Palatul Ancora, o poveste veche și frumoasă
Reprezentanţii Muzeului Banatului au ţinut să le amintească iubitorilor de istorie locală povestea Palatului Ancora din Timișoara.
‘’Cu 122 de ani în urmă, Martin Gemeinhardt a început să transforme viziunea sa arhitecturală în realitate. De la o casă modestă la un palat grandios cu influențe neoromanice și neogotice, povestea Palatului Ancora se împletește armonios cu istoria Timișoarei.
Vă amintiți legenda casei care a precedat palatul? Sau de restaurantul „La ancora de Aur” care a vibrat în acordurile formației Mojsze Milan?
Aceste fragmente de istorie ne aduc aminte de efervescența culturală și socială a acelei perioade.
Odată cu demolarea acestei clădiri, în 1902, ancora de fier a ajuns în proprietatea Muzeului Banatului din Timişoara datorită eforturilor custodelui de atunci al muzeului, prof. lstvăn Berkeszi. lată ce scrie acesta în filele celui mai vechi inventar (1872) al muzeului:
«În losefin, pe strada Bonnâz care duce la gară, pe partea stângă a Canalului Bega, pe locul actualei clădiri cu două etaje, Palatul de Impozite până în 1902, se afla o modestă clădire cu un nivel. În această casă se afla o modestă fabrică de pălării.
CITEȘTE ȘI: Școală nouă la Giroc! Dan Vîrtosu: „De luni, 11 septembrie, toți copiii noștri vor învăța în program de dimineață!”
Clădirea era numită Casa cu Ancoră, iar pe colţul ei, pe un drug de fier, atârna o ancoră. Această ancoră a fost luată jos în 1902».
Acum, pregătițivă pentru o surpriză! Ancora originală care a inspirat numele acestei bijuterii arhitectonice se află la noi, în custodia Muzeului Național al Banatului.
Dar asta nu e totul! Vom dezvălui în curând o colaborare inedită cu Ecluze pe Bega, care va aduce un nou val de inspirație și istorie în comunitatea noastră.
Fie că ești localnic sau vizitator, hai să redescoperim împreună frumusețea și poveștile din inima orașului“, îndeamnă specialiştii de la MNaB.
Sursa foto: Muzeul Național al Banatului