O pălărie a lui Napoleon a fost vândută cu peste 1,9 milioane de euro la licitație

O pălărie a lui Napoleon a fost vândută cu peste 1,9 milioane de euro la licitație

O pălărie ce a marcat istoria Franței, o pălărie negru cu două colțuri, cu cocardă alb-alb-albastru-roșu, purtată de Napoleon I, a fost vândută cu 1.932.000 de euro la o licitație care a avut loc duminică, la Fontainebleau (Seine-et-Marne), potrivit TF1Info.

Vânzarea a atras „colecționari din întreaga lume” și a făcut mare vâlvă, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al organizatorilor licitației, Osenat. Legendara pălărie fusese estimată între 600.000 și 800.000 de euro, iar cel care a adjudecat-o a stabilit prețul de pornire la 500.000 de euro.

În cele din urmă, bicornul s-a vândut cu aproape de patru ori mai mult. Identitatea sau naționalitatea cumpărătorului nu a fost dezvăluită.

„Doar pălăria reprezintă imaginea împăratului”, a declarat pentru AFP, înainte de vânzare, adjudecătorul Jean-Pierre Osenat.

Bicornul a fost realizat de Pierre-Quentin-Joseph Baillon, blănarul împăratului din 1806.

Potrivit experților, Napoleon i-a adăugat cocarda în timp ce se afla în Mediterana, întorcându-se din insula Elba, pe 1 martie 1815. A fost purtată de Napoleon „aproximativ la jumătatea perioadei Imperiului”, potrivit specialistului Yves Moerman, citat de casa de licitații.

CITEȘTE ȘI: Casă nouă pentru o familie cu cinci copii

În decurs de cincisprezece ani, Napoleon ar fi purtat aproximativ 120 de astfel de pălării. În 2014, o pălărie aparținând lui Napoleon, care a fost vândută tot de Osenat, a fost achiziționată de un om de afaceri sud-coreean pentru 1,884 milioane de euro. Mai recent, în 2018, o pălărie despre care De Baecque et Associés crede că a fost purtată în timpul bătăliei de la Waterloo s-a vândut cu 350.000 de euro la Lyon.

Licitația a avut loc cu câteva zile înainte de lansarea unui film biografic cu buget mare dedicat lui Napoleon, cu Joaquin Phoenix în rolul principal.

(sursa: Mediafax)

Foto: France 24


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *