Pâinea, tot mai scumpă. Se anunță majorări de cel puțin 40%

 Pâinea, tot mai scumpă. Se anunță majorări de cel puțin 40%

Pâinea, tot mai scumpă. Se anunță majorări de cel puțin 40%.

Pâinea, un aliment de bază pentru români, va avea un preț tot mai mare și asta în condițiile în care producția de grâu este suficientă.

Producem grâu suficient de mult, dar prețul pâinii va crește din ce în ce mai mult. De ce?

În primul rând, pentru că nivelul cheltuielilor la hectar a crescut, combustibilii sunt tot mai scumpi și există și incertitudinea de la nivel mondial, războiul din Ucraina fiind un factor al instabilității.

CITEȘTE ȘI: În aprilie, salariul mediu net a crescut la 3.967 lei. Unde s-au înregistrat cele mai mari și cele mai mici valori

Producătorii arădeni de pâine spun că au fost nevoiți să crească prețul cu 1,5 lei față de anul trecut și că se așteaptă noi și noi scumpiri.

Fermierii, pe de altă parte, spun că nu au încotro și trebuie să scumpească grâul pentru a-și putea acoperi costurile de producție per hectar.

Așadar, chiar dacă producția de grâu va fi una record în acest an, de aproximativ 8 – 9 tone la hectar, prețul pâinii va crește cu cel puțin 40%.

„Anul trecut un hectar de grâu, din punct de vedere al cheltuielilor, era 4.000 – 4.200 de lei. În medie, la recoltare, se vindea grâul cu 60 de bani. Anul acesta, la această oră, prețul cheltuielilor pe un hectar de grâu ajunge la 7.200 -7.500 de lei. Cheltuielile pe hectar vor crește și mai mult de acum înainte, de la motorina agricolă, la curent, gaz, toate sunt pe un trend ascendent.

Nu trebuie să ne speriem că nu vom avea pâine. Vom avea pâine, însă la un alt preț. România produce 10-12 milioane de tone de grâu, dar problema este nivelul cheltuielilor pentru a produse 1 hectar de grâu, totul ducând la creșteri”, a punctat Dimitrie Muscă, președintele Combinatului Agroindustrial Curtici.

În ceea ce privește situația din Ucraina, Muscă a explicat: „Grâul din Ucraina merge mai mult spre Asia și Africa, sigur că există și impactul declarațiilor la nivel mondial. Toată situația din Ucraina și conflictul cu Rusia au impact pe bursele internaționale de cereale și duc la creșteri în lanț de prețuri”.

Pâinea mai scumpă deja cu 22%

Brutarii confirmă situația de pe piața cerealelor și a panificației: „A crescut, deja, cu 22% prețul pâinii și ne așteptăm la o altă creștere pentru că atât grâul, cât și făina sunt tot mai scumpe. Dacă anul trecut aveam kilogramul de pâine la 4 lei, acum este 5,5 lei”, spune Lucian Țițirigă, brutar.

Cât despre o posibilă plafonare a prețului la pâine, fermierii susțin că această soluție nu este una fezabilă, ducând cel mai probabil la falimentul producătorilor de cereale care nu își vor mai permite să investească pentru noi culturi.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *