OUG: Diplomele absolvenţilor unor forme de studii neautorizate vor fi recunoscute

absolventi

Ordonanţa privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor studii neautorizate a fost aprobată miercuri de Guvern. Actul normativ prevede şi sancţiuni viitoare pentru instituţiile de învăţământ care şcolarizează fără autorizare.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că studenţii înmatriculaţi înainte de anul 2011, care au urmat cursuri neautorizate, vor primi diplome de studii recunoscute. Oficialul a precizat că în această situaţie se află 18.000 de tineri care au urmat „de bună credinţă” cursurile unor prestigioase universităţi publice din România.

„Este vorba despre universităţi acreditate din România care au şcolarizat în condiţii care nu au fost pe deplin conforme. Universităţile au acţionat în patru moduri: au şcolarizat peste capacitatea maximă de scolarizare; au şcolarizat la o formă de învăţământ care nu a beneficiat de acreditare (de exemplu, au avut acreditare pentru cursuri de zi şi au şcolarizat şi la forma de învăţămant ID sau FR); au avut acreditare pentru o anumită limbă şi au şcolarizat într-o altă limbă; au avut acreditare pentru o anumită locaţie geografică şi au şcolarizat în alte locaţii geografice”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Citeşte şi Spiru Haret: „CURSURILE facultăţilor sunt ACREDITATE. Afirmaţia ministrului, total neadevărată şi nelegală”

Acesta a msi spus că până în anul 2011, legislaţia nu prevedea niciun fel de sancţiuni aplicate beneficiarilor acestor studii, care, de fapt, „mergeau de bună credinţă să se înmatriculeze la o universitate care le spunea că programul de studii este acreditat, este cel mai bun”.

Ministrul Educaţiei a precizat că universităţile au acordat, în total, 18.000 de diplome, în cadrul unor studii neautorizate. „În instanţă au existat peste 7.400 de procese pe care Ministerul Educaţiei şi universităţile respective le-au pierdut. Instanţa a dat câştig de cauză absolvenţilor. Este vorba despre 18.000 de diplome.

Citeşte şi ANOSR: Universităţile care şcolarizează studenţi în afara legii trebuie aspru sancţionate

De când am preluat mandatul, am constatat o sumă de 1.750.000 de lei, plătită din bugetul Educaţiei, pentru cheltuieli de judecată, taxe de şcolarizare şi daune morale”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

Oficialul din Educaţiei a mai adăugat că, începând cu anul 2015, sancţiunile vor fi drastice în cazul instituţiilor de învăţământ care vor avea programe de studii neautorizate. „Sancţiunile sunt de 10 ori cuantumul taxelor şcolare încasate pentru un program de studiu care nu a funcţionat în condiţii de deplină legalitate. Mai departe, dacă se constată că o universitate a încălcat reglementările la două programe de studii, automat universitatea intră în lichidare. Dacă o universitate, la acelaşi program de studiu, încalcă reglementările doi ani consecutivi, intră în lichidare”, a conchid ministrul Educaţiei.

romaniatv.net


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “OUG: Diplomele absolvenţilor unor forme de studii neautorizate vor fi recunoscute

  1. Asa este daca nu au venit cu niste norme metrodologice la legea invatamantului din 2004. Au dat posibilitatea sa interpreteze fiecare dupa ureche. De aceea, nici nu pot sa se opuna eliberarii acestor diplome, fiindca nu exista cadrul legal. A trebuit sa vina cu Legea 1/2011, mult blamata la vremea aceea, ca sa puna capat unor asemenea practici (a se vedea ca numai promotiilor anterioare 2011 li se vor elibera diplomele).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *