Operație revoluționară realizată la Timișoara

operatie 3

Medicii de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara au salvat viața unui pacient în vârstă de 80 de ani, diagnosticat cu multiple patologii.

În premieră pentru orașul de pe Bega, a fost efectuată o operație de înlocuire percutantă a valvei aortice, intervenție care din cauza vârstei avansate a bolnavului, a funcției precare a cordului și afecțiunilor asociate a prezentat un risc crescut.

”Pacientul în vârstă de 80 de ani a prezentat stenoză valvulară aortică severă, boală coronariană trivasculară, cu implantare de stenturi (în anii 2012, 2016 și 2018) și multiplii factori de risc: diabet zaharat tip II, accidente vasculare cerebrale, infarct miocardic vechi, hipertensiune arterială și adenom de prostată operat.

Procedura a const în implantarea unei valve cardiace aortice, speciale, pe calea arterei femurale, fără deschiderea toracelui și oprirea cordului.

Această procedură a fost introdusă în ultimii ani în arsenalul terapeutic cardiologic internațional și este indicată la pacienții în vârstă, cu risc crescut la o operație clasică, prin sternotomie și oprirea cordului, cu ajutorul pompei cord- plămân”, a precizat prof. dr. Marian Gașpar, medic-șef la Clinica de Chirurgie cardiovasculară din cadrul institutului timișorean. Potrivit acestuia, astfel de proceduri au fost făcute și în alte centre de cardiologie din țară (București, Târgu Mureș, Iași, Cluj-Napoca) cu rezultate bune, în timp ce în alte state din Europe, au devenit unele de rutină în practica medicală.

Intervenția de la Timișoara a fost efectuată în prezența prof. dr. Markus Linz (Germania). ”Costul unei astfel de proceduri este foarte mare, de 25. 000 de euro.

Acesta este acoperit de către Ministerul Sănătății prin programele naționale specifice, repartizate la centrele de cardiologie, care au competența necesară pentru implantarea acestor valve.

Dorim ca această alternativă modernă și mai facilă comparativ cu chirurgia directă să devină o posibilitate în institutul nostru la cazurile dificile”, a completat prof. dr. Marian Gașpar.


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *