O șansă fructificată de 40 de afaceri noi

cciatsiafinal

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Timiş în calitate de beneficiar și leader al proiectului SIA VEST – Suport pentru Inițiative Antreprenoriale, în parteneriat cu GAPA SRL, anunță încheierea inițiativei după o durată de implementare de 36 de luni.

Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, iar obiectivul principal a vizat stimularea ocupării și creșterea numărului de locuri de muncă prin furnizarea de cursuri de competențe antreprenoriale pentru 360 de persoane, stagii de pratică pentru 44 de persoane, activități de mentorat tot 44 de persoane precum și crearea și sprijinirea dezvoltării a 44 de noi afaceri în Regiunea Vest, care să genereze 88 de locuri de muncă.

Inițiativa s-a adresat persoanelor care desfășoară o activitate independentă, persoanelor inactive (elevi,  studenţi) şi şomerilor de lungă durată cu domiciliul într-unul din cele patru județe ale Regiunii Vest, doritoare să înființeze o afacere non-agricolă în mediul urban din regiunea vizată de proiect. Valoarea totală a finanțării, în ntegralitate nerambursabilă, a fost de 6,420 de milioane de lei. Rezultatele proiectului s-au mai concretizat în: 16 serii de cursuri gratuite de antreprenoriat, cu participarea a 340 persoane din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara; 380 persoane din Regiunea Vest înscrise în grupul țintă; 49 de planuri de afaceri depuse; 25 planuri de afaceri selectate spre finanțare; 25 stagii de practică pentru candidații cu planuri de afaceri selectate; 40 de de start up-uri înființate, dintre care 24 de către partenerul coordonator CCIAT; trei diplome de merit pentru spirit inovator și viziune strategică în transformarea unei idei de business într-o afacere de succes, acordate în cadrul Topului Firmelor din Județul Timiș pentru 2019 firmelor Anastasia Internațional, Camera Pictures și LowByte Software.

În procesul de înființare a celor 40 de start-up-uri, după semnarea contractelor de subvenție, experții implicați în proiect au întocmit documentația aferentă și au intermediat formalitățile de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului Timiș. După finalizarea acțiunilor de înființare și autorizare a activității, mentorii au oferit suport informațional, instrumental și evaluativ pentru implementarea planurilor de afaceri selectate spre finanțare, conform codurilor CAEN specifice.

În contextul pandemic al anului 2020, atenția partenerilor de proiect s-a concentrat asupra monitorizării si sustinerii activității celor 24 de start-up-uri cât și asupra îndrumării și susținerii acestora prin măsuri menite să atenueze impactul socio-economic provocat de pandemie și să faciliteze revenirea la normalitate. Astfel, în ciuda dificultăților întâmpinate și cu sprijinul partenerilor de proiect, firmele au reușit să demareze activitățile și să mențină numărul de angajați, conform indicatorilor asumați  prin planurile de afaceri. În prezent, cele 24 de firme noi susținute de CCIA Timiș numără 57 de angajați, iar valoarea totală a subvențiilor primite este de 3.496.143,01 lei (740.708,26 euro). Domeniile în care acestea activează sunt: IT&C, înregistrări audio-video, producție cinematografică, activități fotografice, editare-tipărire, producție (mobilier, sucuri naturale), HoReCa, comerț, consultanță în afaceri, organizare evenimente, servicii de coafură, construcții, altele”, transmite  CCIA Timiș, organizație care va susține și  monitoriza activitatea start up-urilor finanțate pentru o perioadă de cel puțin trei ani după finalizarea implementării proiectului. Informații suplimentare, la nr. tel. 0732-185.282, e-mail: [email protected], persoana de contact fiind Daiana Mirela Buzatu, manager de proiect.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *