O procedură controversată de restructurare urbană, impusă de Primăria Timișoara, va duce la scumpirea locuințelor noi cu cel puțin 30%

O procedură controversată de restructurare urbană, impusă de Primăria Timișoara, va duce la scumpirea locuințelor noi cu cel puțin 30%

O procedură controversată de restructurare urbană, impusă de Primăria Timișoara, va duce la scumpirea locuințelor noi cu cel puțin 30%

Încă din luna octombrie 2024, administrația USR a Timișoarei a încercat să “strecoare” la votul consilierilor locali o procedură de restructurare urbană, care se referea la terenurile industriale aflate în proprietate private și care urmau a fi cedate parțial, cu titlu gratuit, municipalității. Un atentat la proprietatea privată și o “naționalizare mascată” așa cum aveau să o numească mai mulți avocați și juriști prezenți la prima dezbatere publică, din noiembrie 2024.

Cei din primărie nu au ținut cont deloc de observațiile și obiecțiile proprietarilor de terenuri industriale ce pot fi transformate în zone de locuit și au lansat, în cerc restrâns, o invitație pentru unii jucători de pe piața imobiliară, pentru o “întâlnire de lucru cu proprietarii terenurilor din zonele vizate de această procedură”.

Invitația lansată pe 8 aprilie 2025, pentru data de 10 aprilie, este semnată de viceprimărița Paula Romocean. Deși întrunirea nu are caracter privat, mai multor persoane interesate, proprietari de terenuri dar și jurnaliști, care au fost prezenți la dezbaterea publică din noiembrie anul trecut, li s-a transmis că vor putea participa la o nouă dezbatere, a cărei dată va fi anunțată ulterior. Încălcare flagrantă a codului administrativ prin restricționarea accesului public la o dezbatere care îi privește pe toți locuitorii Timișoarei.

O procedură controversată de restructurare urbană, impusă de Primăria Timișoara, va duce la scumpirea locuințelor noi cu cel puțin 30%

O “naționalizare de catifea”

La întâlnirea din 10 aprilie se vor discuta mai multe aspecte, asupra cărora administrația useristă pare a se fi hotărât să le impună, fără prea mult spațiu de negociere chiar pentru proprietarii de drept ai terenurilor.

În primul rând, raportat la faptul că proiectul Codului amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor a fost adoptat tacit de Senat și se află în Camera Deputaților și, în conformitate cu acordurile semnate de Statul Român, se preconizează că se va vota anul acesta – procedura apare ca fiind inutilă și neaplicabilă.

Așa cum presa a tras un semnal de alarmă încă de anul trecut, Primăria Timișoara încearcă să impună celor ce au terenuri industriale pe care se vor construi ansambluri de locuințe o serie de măsuri cel puțin abuzive, dacă nu chiar nelegale.

O primă măsură ce se dorește a fi impusă este cedarea “suprafețelor de teren destinate obiectivelor de utilitate publică… a. Terenuri aferente tramei stradale și infrastructurii edilitare de interes local (în general ocupând 20 – 25% din suprafața totală) și b. Terenuri destinate celorlalte categorii de obiective de interes public (trama stradală majoră, învățământ, sănătate, locuințe sociale, spații verzi ce vor include terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii etc.), acestea reprezentând minim 10% din suprafața totală.”

Cu alte cuvinte, ce este de utilitate publică rămâne la latitudinea primăriei, singurul lucru cert fiind că proprietarul trebuie să cedeze municipalității un minim de 30% din totalul terenului pe care îl are în proprietate.

A doua măsură a băgat în ceață pe toată lumea pentru că e absolut neclar ce fel de schimburi sau relocări de teren vrea să facă primăria odată ce primește suprafața de teren inițială: “terenurile destinate celorlalte categorii de obiective de interes public pot fi ulterior relocate (parțial) de către administrația publică locală prin diferite proceduri (schimburi de teren etc.), în scopul asigurării rețelelor coerente de spații și servicii publice în zonă și oraș, cu condiția amplasării în noile locații doar a unor obiective de utilitate publică.”

A treia prevedere abuzivă se referă la însușirea de către primărie a unei suprafețe mai mari decât cea convenită: “la cererea proprietarilor, suprafața afectată de servitutea de utilitate publică va putea trece cu titlu gratuit în proprietate publică, caz în care suprafața de referință pentru calculul P.O.T./C.U.T. va fi suprafața totală a parcelei inițiale + 0,5 x suprafața trecută în proprietate publică”.

Cu alte cuvinte, o suprafață mai mare va fi dată de către privați primăriei, la cererea proprietarilor, asta pentru ca cei din administrație să evite cuvântul-cheie “expropriere” care are alte conotații legale și prevede despăgubiri.

O altă capcană este apariția unui “P.U.Z. de restructurare“ pentru care, deși se referă și la parcela cedată municipalității, tot privatul trebuie să suporte toate costurile pentru certificat de urbanism, extras CF, o lungă serie de planuri și schițe, care să cuprindă toată zona în care se află terenul privat, plus o foarte stufoasă documentație, pentru care proprietarii de teren să se angajeze să găsească specialiști și să suporte toate costurile. Abia apoi acestea ajung la Comisia de Negociere pentru Restructurare Urbană și, ulterior, la arhitectul-șef al primăriei, care poate să își dea sau nu acordul. O investiție consistentă fără garanția că va fi și utilă.

La fel de nelegală este și prevederea prin care primăria pune ca și suprafață de utilitate publică trama generală și trama stradală și, mai mult, pe lângă utilitățile publice făcute pe cheltuiala proprietarului de teren, pentru construcțiile de utilitate publică de pe parcelele ce vor fi cedate gratuit municipalității banii pentru garanția de bună execuție vor fi asigurați tot de către proprietarul terenului care vrea să construiască sau să vândă mai departe.

Toate acestea trec prin procese de evaluare prin comisii, avizare de la arhitectul-șef, negocieri impuse și, la final,  aprobarea de către consiliul local a PUZ-ului de restructurare. Astfel că până la elaborarea PUZ-ului propriu-zis, avizarea proiectului și obținerea autorizațiilor e cale lungă, care poate dura și până la un an de zile, dacă ne raportăm la ritmul în care se eliberează autorizațiile de construcție pentru firmele care nu vin cu dedicație de la partid.

Toată această înșiruire aberantă de abuzuri și cerințe nelegale, ce vor fi discutate cu proprietarii și dezvoltatorii imobiliari, poate fi consultată integral AICI.

Ce spune comunitatea antreprenorilor timișoreni

Dan Iliescu, reprezentant al Mișcării Întreprinzătorilor Timișoara și al Asociației pentru Antreprenoriat din România, cel care a inițiat seria proceselor împotriva impozitelor nelegale impuse de Primăria Timișoara din 2019 încoace, a reacționat la propunerea nesemnată, dar venită din partea primăriei, sub formă de draft de lucru.

“Proprietatea privată, luată fără plată? O procedură periculoasă se pregătește în Timișoara. Primăria Timișoara pregătește o procedură urbanistică prin care proprietatea privată poate fi preluată fără plată, fără despăgubiri și fără o procedură legală de expropriere.

Această „restructurare urbană”, mascată ca modernizare, poate deveni rapid un instrument de abuz administrativ și pseudo-naționalizare.

Despre ce este vorba?

  • Administrația locală va decide unilateral cât din proprietatea privată va fi alocat pentru utilități publice (drumuri, spații verzi, școli etc.).
  • Aceste proprietăți pot fi preluate fără plată, printr-un simplu contract de restructurare negociat într-o comisie administrativă.
  • Proprietarii vor fi forțați să accepte pierderea de teren, fără garanții, pentru a-și putea continua proiectul.
  • Administrația locală continuă să intervină abuziv și intrusiv în mediul privat și în proiectele private.

Întrebăm public și direct:

  • Cine compensează proprietarii care pierd teren fără voia lor?
  • Ce se întâmplă dacă acea pierdere blochează sau deturnează obiectivul investiției private?
  • De ce decide administrația ce se întâmplă pe terenul privat, suplimentar față de PUG, în afara oricărei transparențe și predictibilități?

Acest mod de gestionare:

  • Anulează complet predictibilitatea urbanistică;
  • Creează un mecanism opac și lipsit de control public;
  • Permite administrației să decidă arbitrar ce se întâmplă pe proprietatea privată, chiar și contrar prevederilor Planului Urbanistic General;
  • Introduce o nouă procedură birocratică, care nu simplifică, ci adaugă ani întregi la orice investiție;
  • Aduce birocrație suplimentară și mărește semnificativ durata oricărui proiect, afectând calendarul și fezabilitatea investițiilor private.

Vă aducem aminte că în România există Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

Noul PUG al Timișoarei încalcă această lege, dar și Codul Urbanismului al României, într-un mod grosolan, așa cum a fost adoptat.

Primăria cunoaște aceste probleme, se află deja în instanță pentru ele, însă în loc să le corecteze, propune o nouă procedură care complică și mai mult situația juridică și urbanistică a orașului.

Cerem public și ferm:

  1. Eliminarea oricărei pseudo-naționalizări mascată
  • Nicio cedare de teren fără despăgubire conform Constituției;
  • Nicio modificare a proiectului privat fără consimțământul explicit al investitorului;
  • Dacă primăria dorește proprietate privată, aceasta poate fi cedată doar dacă indicii economici ai proiectului cresc în mod demonstrabil în urma acestei operațiuni.
  1. Respectarea Constituției și a legislației urbanistice
  • Exproprierea se face doar în baza legii, cu despăgubire justă și prealabilă, nu prin „contracte de restructurare” lăsate la cheremul unui funcționar ghidonat politic.
  • Ați promis modernism și simplificare, dar în mod real complicați, încurcați și creați oportunități de abuzuri. De ce?
  1. Debirocratizare reală
  • Eliminarea procedurilor paralele inutile;
  • Repararea problemelor existente, în special ale PUG-ului aprobat, care deja a generat procese în instanță și încalcă Legea 350/2001.
  1. Simplificare administrativă și trasabilitate
  • Reducerea la jumătate a termenelor de eliberare a avizelor, acordurilor și autorizațiilor;
  • Introducerea de penalități drastice pentru funcționarii publici care nu respectă aceste termene, indiferent de motiv:
  • Inclusiv dacă „își aduc aminte” ulterior că mai trebuie un document;
  • Inclusiv pentru neglijență, tărăgănare sau refuz tacit.
  1. Tragerea la răspundere personală a funcționarilor
  • În toate cazurile în care Primăria Timișoara pierde un proces definitiv din vina unui funcționar:
  • Acesta trebuie să plătească personal minim 50% din prejudiciul creat instituției;
  • Cheltuielile și costurile nu trebuie acoperite de cetățeni, ci de funcționarul care a greșit.

Este timpul ca Primăria Timișoara să abandoneze un mod de lucru comunist, intrusiv și abuziv față de proprietatea privată.

Această procedură, dacă va fi adoptată în forma actuală, va aduce Timișoara într-o zonă gri a dreptului, a urbanismului și a proprietății.

În loc să simplifice, complică. În loc să protejeze cetățeanul, îl expune. În loc să ofere predictibilitate, generează haos.

În plus, aduce birocrație suplimentară și mărește semnificativ durata oricărui proiect.

Solicităm oprirea procedurii până la:

  • Consultare publică reală și transparentă;
  • Respectarea strictă a Constituției, a Legii 350/2001 și a Codului Urbanismului;
  • Corectarea profundă a PUG-ului actual și a disfuncțiilor urbanistice existente;
  • Garanții reale pentru investitori, dezvoltatori și proprietari privați”, a punctat Dan Iliescu, într-o analiză postată pe Facebook, miercuri, 9 aprilie 2025.

 

“Locuințele se vor scumpi, se vrea eliminarea antreprenorilor români

Într-o intervenție dură, dar plină de sens, omul de afaceri timișorean Marius Cristescu, care împreună cu fratele său dețin unul dintre cele mai puternice grupuri de firme din Banat, a criticat politica pe care încearcă să o impună cei din Primăria Timișoara.

“Este o politică de partid la USR, peste tot pe unde au primari în țară, să favorizeze investitorii străini în detrimentul investitorilor români. Din cauza acestei noi găselnițe cu restructurarea urbană, pe terenurile respective, tot ce se va construi va costa mai mult. Timișoreanul care va dori să își cumpere o locuință va plăti în cel mai bun caz cu 30% mai mult. Ideea e ca românii să își ia credite pe care nu le pot plăti sau să devină simpli chiriași. Un atentat la proprietatea privată și pentru noi și pentru cei ce vor să achiziționeze o locuință. Este o formă de neo-sclavagism sau de iobăgie de secol XXI, dacă doriți”, a declarat Marius Cristescu.

Omul de afaceri mai spune că, din toată Uniunea Europeană, cel mai ridicat procent de proprietari de case și apartamente s-a înregistrat în România, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică. În 2022, cel mai ridicat procent de proprietari de locuinţe s-a înregistrat în România (94,8% din populaţie trăia într-o locuinţă proprietate personală), Slovacia (93%), Croaţia (91%) şi Ungaria (90%). Iar acest trend a rămas valabil și în 2024.

CITEȘTE ȘI: Recolta Timișului la Olimpiada Națională de Matematică pentru gimnaziu: o medalie de aur, opt de bronz și cinci mențiuni de onoare


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “O procedură controversată de restructurare urbană, impusă de Primăria Timișoara, va duce la scumpirea locuințelor noi cu cel puțin 30%

  1. #transparenta nu e negociabila🤪

    #neomarxism

    #nu veti avea nimic si veti fi fericiti🤪

    #revolutia bunei guvernari

    #idiocracy🤪

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *