Ordonanţa privind starea de urgenţă ar putea fi modificată. Proiectul prezentat pe pagina MAI

ordonanta

Guvernul României a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență.

CITEȘTE ȘI: 160 de noi cazuri de Covid-19 în ultimele 24 de ore. Bilanțul ajunge la 1.452 de cazuri. Au fost înregistrate 29 de decese

Conform proiectului pus în dezbatere publică pe pagina Ministerului Afacerilor Interne, ordonanțe, amenzile pentru nerespectarea măsurilor cuprinse în Ordonanța privind Starea de Urgență (art. 28) se vor majora. Amenzile vor fi cuprinse între 2.000 – 20.000 de lei pentru persoane fizice și 10.000 – 70.000 de lei pentru persoane juridice.

În termen de 15 zile, persoana în cauză are dreptul de a plăti doar jumătate din cuantumul amenzii.

Articolul 28 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Pe lângă sancțiunea contravențională principală prevăzută la alin.(1), în funcție de natura și gravitatea faptei, se pot aplica și una sau mai multe dintre următoarele sancțiuni contravenționale complementare, cuprinse în ordonanțele militare:

a) confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenție;

b) interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate;
c)suspendarea temporară a activității;
d) desființarea unor lucrări;
e) refacerea unor amenajări.”

Textul complet al proiectului de ordonanță poate fi consultat la finalul știrii

Astfel, bunurile confiscate se vor atribui direct și gratuit autorităților și instituțiilor publice. Această reglementare este necesară pentru asigurarea unui grad ridicat de operativitate în folosirea bunurilor confiscate.

De asemenea, conform proiectului de ordonanță, în timpul stării de urgență nu se vor aplica normele privind transparența decizională în cazul măsurilor luate în această perioadă.

„Pe perioada stării de asediu sau de urgență, normele legale referitoare la transparența decizională și dialogul social nu se aplică în cazul proiectelor de acte normative prin care se stabilesc măsuri aplicabile pe durata stării de asediu sau de urgență ori care sunt o consecință a instituirii acestor stări”, conform textului ordonanței.

Sursa: StirilePROTV


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *