Parc tematic dedicat literaturii și poeziei într-o comună timișeană. Mini-amfiteatru cu ecran video și proiector

Parc tematic dedicat literaturii și poeziei într-o comună timișeană. Mini-amfiteatru cu ecran video și proiector

Parc tematic dedicat literaturii și poeziei într-o comună timișeană. Mini-amfiteatru cu ecran video și proiector

O inițiativă în premieră urmează a fi pusă în practică în comuna Lenauheim.

”Grădina lui Lenau – Lenaus Garten” se dorește un parc tematic dedicat elevilor și celor interesați de creația și opera poetului Nikolaus Lenau.

În momentul actual, în spatele Casei Memoriale Nicolau Lenau din localitatea Lenauheim, există un spațiu de aproximativ 2000 m2 cu vegetație matură care poate deveni un parc tematic, dedicat poeziei și literaturii.

Proiectul își propune curățarea spațiului respectiv de vegetația fără valoare și transformarea lui în parc, cu alei, bănci și spații destinate relaxării.

CITEȘTE ȘI: Câți bani fac profesorii din meditații, în funcție de zonele țării. Campion este un dascăl din vestul țării

În ”Grădina lui Lenau” se vor regăsi panouri informative cu aspecte din viața poetului austriac, dar și cu cele mai cunoscute creații ale sale.

În ”Grădina lui Lenau – Lenaus Garten” va fi amplasat un mini-amfiteatru cu ecran video și proiector destinat susținerii unor lecții în natură, atât de către profesori care ar fi interesați de acest aspect dar și pentru diverse alte manifestări.

Pentru o mai bună și facilă informare a eventualilor vizitatori, prin proiectul ”Grădina lui Lenau – Lenaus Garten” se propune realizare unui documentar video despre viața și opera lui Nikolaus Lenau, acesta fiind considerat unul din cei mai importanți poeți lirici ai Austriei secolului al XIX-lea.

Întrucât multe dintre poeziile sale au fost surse de inspirație pentru muzicieni, cum ar fi Robert Schumann în 6 Gedichte von Nikolaus Lenau (6 poezii de Nikolaus Lenau), Fanny Mendelssohn, (sora lui Felix Mendelssohn Bartholdy), Franz Liszt în Procesiunea nocturna și Valsul Mefisto nr.1, Richard Strauss în poemul simfonic Don Juan și alții, printr-un sistem audio, în spațiul educațional, delimitat în jurul amfiteatrului ne propunem difuzarea pieselor muzicale inspirate de versurile poetului.

”Grădina lui Lenau – Lenaus Garten” dorește să fie o completare semnificativă a Casei Memoriale Nikolaus Lenau, care a fost înființată în anul 1932. Clădirea care găzduiește muzeul a fost construită în anul 1775, azi fiind declarată monument istoric și este casa unde în anul 1802 s-a născut poetul Nikolaus Lenau.

În punctul memorial sunt expuse manuscrise, cărți, decupaje din presa vremii, fotografii, tablouri, busturi, copii xerox etc., toate amintind de viața și activitatea lui Nikolaus Lenau.

Mai mult, aici se află muzeul etnografic în care este prezentat modul în care au trăit şvabii bănăţeni cu mult timp în urmă.

O atracţie deosebită reprezintă marele alai de rugă (Kirchweih), care reuneşte cea mai mare colecţie de porturi populare şvăbesti. Păpuşile expuse, provenind din mai toate comunele bănăţene, sunt îmbrăcate în costume tradiţionale de sărbătoare.

Realizarea proiectului ”Grădina lui Lenau – Lenaus Garten” poate contribui semnificativ la diversificarea modului în care pot fi susținute orele de literatură, atât pentru elevii care studiază în română, dar în special pentru cei care studiază în limba germană.

De asemenea ”Grădina lui Lenau – Lenaus Garten” se va constitui un important punct de atracție pentru turiștii austrieci și germani care vor vizita Timișoara în anul în care acesta va deține titlul de Capitală europeană a culturii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *