Părinții singuri nu vor putea fi obligați să presteze muncă de noapte

Părinții singuri nu vor putea fi obligați să presteze muncă de noapte

Părinții singuri nu vor putea fi obligați să presteze muncă de noapte

Pe lângă categoriile de persoane pentru care se aplică deja regula, respectiv femei gravide, lăuze și cele care alăptează, nici părinții ce-și cresc singuri copiii nu vor putea fi obligați să lucreze în ture de noapte, potrivit unui proiect legislativ ce a primit marți, 30 mai, votul favorabil al senatorilor.

Codul muncii (Legea nr. 53/2003) se va modifica, potrivit proiectului legislativ trecut recent de Senat, astfel încât lista celor ce nu pot fi obligați să lucreze noaptea să se extindă, informează avocatnet.ro.

CITEȘTE ȘI: Cod galben de furtuni în mai mult de jumătate de țară

Concret, proiectul stabilește că reprezentantul familiei monoparentale, adică părintele singur, nu va putea fi obligat să presteze muncă de noapte.

Acum, Codul muncii prevede aceeași interdicție în cazul femeilor gravide, lăuzelor și celor care alăptează. Codul muncii stabilește, de asemenea, și că „tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte”.

Motivele pentru care un părinte singur nu ar trebui să muncească noaptea sunt multiple, potrivit inițiatorilor, printre ele putând fi amintite:

• siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă;

• posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte;

• dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale;

• impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat la Camera Deputaților, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *