Ostilităţile de pe piaţa cerealelor decurg favorabil pentru fermieri

Polonia oprește temporar importurile de cereale din Ucraina

Se apropie campania de recoltare a păioaselor şi a rapiţei, iar cei mai mulţi dintre fermieri sunt cu urechile ciulite la preţurile care se vehiculează.

Pentru perioada în care ne aflăm, ostilităţile nu decurg rău în ceea ce-i priveşte pe producători, care pot fi, în orice caz, ceva mai optimişti decât anul trecut pe vremea asta.

Preţul grâului şi orzului e în jurul a 60-65 de bani kilogramul, iar pentru rapiţă se oferă 1,50 sau chiar 1,55 de lei.

Fluctuaţiile apar, desigur, ca urmare a unor variabile precum cantitatea, calitatea sau vechimea relaţiei comerciale între fermier şi achizitor, dar trăgând linie şi adunând, pentru kilogramul grâu se oferă, în judeţul Timiş, cu aproximativ cinci bani mai mult decât în luna iunie din 2017.

Mai exact, între 60 şi 65 de bani/kg. „La fel ca anul trecut, paramentrul cel mai important în ceea ce priveşte calitatea grâului, atunci când se negociază valorificarea, este conţinutul de proteină.

De aceea îi sfătuiesc pe toţi agricultorii ca în cele două sau trei săptămâni rămase până la recoltare să fie foarte atenţi la întreţinerea culturii şi la combaterea bolilor sau dăunătorilor”, ne-a precizat Nicolae Oprea, secretarul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.

Concentrarea pe conţinutul proteic şi în mai mică măsură sau chiar deloc pe greutatea hectolitrică, pe indicele glutenic şi pe alţi parametri este o tendinţă mai recentă a cumpărătorilor care îi întreabă de sănătate pe fermierii timişeni.

Preţul păioaselor, în creştere

Preţul orzului este aproape acelaşi ca al grâului, mai exact 63-64 de bani pe kilogram. Rămâne de văzut cum va evolua piaţa în perioada următoare, dar cel puţin în cazul orzului există premise temeinice să crească destul de mult, având în vedere suprafaţa redusă cultivată în Timiş, însumând doar câteva mii de hectare.

Asta în condiţiile în care grâul este principala cultură, ocupând în jur de 125.000 de hectare în judeţ. „Cu toţii ne interesăm de preţul păioaselor şi se pare că sunt în creştere.

Dacă nu cu mult timp în urmă se vorbea de mai puţin de 600 de lei pe tona de orz, acum preţul a urcat peste acest nivel.

Şi pe bursele internaţionale preţul cerealelor e în urcare, înregistrându-se chiar o creştere cu şase procente într-o singură săptămână. Este normal, pentru că vremea a fost nefavorabilă atât în SUA, cât şi în Rusia şi în Ucraina.

Nici la noi nu vor fi producţii foarte mari, pentru că au fost afectate de diverse fenomene meteo suprafeţe întinse mai ales în sudul ţării, dar şi în Dobrogea şi în nordul Moldovei, atât la culturile de toamnă, cât şi la prăşitoare. Dar încă nimic nu e sigur, vom şti mai bine cum stau lucrurile abia după ce avem recolta în hambar”, susţine Franz Jakoby, fermier din Comloşu Mare.

Rapiţa, plătită mulţumitor

Cultivatorii de rapiţă au şanse să obţină de la 1,50 lei pe kilogram în sus, conform celor vehiculate pe piaţa timişeană la ora actuală. Se vorbeşte de 1,50 până la 1,55 lei/kg şi mai rămâne de văzut la ce nivel se va situa preţul în perioada recoltării, dar şi în săptămânile de după.

În orice caz, Nicolae Oprea îi sfătuieşte în special pe producătorii de cereale mici şi mijlocii – categorie care, spre deosebire de exploataţiile mari, poate cădea mai uşor în capcana traderilor, care încearcă, desigur, să-şi vadă sacii în căruţă cât mai ieftin posibil – să îşi depoziteze recoltele, dacă au această posibilitate, şi să aştepte oferte mai consistente decât cele din perioada recoltării.

„Preţurile vehiculate acum pe piaţă pot fi mult îmbunătăţite, pentru că recoltele nu vor fi nici pe departe la un nivel atât de ridicat ca anul trecut, din cauza condiţiilor climaterice dificile”, susţine secretarul Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş.

Foto> stiriagricole.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *