
O sută de minore din județul Timiș au devenit mame în acest an
Romȃnia deține locul I în Europa în ceea ce priveşte numărul de mame minore. Conform Institutului Național de Statistică, în anul 2021, la grupa de vârstă sub 15 ani, s-au raportat 745 de nașteri, iar la grupa de vârstă 15-19 ani, 17.273 nașteri.
La nivelul judeţului Timiş, numărul mamelor minore continuă să fie unul crescut, un mare semnal de alarmă fiind reprezentat, totodată, de faptul că multe tinere devin mame la vȃrste din ce în ce mai mici, chiar şi la 13 – 14 ani.
Cele mai multe mame minore provin din mediul rural, având un nivel redus de educaţie. În anul 2021, în evidenţa DGASPC Timiş au fost 159 de mame minore, în 2022 – 153, în 2023 – 140, iar în 2024, de la începutul anului şi pȃnă la începutul lunii octombrie – 101 mame minore.
Chiar dacă numărul acestora a scăzut, rămâne îngrijorătoare vârsta mamelor 13-15 ani, ele însele fiind niște copile.
Plecând de la acest element îngrijorător, pe 19 noiembrie 2024, în Timiș, a fost demarată campania de informare cu tema “Viitorul sunt ei!”, care se va desfăşura în unităţile de învăţămȃnt din judeţ, în case de tip familial şi în centrele din structura organizaţiilor private autorizate, pe tot parcursul anului şcolar 2024 – 2025.
CITEŞTE ŞI: Asigurații din județul Timiș își pot procura dispozitivele medicale fără să mai fie puși pe liste de așteptare
Campania este iniţiată de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiş, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Timiş, Direcţia de Sănătate Publică Timiş, Agenţia Naţională de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timişoara şi Clubul Lions Diamond Timişoara.
Obiectivele campaniei se axează pe sprijinirea tinerelor mame aflate în situaţie de risc, prevenirea abandonului copiilor și a sarcinilor la o vârstă fragedă.
Puteți defalca şi pe etnii, ca sä fie mai clar ?
La etnia rromă este normal ca o minoră să devInă mamă.
Desigur că nu veţi putea face acest lucru, pentru a nu face o discriminare etnică.
Dar atunci ce ştire mai este, fără conţinut complet ?