședinței de ieri a Consiliului Local Timișoara a fost aprobat și un proiect de hotărâre care prevede operațiunea de primă înscriere în cartea funciară a Străzii Gospodarilor și a străzii Anton Pavlovici Cehov din oraș.

CITEŞTE ŞI: Carne posibil provenită din Ungaria, dintr-o zonă de risc cu pesta porcină, găsită într-un depozit din Timiş

Cu această ocazie, aleșii și-au adus aminte că problema patrimoniul municipalității trenează de mulți ani, fiind menționată inclusiv în rapoartele Curții de Conturi.

O bună parte din patrimoniul imobil al municipalității nu este încă intabulat. Astfel, în anul 2013, viceprimarul de la acea vreme Traian Stoia menționa că mai existau 250 de străzi neintabulate, iar intrarea în legalitate ar costa primăria vreo două-trei milioane de euro.

Un alt caz celebru din acele timpuri a fost cel al blocului ANL care nu a avut autorizație de construire și din acest motiv a fost foarte greu de intabulat.

CITEŞTE ŞI: Accident mortal! Maşină spulberată de tren (video)

În anul 2015 au ieșit la iveală alte nereguli, cele legate de piețele Dacia, Mehala (strada Grigore Alexandrescu), Calea Martirilor (Strada Naturii), Doina (strada Mureş) şi Iosefin, care nu ar fi fost trecute în cartea funciară și, din acest motiv, nu ar fi avut nici autorizație de funcționare.

Chiar și revendicările și retrocedările de imobile care au stârnit adevărate scandaluri în Timișoara au fost posibile şi pentru că o bună parte din patrimoniul primăriei nu era limpede. Tot în 2015, municipalitatea nu avea intabulate peste 2.000 de terenuri care îi aparţineau.

Se pare că neclaritățile ar fi pornit de la fosta conducere a direcției de patrimoniu a primăriei. Conform mai-marilor instituției, proprietăţile neintabulate se află în tot oraşul, dar şi în zona în care urmează să se construiască inelele rutiere aferente centurii oraşului.

Nu mai departe de anul trecut, consilierii locali au aprobat darea în folosință către Administrația Canalului Bega a unei clădiri care a fost dintotdeauna a primăiei, dar care nu era intabulată, astfel că aleșii timișorenilor s-au mai întrunit o dată pentru a aproba prima înscriere a acesteia în cartea funciară. Problema se poate rezolva cu fonduri serioase, dar și cu timp, pentru că toate demersurile legate de înscrierea în cartea funciară presupun o durată mai lungă.

Primarul Nicolae Robu a explicat, ieri, în fața consiliului local, că situația este, într-adevăr, una complicată, dar că se fac pași pentru remedierea acesteia. La ora actuală, se află la rând cartierul Kuncz, un fel de gaură neagră a proprietăților, în acea zonă construindu-se, timp de zeci de ani, fără autorizație.

Inventarierea patrimoniului municipalității de pe Bega rămâne, încă, o problemă nerezolvată care le face mai-marilor urbei și nu numai lor tot felul de surprize neplăcute.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *