Oprirea speculei cu alimente, pe cale legală sau amiabilă?

Să nu ne mai umilim îmbulzindu-ne la cozi! "România produce suficiente alimente pentru a asigura necesarul de consum al populației", ne asigură ministrul Agriculturii

Vânzătorii de alimente s-au pus gospodărește pe mărit prețurile pe fondul unei creșteri explozive a cererii. Numeroși cetățeni și-au făcut cumpărături pentru două-trei săptămâni, cât preconizează să stea în case pentru a se feri de contaminarea cu noul coronavirus, dar nu puțini și-au transformat apartamentele în depozite de alimente care o să le ajungă până la Crăciun, dacă nu mai mult.

Este o perioadă de criză, însă, și e de evitat ca hrana să se scumpească într-un ritm atât de alert, pentru că se va ajunge la punctul în care foarte mulți nu-și vor mai putea permite ”luxul”.

”În contextul pandemiei declanșate de noul coronavirus și a decretării stării de urgență pe întreg teritoriul României, există o creștere substanțială a cererii pentru anumite produse comercializate pe piață, în condițiile în care oferta este în limite normale sau chiar mai redusă decât în mod uzual.

Având în vedere această stare de fapt, și pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte, sau chiar ilegale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) propune, pe o perioadă determinată, plafonarea prețurilor produselor de strictă necesitate care fac parte din coșul minim de consum lunar – așa cum este el definit de lege – în scopul protejării cetățenilor în fața unor posibile creșteri bruște și substanțiale de prețuri”, se arată într-un comunicat al ANPC.

S-a propus inclusiv raționalizarea cumpărăturilor

Instituția mai propune ca în magazine să se impună aplicarea unor limite rezonabile privind cantitățile de produse vândute unei singure persoane, pentru a permite accesul tuturor consumatorilor la aprovizionare și pentru a preveni eventuale sincope.

Totodată, ANPC îi încurajează pe consumatori să sesizeze, mai ales în această perioadă, toate situațiile neconforme sau practicile comerciale incorecte pe care le constată în magazine, inclusiv eventuale neconcordanțe între prețul unui produs la raft și cel facturat la casa de marcat, sau inadvertențe între prețul unui produs aflat la promoție și cel de referință, precum și altele asemenea, în scopul prevenirii oricăror derapaje care pot interveni în actul comercial într-o perioada de criză.

Decizia ar trebui chibzuită foarte bine

Înainte de orice măsură care ar putea fi adoptată de autorități pentru stoparea creșterii prețurilor la alimente ar fi nevoie de o solidaritate pe lanțul producător – intermediar – retailer – consumator, consideră Nicolae Oprea, secretarul executiv al Asociației Producătorilor de Cereale și Plante Tehnice Timiș.

”Prețurile la poarta fermei nu sunt exagerat de mari, dar la rafturi cresc exagerat de mult din mai multe motive, inclusiv ca urmare a taxelor pe care le percep supermarketurile de la producători, de exemplu pentru o anumită expunere mai favorabilă a alimentelor de vânzare. Acum, când situația e grea și pe planul sănătății publice, dar și din punct de vedere social și economic, ar fi bine să se renunțe la astfel de practici și să se manifeste buna-credință și solidaritatea între producători, intermediari, procesatori și comercianți.

Desigur, se pot lua măsuri legale pentru plafonarea prețurilor produselor alimentare, dar o astfel de decizie trebuie bine chibzuită și juridic și economic, ca să nu se ajungă, de exemplu, sub prețurile de cost. De asemenea, e nevoie și de cumpătare din partea consumatorilor, pentru că mulți și-au făcut provizii pentru luni întregi, ceea ce nu este normal. În orice caz, specula cu alimente trebuie cumva stopată.

Agricultura este domeniul care nu e afectat de criza sănătății publice. Pe câmp se lucrează din plin în această perioadă, iar crescătorii de animale, de asemenea, sunt activi. Părerea mea este că există suficient de multe produse românești pentru asigurarea alimentației populației, dar ar fi bine ca autoritățile să ia în considerare o stopare a exporturilor de mărfuri agoalimentare, în această perioadă dificilă”, opinează Oprea.

Produsele care ar putea avea preț reglementat

Conform Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), urmatoarele alimente de bază cuprinse în OUG nr. 217/2000 ar putea avea preţurile plafonate pentru o perioadă determinată de timp: făină, mălai, pâine, produse de franzelărie, specialităţi de panificaţie, paste făinoase, orez, fasole boabe, cartofi, morcovi, pătrunjel, păstârnac, ceapă uscată, varza murată şi alte murături, bulion, conserve de legume, mere, citrice, fructe meridionale, conserve din fructe, carne de bovine, carne de porc, de pasăre, de oaie şi alte feluri de carne, preparate din carne, peşte proaspăt şi congelat, lapte proaspăt, lapte bătut, iaurt, telemea de vacă, telemea de oaie, brânză proaspătă şi smântănă, ouă, untură, ulei comestibil, margarină, zahăr, ciocolată, bomboane, băuturi nealcoolice.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *