Oameni daţi afară în valuri! Timișoara pierde sute de locuri de muncă, în timp ce primarul se laudă cu investiții străine

Oameni daţi afară în valuri! Timișoara pierde sute de locuri de muncă, în timp ce primarul se laudă cu investiții străine

Oameni daţi afară în valuri! Timișoara pierde sute de locuri de muncă, în timp ce primarul se laudă cu investiții străine

Aproximativ 1000 de persoane și-au pierdut locurile de muncă de la companii românești sau multinaționale din Timișoara, doar în ultimul an. Trendul descendent a început în urmă cu şase ani, asta deși în 2021, la câteva luni după alegerea sa ca primar, Dominic Fritz vorbea despre Timișoara ca fiind “un magnet pentru companiile străine”. Cifrele și realitatea contrazic, însă, viziunea lipsită de bază a edilului, iar oamenii sunt dați afară în valuri, de la firme românești sau străine.

Unele companii au ales să se mute spre zone cu fiscalitate mai scăzută, cum sunt Ucraina sau Serbia, marii producători din industria auto preferă Ungaria și Slovacia, datorită infrastructurii de transport mai bune. În paralel, la Timișoara vin sute de migranți, din diverse țări orientale și asiatice, care însă în marea majoritate reprezintă forță de muncă slab pregătită sau necalificată.

Astfel, în ultimul an, 400 de oameni au rămas fără serviciu, după închiderea fabricii AEM, aflată în pragul unei complicate insolvențe, cu toate bunurile gajate și sufocată de datorii.

Procter & Gamble a vandut fabrica de detergenti de la Timisoara grupului german Dalli, însă și aceasta și-a închis porțile, iar aproape 300 de persoane au rămas fără joburi.

Concedieri s-au făcut și la multinaționalele din industria auto: în jur de 200 la una dintre ele și peste 70 la o alta, ambele cu fabrici la marginea Timișoarei.

Și în sectorul de IT și telecomunicații au avut loc reduceri de personal. Una dintre multinaționalele-fanion a dat deja afară 40 de angajați, iar alți 130 au fost notificați că își vor pierde locul de muncă.

La fel, unul dintre cei mai importanți fabricanți de mobilier din zonă, după ce a trecut prin mai multe modificări statutare și are acum doi beneficiari suedezi, a scăzut la un profit negativ de minus 6 milioane de lei în 2022, chestiune care a atras scăderea drastică a producției și, implicit, punerea pe liber a 480 de angajați.

Aceste date sunt doar parțiale și incomplete, numărul real al celor care au rămas fără serviciu sau vor deveni șomeri în acest an fiind mult mai mare, dar greu de cuantificat. Motivele sunt multiple. La Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș figurează foarte puține persoane în evidență.

“Dacă ne luăm după cifrele care ne sunt raportate, șomajul la nivelul județului Timiș e unul foarte redus, de numai 0,86 %. Așa se face că, oficial, la AJOFM Timiș au fost raportate doar 42 de persoane disponibilizate în ianuarie 2024, 96 în februarie și doar 6 persoane în martie anul acesta. Însă, asta nu înseamnă că nu sunt sute, poate chiar câteva mii de persoane care au rămas fără serviciu în ultimul an în Timișoara, dar și în județ.

Fenomenul se explică prin faptul că mulți dintre cei concediați de la multinaționale sunt anunțați din timp și apucă să își găsească un alt loc de muncă pe piață. Poate nu la fel de bun, dar mai bun decât nimic. Alții primesc diverse compensații financiare și prefer[ să stea câteva luni acasă, nu se înscriu pentru ajutor la noi la AJOFM. Ulterior, își găsesc de lucru, fie și ca simpli casieri sau vânzători la supermarketuri, la firme de pază sau în construcții, chiar dacă nu au calificările necesare”, au declarat, pentru Renașterea bănățeană, reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș.

Aceiași oficiali au mai spus că cifrele raportate la AJOFM Timiş nu reprezintă mișcările și concedierile reale de pe piața muncii, și din cauză că multe companii multinaționale lucrează cu oameni angajați prin firme de leasing de personal, de ocupare temporară a locurilor de muncă. Astfel, aceste firme nu au vreo prevedere în contractele cu oamenii privind posibilitatea acestora de a apela la serviciile sociale oferite șomerilor de către statul român.

În ceea ce privește piața muncii necalificate, concurența e acerbă, de la construcții, la curierat sau activități sezoniere, care sunt prestate de către muncitori aduși în special din Asia, tot prin firme de recrutare. Când aceștia își pierd locul de muncă, mai ales în medii cu fluctuație mare de personal, nu se trimit raportări către AJOFM.

În schimb, retorica primarului Fritz este aceeași de la preluarea mandatului. Sfidând realitatea, acesta afirmă, încă din 2021, că Timișoara este “un magnet pentru investitorii străini” și că orașul este în top 3 al orașelor care atrag cele mai multe investiții străine. Asta în timp ce sute de disponibilizați își caută un loc de muncă, iar cererea este din ce în ce mai scăzută, în special la muncile calificate și la specialiști.

“Practic, după ce am fost anunțati că vom fi dați afară, am început să depunem CV-uri, să sunăm prieteni. Răspunsul e din păcate negativ peste tot, deoarece toate firmele mari, corporații multinaționale sau românești, dau afară. Unde să ne mai angajeze și pe noi? În Timișoara nu se întrevăd noi investiții majore, așa că avem toate șansele să ajungem casier sau descărcător pe la vreun magazin de cartier”, ne-au declarat doi proaspeți șomeri, unul IT-ist și unul specialist HR, care au lucrat amândoi la hub-ul din Timișoara al unui gigant din telecomunicații.

În mai 2021, proaspătul primar Dominic Fritz era fie optimist, fie rupt de realitate. “Grupul german D, prezent deja în Timișoara, va anunța în iunie (2021 – n.r.) o investiție care se ridică la 200 de milioane de euro în următorii ani”, a declarat, într-un interviu pentru G4Media.ro, primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

CITEŞTE ŞI: Vremea până la mijlocul lunii mai: Temperaturi mai ridicate decât cele normale


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

12 thoughts on “Oameni daţi afară în valuri! Timișoara pierde sute de locuri de muncă, în timp ce primarul se laudă cu investiții străine

 1. companiile de productie nu sunt oarbe, vad si ele pretul la energie de exemplu. oricum dezindustrializarea oiropei continua in mod accelerat. sau sa zic mai corect in mod scelerat.
  frigz? frigz face tot ce tine de el sa reprezinte interesele cui l-a trimis, trebuie mentinute cat mai jos costurile cu forta de munca. investitii straine? pai cam din ce tara sa fie si sa faca concurenta pe piata muncii firmelor nemtesti? haida de, si-au impartit romania si cu asta basta. iar romanii nu detin capital, bancile straine nu finanteaza economia fiind mult mai usor sa se imbogateasca imprumutand statul roman, deci despre ce vorbim? despre schmenghen de exemplu? despre pactul pe migratie aprobat de curand de bruxelles? cum se potriveste asta cu Constitutia Romaniei art 3 (4) „Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine”? dar noi nu suntem polonezi sau unguri sa ii trimitem la naiba-n praznic, noi tot cu obedienta fata de inalta poarta, fie ea si la brx in lic de constantinopol. Vai de capul nostru, nu ne mai apartinem de ceva vreme, nu mai controlam mai nimic din capital sau din resurse, nu mai avem parghii si de am avea pe cine vota. mai zilele trecute am aflat ca a murit Ilie Serbanescu. cand zicea prin anii 90 ca oiropenii ne vor binele, nu l-am crezut. iaca ni l-au luat. e si frigz un pion care la alexandreasca in emisiune a recunoscut ca a fost o „mica” problema cu domiciliul. daca ne apartineam, se putea sa se inchida dosarul ala? trebuia sa zboare in secunda 2, cum sa incalci in halul asta si constitutie si lege si tot. cineva de sus de tot a dat comanda sa se puna batista pe tambal. nu ne mai apartinem, asta e. si-au luat romania inapoi. ei de la rusi. probabil si-o paseaza intre ei, prin rotatie, 50 de ani unii, 50 de ani altii.

  #neocolonialism

  #🤪

  1. ps: tradus cu goagla de pe wiki:

   „Neocolonialismul este continuarea sau reimpunerea stăpânirii imperialiste de către un stat (de obicei, o fostă putere colonială) asupra altui stat nominal independent (de obicei, o fostă colonie).Aceasta este continuarea reprezentărilor și realităților coloniale care rămân după încheierea colonizării oficiale.Neocolonialismul este controlul țărilor mai puțin dezvoltate de către țările dezvoltate prin mijloace indirecte. Termenul de neocolonialism a fost folosit pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial pentru a se referi la dependența continuă a fostelor colonii de țări străine, dar sensul său s-a extins curând pentru a se aplica, mai general, la locurile în care puterea țărilor dezvoltate a fost folosită pentru a produce o formă colonială. exploatare. Neocolonialismul ia forma imperialismului economic, a globalizării, a imperialismului cultural și a ajutorului condiționat🤪 pentru a influența sau controla o țară în curs de dezvoltare în locul metodelor coloniale anterioare de control militar direct sau control politic indirect (hegemonie). Neocolonialismul diferă de globalizarea standard și de ajutorul pentru dezvoltare prin faptul că de obicei are ca rezultat o relație de dependență, supunere sau obligație financiară față de națiunea neocolonialistă. Acest lucru poate duce la un grad nejustificat de control politic🤪sau la creșterea în spirală a obligațiilor de datorie🤪 imitând funcțional relația colonialismului tradițional. Neocolonialismul afectează frecvent toate nivelurile societății, creând sisteme neo-coloniale care dezavantajează comunitățile locale🤪

   #🤪

 2. Eu cred că nu mai trăim în alte vremuri. Primăria nu are treabă cu firmele care angajează sau cu locurile de muncă. Este politica fiecărei firme, nu impune un om pe cine sa angajezi sau ce sa faci ca să poți lucra. Trebuie sa avem capacitatea de a disemina lucrurile. Politica nu are treabă cu firmele care angajează. Primarul nu are putere asupra afacerii mele și a managementului meu. Salut oe toți cei care nu mai sunt cu …. cei ce au fost!

  1. multe lucruri tin de primar, o sa scriu pe scurt, sper sa pricepi

   taxe si impozite locale, forta de munca atrasa sau respinsa in diverse moduri: starea spitalelor si a scolilor evenimente culturale, siguranta cetateanului, starea infrastructurii strazi, parcari, colderm, etc. vrei sa mergi spre autostrada cu tir-ul? pai avem dj691 cu conflictul intre primaria timisoarei si consiliul judetean. vrei pe centura de sud? pai stai ca primarul nu stiu care are si el de predat un teren, de bagat strambe la intersectia cu drumul de la el din localitate. vrei sa poluezi in liniste? pai stai sa inchidem gradina zoo de exemplu. vrei sa construiesti ceva? pai stai ca sa vedem cat mai amanam planul de urbanism general. pui taxe mari pe inchirierea spatiului public? pai cresc preturile la terase, deci cresc si pretentiile salariale ale tinerilor. desfiintezi chioscuri, dozatoare de lapte, de oua, sifon, rulote care vand produse locale? iaca se mai desfiinteaza niste locuri de munca. iti bati joc de companiile municipale punand sefi tot felul de trepadusi? pai iaca niste restructurari peste restructurari si scade calitatea serviciilor. companiile depind de racordare la utilitatile orasului? iaca inca o data une primaria poate sa ajute sau sa incurce.

   nu poate sa aduca investitori cu forta, dar foarte multe lucruri depind de primar sa faca orasul atractiv.

   de ce crezi ca a venit conti la Timisoara cand initial voia sa mearga la Cluj? pentru ca Funar, adica primarul.

   #🤪

   1. care parte n-ai inteles-o din ce am scris? sau mizezi pe simpaticii🤪 care obosesc dupa ce citesc 10 cuvinte?

    #🤪

 3. „Astfel, în ultimul an, 400 de oameni au rămas fără serviciu, după închiderea fabricii AEM, aflată în pragul unei complicate insolvențe, cu toate bunurile gajate și sufocată de datorii.” – mai informați-vă din surse reale. Din ferivire, AEM încă nu e închisă. Nu a fost nimeni dat afară. Informați-vă corect și nu transmiteți știri trunchiate.

   1. Cel putin din august anul trecut nu si-au primit salariile. Nu mai lucreaza nimeni. Poarta este cu lant inchisa. Este doar serviciul de paza care nu lasa muncitorii sa intre in fabrica.

 4. Primarul era optimist în 2021, înainte de pandemie și de războiul din Ucraina. Mult înainte de întrarea Germaniei și altor economii în recesiune.
  Nu greșește cel care spune că Primăria poate încuraja investițiile, prin taxe și impozite, prin facilități oferite. Ideea este să îți poți permite asta. Dacă ai un buget grevat de datorii istorice,(isterice) făcute de predecesor, care nu a achitat banii datorați companiilor proprii – SDM, COLTERM- și nici celor prestatoare de servicii cu lunile, ce să faci? Te plângi de greaua moștenire sau rezolvi problemele.
  Dar stați liniștiți, Robu lucrează pentru noi. Nu i-a ajuns că a pus pe butuci Parcul Copiilor, Grădina Zoo – aia unde s-a sinucis zebra -, Piața Libertății, RATT, că si-a pus numele pe toate fântânile forate pe vremea lui Ciuhandu, pe toate proiectele pe care le-a finalizat, nu le-a promovat el.
  Are noi proiecte de încurcat orașul, minciuni și megalomanii.
  Dacă Simonis are creier, și-l dorește pe Fritz la Primărie, cu Robu nu va putea conlucra niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *