Operă de artă de mari dimensiuni, realizată de elevi timișoreni de la trei licee

Operă de artă de mari dimensiuni, realizată de elevi timișoreni de la trei licee

Operă de artă de mari dimensiuni, realizată de elevi timișoreni de la trei licee

Elevii din cadrul a trei licee timișorene invită locuitorii și vizitatorii orașului să descopere și să le vizioneze opera de artă pe care au creat-o în urma proiectului „Spații interdimensionale”, desfășurat de Asociația Artdendum cu sprijinul Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara.

O lucrare de artă de mari dimensiuni, care măsoară aproximativ 20 de metri pătrați, a devenit parte integrantă din circuitul cultural al orașului de pe Bega, moștenire a programului cultural Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Opera care poartă numele proiectului la care au participat elevi de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, Colegiul Național Bănățean și de la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, „Spații interdimensionale”, a fost montată și se găsește pe unul din pereții interiori ai celei din urmă instituții de învățământ amintite.

Este vorba de o lucrare /instalație realizată în ceramică de elevii ghidați de designerul Mihai Caraghiaur și de artistul vizual Cristian Horațiu Pavelescu (manager de proiect și profesor). Au sprijinit implementarea proiectului prof.arh.Monica Daniela Sabău, prof.arh.Camelia Hirjea, prof.Ana Maria Petrov, prof.Adina Cărăbaș, prof.Darius Seroni, în calitate de coordonatori. Parteneri în proiect, alături de cele trei licee și Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara au fost: Tempini România, MST Solition, Plan Zero,Ducodan, Promograma, Propagarta.

Lucrarea expusă pe unul din pereții Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara poate fi vizitată zilnic, în intervalul orar 8 – 18, inclusiv pe perioada vacanței de vară.

Proiectul „Spații interdimensionale”, a debutat în data de 15 martie 2024 cu ateliere de arhitectură în cadrul Liceului de Arte Plastice din Timișoara. Ulterior, atelierele au continuat implicând elevii de la Colegiul Național Bănățean și de la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. Elevii au aprofundat construcția „solidelorPlatonice” (tetraedrul, hexaedrul, octaedrul, dodecaedrul, icosaedrul – integrate de cunoscutul filosof în ceea ce a numit geometria sacră) prin descrierea, desenarea și înțelegerea lor.

Pe parcursul celor cinci ateliere desfășurate, elevii au învățat concepte de bază legate de geometria plană și solidă a structurilor geometrice. Ulterior, au experimentat materializarea formelor geometrice prin lut și caolin, au avut ateliere de serialitate ceramică, construind și deconstruind „solidele Platonice”.

CITEȘTE ȘI: Un pui de pisică a fost salvat de un pompier bănățean. Felina a rămas captivă într-un canal pe o ploaie torențială

În etapa finală a proiectului, tinerii au realizat împreună această lucrare / instalație de artă, care rămâne Timișoarei. „Spații interdimensionale”, face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *