O parte din contribuțiile sociale ar putea fi preluate din nou de angajatori

O parte din contribuțiile sociale ar putea fi preluate din nou de angajatori

O parte din contribuțiile sociale ar putea fi preluate din nou de angajatori

Consiliul Europei solicită Guvernului să transfere o parte din contribuțiile sociale din sarcina angajaților înapoi la angajatori. Această măsură, dacă va fi aprobată și aplicată, ar putea duce la creșterea salariilor nete ale românilor, întrucât povara fiscală pe care o suportă angajații ar fi redusă..

În 2018, Guvernul României, condus la acel moment de premierul Viorica Dăncilă, a transferat contribuțiile sociale în proporție aproape totală către angajați. Această schimbare a crescut contribuțiile suportate de angajați la 25% pentru pensii (CAS) și 10% pentru sănătate (CASS), fiind criticate la acea vreme de sindicate și de Blocul Național Sindical (BNS).

Consiliul Europei a emis o rezoluție în iulie 2024 prin care recomandă României să echilibreze contribuțiile sociale pentru a respecta articolul 70(2) din Codul European de Securitate Socială.

Potrivit acestei directive, contribuțiile suportate de angajați nu ar trebui să depășească 50% din totalul resurselor pentru protecția socială, o condiție pe care România o încalcă din 2017.

Blocul Național Sindical (BNS) a cerut Guvernului o sesiune urgentă de dialog social, propunând că schimbările să fie discutate rapid în cadrul Consiliului Național Tripartit.

CITEȘTE ȘI: Județul Timiș stă mai bine la forța de muncă activă decât media națională

BNS a subliniat că măsura ar putea reduce presiunea financiară asupra angajaților și ar sprijini standardele internaționale de securitate socială, protejând, în același timp, angajații de contribuții disproporționate.

În același timp, autoritățile europene subliniază nevoia unui sprijin public și o mai mare transparență din partea Guvernului pentru a se asigura că protecția socială din România rămâne viabilă și sustenabilă.

Înainte de intrarea în vigoare a „Reformei Fiscale”, contribuțiila pentru pensii erau mai mari decât în prezent, reprezentând 26,3%, iar cele pentru sănătate 10,7%, repartizarea plăților făcându-se astfel:

CAS: 10.50%

CASS: 5.50%

Şomaj: 0.50%

Impozit: 16.00%

De cealaltă parte aveam contribuţii angajator :

CAS: 15.80%

CASS: 5.20%

Şomaj: 0.50%

Fnuass: 0.85%

Risc şi accidente – în funcţie de codul CAEN

Fond garantare creanţe: 0.25%

După transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, acesta din urmă plătește din 2018 următoarele contribuţii: 25% CAS, 10% CASS, 10% impozit (față de 16% în trecut), angajatorul plătind o taxă nouă ca denumire, care a reunit taxele vechi, şi care se numeşte contribuţia asigurătorie pentru muncă (CAM), în procent de 2,25% din fondul de salarii.

Dacă recomandările Consiliului Europei sunt implementate, salariile nete ale angajaților români ar putea crește, întrucât o parte din contribuțiile de sănătate și pensii ar trece din nou în sarcina angajatorilor. (sursa: tvrinfo.ro)


Opiniile exprimate în articolele publicate pe RENASTEREA.RO aparţin în exclusivitate autorilor! Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *