Operație în premieră la Spitalul Clinic CF Timișoara. Medicii au intervenit chirurgical laparoscopic pentru tratarea unei hernii hiatale

Operație în premieră la Spitalul Clinic CF Timișoara. Medicii au intervenit chirurgical laparoscopic pentru tratarea unei hernii hiatale

Operație în premieră la Spitalul Clinic CF Timișoara. Medicii au intervenit chirurgical laparoscopic pentru tratarea unei hernii hiatale.

Pacienta, o femeie în vârstă de 56 de ani, cu numeroase comorbidități, boli cardiace, fibroză pulmonară, boli sistemice, necesita o intervenție complexă pentru repunerea stomacului în interiorul cavității abdominale și recalibrarea hiatusului esofagian.

În sprijinul chirurgilor de la Spitalul Clinic CF Timișoara au venit și doi medici din echipa prof. dr. Ciprian Duță, de la Spitalul Județean Timișoara.

CITEȘTE ȘI: Vremea se schimbă radical: un val de aer din nordul Africii pătrunde în România

Intervenția chirurgicală a durat aproape două ore.

“Am intervenit laparoscopic, minim invaziv, ceea ce constituie un avantaj pentru pacient. Prin mai multe orificii mici, de 0,5 sau 1 cm, se readuce stomacul în abdomen. Orificiul lărgit, acest hiatus se închide parțial, aplicându-se o valvă antireflux, împiedicând astfel refluxul gastric, ceea ce înseamnă că secrețiile gastrice, conținutul gastric, nu va mai trece din stomac în esofag. Refluxul determină o “arsură” a esofagului, cu modificări structurale, care reprezintă un factor de risc pentru tumorile esofagiene”, spune S.L dr. Sorin Chiriac – medic primar chirurg Spitalul Clinic CF Timișoara.

Hernia hiatală reprezintă deplasarea unei părți a stomacului din cavitatea abdominală în torace. Boala este diagnosticată printr-o endoscopie digestivă superioară. Un examen imagistic arată apoi poziția tubului digestiv. Printre simptomele herniei hiatale se numără: arsuri la nivelul stomacului, regurgitarea de alimente și lichid, înghițirea cu dificultate, indigestie, greață și absența tranzitului intestinal.

În cazul pacientei, afecțiunea nu a putut fi vindecată prin tratament medicamentos, necesitând o intervenție. Indicația chirurgicală a herniei hiatale apare atunci când vorbim de complicații și forme severe ale bolii.

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *