Pacienții cu afecțiuni grave, puternic afectaţi de măsurile luate în spitalele care nu tratează COVID-19

salon spital

Pacienţii cu alte afecţiuni grave, precum bolnavii de cancer, au fost puternic afectaţi de măsurile luate în spitalele care nu tratează COVID-19.

CITEȘTE ȘI: Liviu Dragnea, internat cu Covid-19 în spital. Un coleg de celulă l-ar fi infectat

Numărul internărilor şi al intervenţiilor chirurgicale au scăzut la jumătate, iar în multe cazuri tratamentul întârzie. În ultimele luni un sprijin a venit din partea organizaţiilor non-guvernamentale care au trimis specialişti la domiciliu, au realizat consultaţii în ambulatoriu sau la distanţă.

Imediat după introducerea stării de urgenţă, spitalele care tratează pacienţi cu afecţiuni oncologice au fost nevoite să-şi reducă drastic capacitatea. De exemplu, la secţia de chirurgie a Institutului Oncologic de la Fundeni sunt internaţi aproximativ 30 de pacienţi, faţă de 70 câţi erau trataţi în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Simion Laurențiu, șeful secției de chirurgie, Institutul Oncologic București: ”De unde făceam cam trei operaţii pe sală şi în cele trei săli, asta înseamnau 9 operaţii pe zi, acum putem să facem cel mult două operaţii pe sală, deci maxim 6 pe zi, în cel mai bun caz”

Potrivit unui studiu recent, internările pentru bolnavii oncologici au scăzut cu peste 50% în toate unităţile medicale din ţară. De exemplu, spitalele de urgenţă din Cluj şi Iaşi şi-au restrâns activitatea cu până la 79%.

O speranţă pentru aceşti bolnavi de cancer vine de la organizaţiile non-guvernamentale. Prin intermediul campaniei #facemloc şi pentru ei, Fundaţia Hospice Casa Speranţei a avut în îngrijire în ultimele luni peste 4 mii de pacienţi. Echipele medicale au făcut vizite la domiciliu, consultaţii în ambulatoriu sau internări în centrele de îngrijire paleativă din Braşov şi Bucureşti.

Erika Posztas, pacientă: ”Nu plătim nimic şi vedeţi că, la alte spitale când te duci noi nu avem atâţia bani ca să plătim toate analizele, pentru că boala nu aşteaptă”.

Cerasela Petrescu, medic: ”Sunt pacienţi speriaţi de covid, sunt pacienţi speriaţi de ceea ce urmează să se întâmple. Se văd fără niciun fel de suport emoţional”.

Mirela Nemțanu, director executiv HOSPICE Casa Speranței: ”Tocmai pentru că este această presiune din partea sistemului de sănătate, noi am făcut un nou apel să facem loc şi pentru ei, să facem loc şi pentru ceilalţi pacienţi, pentru pacienţi non-covid, pentru pacienţii incurabili, îndemnăm pe oricine de urmăreşte să ne ajute”.

Tot pentru bolnavii de cancer, “Asociaţia Sus inima” oferă gratuit cazare în Bucureşti pacienţilor care fac radioterapie. Cei mai mulţi vin de la sute de kilometri depărtare pentru că în România există 1 aparat de radioterapie la 4 judeţe.

Asociaţia îşi propune să deschidă astfel de case în toată ţara.

sursa: stirileprotv.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns