O tânără frumoasă și liberă a ajuns șefă în Primăria Timișoara, deși vechimea în muncă nu i-ar fi permis nici măcar angajarea

O tânără frumoasă și liberă a ajuns șefă în Primăria Timișoara, deși vechimea în muncă nu i-ar fi permis nici măcar angajarea

În feeria națională în cinci acte “Sânziana și Pepelea”, scrisă de Vasile Alecsandri, în 1881, unul dintre personaje, ministrul Păcală, este întrebat de Papură Împărat care e deviza tuturor tarafurilor politice din țară. Răspunsul lui Păcală vine imediat: “Una ş-aceeaşi: <<Scoală-te de la locul tău, să mă pun eu!>>”.

Replica inspirată din realitatea politică a secolului al XIX-lea a rămas valabilă și după 140 de ani, iar în Primăria Municipiului Timișoara deviza enunțată de personajul lui Alecsandri este respectată la virgulă.

După penelizarea masivă post 2012, acum asistăm la userizarea primăriei, o operațiune, în fond, previzibilă.

Doar că, în graba de a-și instala oamenii la butoane, câștigătorii alegerilor locale din Timișoara demonstrează abilități nebănuite în driblarea legii, cum eram obișnuiți să vedem până acum doar la “PSD – PNL, aceeași mizerie”.

Din a doua încercare

Zilele trecute, într-un articol publicat pe www.voceatimisului.ro, De manual! Cum a reușit primarul Dominic Fritz să o impună pe userista Alexandra Rigler la conducerea Centrului de Proiecte Timișoara?!”, erau prezentate documente din care reiese că șefa Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara, Alexandra Rigler, a fost acceptată, în aprilie 2021, la concursul pentru ocuparea funcției abia din a doua încercare.

Documentele depuse inițial de către candidată probau o vechime în specialitatea studiilor de doar trei ani și opt luni, în timp ce legea cere cinci ani.

Imediat după respingerea dosarului, candidata aducea un document nou-nouț de la același emitent inițial, prin care se certifica o altă realitate și anume că Alexandra Rigler avea vechimea în specialitatea studiilor cerută de lege, de minimum cinci ani.

Un caz în oglindă

Joaca de-a vechimea pare să devină un laitmotiv în procedura de selectare a noilor angajați în Primăria Timișoara.

O situație în oglindă cu cea prezentată de www.voceatimisului.ro s-a înregistrat la concursul pentru ocuparea funcției publice de execuție vacante din clasa I, grad profesional principal la Serviciul spații verzi și locuri de joacă, derulat tot în primăvară.

În data de 11 mai 2021, dosarul unicului candidat – nume de cod 100017 – era respins de comisia de concurs din cauza faptului că nu era îndeplinită condiția vechimii de cinci ani în specialitatea studiilor prevăzută de art. 468, alin. 1, lit. b din OUG 57/2019 (Codul administrativ).

selectie dosare 1

Două zile mai târziu, în 13 mai, contestația lui 100017 era analizată rapid de comisia de contestații și admisă, astfel că singurul candidat s-a putut prezenta la proba scrisă și, ulterior, la proba interviului.

Cu un punctaj foarte aproape de minimul necesar (50) – 52,67 la proba scrisă și 55,33 la interviu -, candidatul 100017 a fost declarat, finalmente, câștigător al concursului la care a participat de unul singur.

rezultate finale

Ascensiune fulminantă

Ulterior, numele noului funcționar al Primăriei Timișoara a devenit, inevitabil, public: Rebecca Ioana Bedelean.

Arădeancă de origine, tânăra de 32 de ani (vârstă estimată prin prisma anilor de studii) nici n-a apucat să-și cunoască prea bine noii colegi, că s-a și trezit delegată de primarul Dominic Fritz într-o funcție de conducere!

Rebecca Bedelean a devenit, peste noapte, șefă a Serviciului Amenajare Peisagistică, Biodiversitate și Ape, din cadrul nou-înființatei Direcții Infrastructură Verde, care n-are deocamdată director executiv.

ANFP dă în judecată primăria pentru angajarea Rebeccăi

În contextul controverselor iscate de dosarul său de concurs, ascensiunea fulgerătoare a tinerei absolvente a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) a determinat-o pe Mirela Toc, funcționar municipal și, în același timp, avertizor de integritate, să sesizeze Agenția Națională a Funcționarilor (ANFP) cu privire la acest caz.

CITEȘTE ȘI:A murit Ion Caramitru. Actorul avea 79 de ani

Răspunsul ANFP a sosit zilele trecute: “Referitor la ocuparea de către persoana la care faceți referire a funcției publice în cadrul Primăriei municipiului Timișoara, județul Timiș, Agenția a constatat că aceasta nu a îndeplinit condițiile de vechime în specialitatea studiilor pentru ocuparea funcției publice de execuție vacante din clasa I, grad profesional principal la Serviciul spații verzi și locuri de joacă din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, județul Timiș, din data de 20.05.2021 – proba scrisă, motiv pentru care Agenția a solicitat instituției publice documente în vederea exercitării tutelei administrative în speță, raportat la art. 403 alin. (1) din O.U.G. nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare și art. 3 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare”.

Așadar, ANFP va ataca în instanța de contencios administrativ decizia de numire a Rebeccăi Bedelean în funcția publică de execuție din cadrul Primăriei Timișoara, inspectorii agenției ajungând, în urma verificării documentelor, la aceeași concluzie cu membrii comisiei de concurs: inexistența vechimii de minimum cinci ani în specialitatea studiilor superioare de peisagistică.

Cu alte cuvinte, deși doamna Bedelean are studiile necesare, dumneaei n-a putut demonstra că a acumulat, ulterior absolvirii facultății, cel puțin cinci ani de experiență în activitatea de peisagist.

Rămâne de văzut ce argumente vor invoca în instanță reprezentanții primăriei – că or fi propriii angajați din Serviciul juridic, că or fi oamenii casei de avocatură cu care lucrează, mai nou, conducerea instituției – pentru a convinge judecătorii că tânăra Rebecca avea cei cinci ani de experiență ceruți de lege.

Profilul profesional de pe internet nu ne lămurește

Până să se pronunțe instanța de judecată, am considerat că subiectul merită abordat și din punct de vedere jurnalistic, astfel că am decis să intrăm în culisele acestui caz.

În absența vreunui CV postat pe internet, am accesat profilul profesional de pe www.linkedin.com al tinerei Rebecca, însă lecturarea acestuia nu a fost edificatoare.

La rubrica “Experiență”, și-a trecut activitatea derulată în cadrul ONG-ului Asociația Peisagiștilor din România (AsoP) încă de pe băncile facultății (2009) până în prezent, două stagii post-universitare de practică în Portugalia și Anglia, în anii 2013 și 2014, precum și participarea, în perioada unui masterat urmat la Facultatea de Arhitectură și Urbanism, la un proiect studențesc, upTIM, derulat de Universitatea Politehnică din Timișoara si de Universitatea de Vest și prezentat la un concurs universitar de arhitectură sustenabilă.

Interesant este faptul că perioada petrecută de Rebecca Bedelean la Lisabona (iunie 2013 – septembrie 2013) se suprapune cu activitatea prestată la Timișoara în cadrul proiectului studențesc (martie 2013 – mai 2014)…

Un alt detaliu sugestiv este acela că, tot la rubrica “Experiență”, Rebecca Bedelean menționează și studiile superioare de la USAMVB, pe care le mai trece o dată la rubrica “Studii”.

Așadar, în afară de activitatea din cadrul ONG-ului AsoP, pe profilul de pe www.linkedin.com nu apare nici un alt job din 2014 până astăzi.

Proprietar la…PFA

Dar am intrat apoi pe pagina de Facebook a proaspetei șefe de serviciu și am aflat că, din 2015, Rebecca Bedelean devenise “Owner & Landscape Architect la BRI”. În traducere: proprietar și arhitect peisagist la BRI.

În care BRI reprezintă inițialele numelui și prenumelor doamnei, Bedelean Rebecca Ioana, nefiind vorba de nici o firmă de peisagistică, ci de un PFA (persoană fizică autorizată).

Așadar, în 2015, Rebecca Bedelean își înființase un PFA cu care urma să presteze activități de peisagistică.

Din păcate, așa cum spuneam, pe profilul profesional de pe www.linkedin.com, doamna Bedelean nu amintește absolut nimic despre respectivul PFA ori despre activitățile prestate în cadrul acestuia, după cum nici pe pagina personală de Facebook nu apare vreo postare având ca subiect vreo lucrare de peisagistică realizată din 2015 încoace sau vreo fotografie a vreunei asemenea lucrări.

Un job neașteptat: specialist în achiziții la o firmă de instalații sanitare

Totuși, în declarația de avere postată după angajare, în 7 iulie 2021, pe site-ul instituției, la rubrica “Venituri din activități independente”, noua funcționară a primăriei menționează că a câștigat în 2020, ca PFA, 51.901 de lei, din “servicii de peisagistică”.

În același timp, însă, în aceeași declarație de avere, Rebecca Bedelean precizează că, în 2020, a câștigat 37.381 din salariul de “specialist în achiziții” încasat de la SC Vesaterm SRL Buziaș.

Nu, sereleul din orășelul timișean nu are ca obiect de activitate peisagistica, ci lucrările de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat.

Evident, prestația de “specialist în achiziții” în domeniul instalațiilor sanitare nu are nici o relevanță în calcularea vechimii în specialitatea studiilor de specialitate, astfel că activitatea derulată pe acel PFA e singura care poate rămâne în picioare. Sau nu.

Nu vrea dialog, vrea întrebări în scris

Am contactat-o, sâmbătă, prin SMS, pe doamna Bedelean, transmițându-i că vom scrie un articol despre controversele din jurul angajării sale în Primăria Timișoara și că am dori să discutăm cu dumneaei pe acest subiect.

În prima fază, Rebecca Bedelean ne-a promis că ne va suna cel târziu a doua zi, pentru că, în acele momente, se afla la o reuniune festivă.

Ulterior, în cursul serii de sâmbătă, foarte probabil în urma consultării de urgență cu susținătorii săi din primărie, doamna Bedelean a renunțat la a avea o discuție în direct cu noi și ne-a transmis că așteaptă întrebările noastre în scris.

I-am îndeplinit prompt voia tinerei șefe de serviciu și i-am adresat câteva întrebări:

“Cum comentați decizia ANFP de a exercita tutela administrativă în cazul angajării dumneavoastră în Primăria Timișoara, adică de a ataca în instanța de judecată decizia de numire a dumneavoastră în funcția publică de execuție din cadrul Serviciului spații verzi și locuri de joacă, pe motiv că nu ați îndeplinit condiția de vechime de minimum 5 ani în specialitatea studiilor?

Îmi puteți trimite, pe whatsapp sau mail, un CV profesional actualizat, care să cuprindă lucrările de peisagistică pe care le-ați realizat ca PFA din 2015 până în prezent?

Îmi puteți preciza în ce perioadă ați fost angajată ca specialist în achiziții la Vesaterm Buziaș?”.

Premisă falsă, discuții inutile

A doua zi am primit și răspunsurile. Referitor la decizia ANAF de a ataca în contencios administrative numirea sa în funcția publică, Rebecca Bedelean spune că “ANFP își rezervă dreptul de a exercita tutela administrativă asupra actului administrativ de numire întrucât nu ia în considerare vechimea dobândită de mine ca urmare a prestării profesiei liberale de peisagist” și ne prezintă, în acest sens, prevederile articolului 424, alin. 3 din OUG 57/2019 privind Codul administrativ.

Din nefericire pentru doamna Bedelean și susținătorii ei, profesia de peisagist nu apare în nomenclatorul profesiilor liberale din România, astfel încât orice discuție pe această temă este lipsită de sens.

Totuși, am rugat-o pe Rebecca Bedelean să ne indice unde anume în nomenclatorul profesiilor liberale apare peisagistul, însă, de această dată, n-am mai primit nici un răspuns.

Tânăra șefă susține că a profesat câteva luni în Occident

În ceea ce privește CV-ul profesional actualizat pe care i l-am solicitat, Rebecca Bedelean a refuzat să ni-l pună la dispoziție, însă ne-a oferit câteva repere din activitatea derulată de dumneaei în domeniul peisagisticii.

Am luat, astfel, la cunoștință despre proiectele derulate încă din 2009 alături de colegii din ONG-ul AsoP, doar că, deși respectăm eforturile dumneaei în protejarea spațiilor verzi, nu credem că această activitate poate fi cuantificată ca vechime în specialitatea studiilor.

De asemenea, Rebecca Bedelean mai precizează următoarele: “Experiență am mai dobândit și în birourile din Lisabona (Portugalia) și Londra (U.K.), unde am lucrat atât în cadrul unor proiecte strategice de parcuri tehnologice pentru Georgia, spații publice și private aflate pe teritoriul Portugaliei, un proiect privat pentru Costa de Azur, dar și unul care poate fi vizitat de către oricine va vizita Londra, respectiv amenajarea de la Muzeul Natural de Istorie din Londra (National History Museum) și altele bineînțeles”.

Din nou, cu tot respectul, suntem convinși că tânăra Rebecca s-a implicat cu tot sufletul în respectivele proiecte de anvergură din Occident, dar ne vine greu să credem că participarea proaspetei absolvente a USAMVB a reprezentat altceva decât un stagiu de practică.

Mai ales în condițiile în care, așa cum am arătat mai sus, activitatea din Portugalia s-a suprapus cu cea din România…

Oricum, toate aceste prestații ale Rebeccăi Bedelean în proiectele din Occident ar fi trebuit probate cu documente edificatoare care să fie depuse în dosarul de concurs.

Or, din informațiile noastre, acest lucru nu s-a întâmplat.

Realizări deocamdată invizibile

În fine, doamna Bedelean ne anunță că “din 2015 după întoarcerea mea în țară am lucrat în colaborare cu birouri mari de arhitectură din Timișoara pentru diverse amenajări private, industriale și rezidențiale, precum și proiecte de amenajări de grădini private, consultanță și coordonare implementare proiecte de peisagistică”.

Toate bune și frumoase, doar că aceste colaborări care, însumate, ar fi trebuit să certifice existența celor cinci ani de vechime n-au fost nici ele probate cu documente, acesta fiind motivul pentru care comisia de concurs a respins, inițial, dosarul candidatei.

Și, am mai spus-o, este extrem de straniu ca Rebecca Bedelean să nu se mândrească pe pagina de Facebook cu nici una dintre lucrările de peisagistică realizate în cariera sa!

Am găsit o sumedenie de postări având ca obiect conferințe online, inițiative și acțiuni ale ONG-ului la care este vicepreședinte, AsoP, dar nimic despre lucrările de peisagistică realizate de dumneaei.

Ciudat, foarte ciudat.

În sfârșit, la întrebarea referitoare la angajarea ca specialist în achiziții la firma de instalații sanitare din Buziaș, Rebecca Bedelean ne-a spus că a lucrat la firma respectivă în perioada mai 2019 – noiembrie 2020, neuitând să precizeze că, în paralel, a derulat mai multe proiecte de peisagistică.

Da, știam de la faza cu suprapunerea activităților din Portugalia și România că doamna Bedelean e obișnuită să muncească în paralel, e un lucru demn de laudă…

În concluzie, Rebecca Bedelean susține că a prestat cu vârf și îndesat în domeniul peisagisticii și că a acumulat cei cinci ani de vechime ceruți de lege, în timp ce comisia de concurs și, ulterior, ANFP au constatat neîndeplinirea condiției cerute de lege, astfel încât verdictul final va fi dat de instanța de judecată.

Numitorul comun

Vă spuneam, la început, că acest caz este unul în oglindă cu cel prezentat pe www.voceatimisului.ro, iar dincolo de aspectele identice ale celor spețe am remarcat și un nume comun: Claudiu Andraș.

Și la concursul câștigat de Alexandra Rigler, și la cel adjudecat de Rebecca Bedelean, domnul Andraș a fost șef al comisiei de soluționare a contestațiilor, cea care a întors verdictele inițiale, de respingere a dosarelor candidatelor.

Am intrat în posesia documentului prin care Rebecca Bedelean a fost admisă, finalmente, la proba scrisă a concursului, hârtia în cauză cuprinzând motivarea scrisă de mâna lui Claudiu Andraș, la acea vreme șef al Biroului salubrizare.

andras retusat

Iată ce scria omul în 13 mai 2021: “După analizarea contestației depuse și ale pieselor existente la dosar și ținând cont de prevederile legale (OUG 57/2019 și Legea 182/2016, articolul 18 și OUG 44/2008, articol 19 și articol 2 (litera i), OUG 57/2019, articol 424, alin. 3”.

Urmau semnătura și data și gata. Atât. Din niște paragrafe de legi scrise cu pixul pe o hârtie, Claudiu Andraș a întors verdictul comisiei de concurs, iar candidata a mers mai departe, reușind să câștige la mustață o competiție la care s-a întrecut cu ea însăși.

Din înșiruirea de articole și alineate a domnului Andraș, ne-a atras atenția articolul 424, alineatul 3 din OUG 57/2019, adică exact paragrafele invocate de Rebecca Bedelean în răspunsurile către noi, cele referitoare la profesia liberală de peisagist.

Ca atare, i-am trimis și lui Claudiu Andraș un mesaj în care îl rugam să ne spună cum a ajuns la concluzia că profesia de peisagist este o profesie liberală, din moment ce nu apare în nomenclatorul profesiilor liberale.

Domnul Andraș a citit mesajul, dar, la fel ca doamna Bedelean, a tăcut profund.

După faptă, și răsplată

În loc de epilog, vă propunem o reîntâlnire cu personajele din prolog: “Papură Împărat: (…) câte ceasuri sunt? Ministrul Tândală: Câte poruncește augustatea-voastră să fie! Papură Împărat: M-am trezit destul de dimineaţă, nu-i aşa? Ministrul Tândală: Aş! V-aţi trezit odată cu zorile. Papură Împărat: Oare?… Ce crezi şi tu, Păcală… îmi pare că soarele-i sus. Ministrul Păcală: Zorile au mai întârziat astăzi, pentru plăcerea augustăţii voastre”.

Acum faceți, vă rugăm, un exercițiu de imaginație și închipuiți-vă cam cum se desfășoară concursurile de angajare în Primăria Timișoara sub domnia oamenilor noi: “Șefii din PMT: Domnule șef al comisiei de soluționare a contestațiilor, câtă vechime în specialitatea studiilor are candidata noastră preferată? Claudiu Andraș: Câtă poruncesc domniile-voastre să aibă!”.

Și, cum obediența se răsplătește, la puțin timp de la finalizarea concursurilor în care preferatele noilor șefi din primărie au ajuns în funcțiile râvnite, în 7 iunie 2021, Claudiu Andraș, liberalul care a înțeles din ce parte bate acum vântul, a ajuns exact acolo unde trebuia: în fotoliul de șef al Serviciului resurse umane!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “O tânără frumoasă și liberă a ajuns șefă în Primăria Timișoara, deși vechimea în muncă nu i-ar fi permis nici măcar angajarea

  1. CINE ESTE IN FAPT BEDELEAN – INGINER PEISAGIST???? SAU NU?
    https://debanat.ro/2017/03/dialog-despre-fasiile-verzi-robu-a-chemat-peisagistii-la-discutii_186819.html
    „Ei anunță acum că au fost invitați oficial la discuții de primarul Nicolae Robu Întâlnirea va avea loc pe 15 martie, reprezentanții AsoP fiind ing. peis. Raluca Rusu, ing. peis. Alexandru Ciobotă și ing. peis. Rebecca Bedelean.
    https://www.ziuadevest.ro/blasfemie-la-timisoara-catedrala-mitropolitana-pictata-fara-semnul-crucii-pe-un-perete-in-complexul-studentesc/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *