O nouă meserie face furori pe piața muncii din Timişoara

O nouă meserie face furori pe piața muncii din Timişoara

Piața muncii este într-o continuă dinamică, schimbările fiind vizibile de la an la an. Apar și dispar meserii, unele sunt pe cale de dispariție, altele iau avânt și sunt tot mai căutate, în timp ce forța de muncă se reorientează tot mai des. Multe dintre meseriile tradiționale încep să piardă teren în fața noilor provocări pe care le lansează piața muncii.

La o privire atentă, se poate observa că sunt în plină expansiune profesii pentru care nu este necesară calificare de specialitate sau absolvirea unei anumite școli. Sună ciudat, dar pentru una dintre ocupațiile în plină expansiune, cei care vor să o practice trebuie doar ”să știe să citească și să scrie”, după cum spunea, oarecum plastic, Marcel Miclău, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă și Șomaj Timiș.

Curierii, la mare cautare

Este vorba de curieri în general, iar dacă particularizăm, o subdiviziune foarte importamtă o reprezintă cei care livrează mâncare, acasă sau la locul de muncă. Evident, aceștia au mai multe cunoștințe decât scrisul și cititul, afirmația directorului AJOFM Timiș referindu-se la cerințele stricte care se aplică postului. În general, e nevoie să aibă o bicicletă sau un scooter, un telefon performant și… multă putere de muncă.

Prin Timișoara pot fi zăriți tot mai mulți astfel de curieri, în general tineri care poartă în spate ghiozdane pe care este inscripționat numele firmei pe care o reprezintă. Numărul acestora este într-o continuă creștere, după cum spunea și Marcel Miclău:

”Sunt tot multe cereri de acest gen. Au rămas vreo trei-patru firme mai mari, dar care solicită tot mai mulți astfel de curieri. Dacă înainte erau 20-30 de cereri lunare, acum numărul a ajuns undeva pe la 50”.

Nu este o muncă uşoară

Nu este nici pe departe o ocupație ușoară. Cel care o practică trebuie să fie mereu conectat la aplicația din telefon, să nu confunde produsele (lucru foarte delicat, având în vedere că sunt foarte mulți care comandă produse având solicitarea expresă ca acestea să fie doar de la o anumită firmă producătoare) și să aibă o rezistență fizică extraordinară, în condițiile în care trebuie să străbată orașul de la un capăt la altul, să urce zilnic mai multe etaje, să fie foarte atent în trafic și să nu riposteze la tot felul de provocări venite din partea unor șoferi furioși sau pietoni deranjați de prezența acestora.

În plus, salariul nu este deloc unul substanțial. De multe ori, vorbim chiar de venitul minim pe economie, ceea ce face ca meseria să nu pară prea atractivă, având în vedere raportul muncă-salariu. Dar, totuși, sunt mulți care o practică, iar explicația este că se câștigă foarte bine din bacșișuri, lumea fiind sensibilă la acest gen de servicii, așa cum se întâmplă, bunăoară, în cazul ospătarilor sau al frizerilor.

Pe lângă amploarea pe care a luat-o meseria de livrator, este interesant de remarcat și modul în care au evoluat nevoile populației. Dacă înainte oamenii erau dispuși să se deplaseze personal și chiar să stea la cozi imense pentru anumite chilipiruri, acum tot mai mulți simt nevoia de confort și apelează la astfel de servicii de curierat, chiar dacă plătesc în plus. Pandemia pe care o traversăm va da și mai mult impuls meseriei la care ne referim.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “O nouă meserie face furori pe piața muncii din Timişoara

  1. Articolul nu prezintă decât o fracțiune de realitate, și asta sumar! Va spun eu că am prieten manager HR la divizia ciclocurier FoodPanda, că nu sunt așa lucrurile. Posturile astea sunt vânate mai nou de migranți, oameni ieșiți de pe Popa Șapcă, studenți amărâți veniți de prin Caraș și Hunedoara care muncesc până la epuizarea să-și acopere chiria. Doi la mână la livrare plin de drogați te poți trezi din senin cu o sticlă spartă în cap după aia poliție proces, miștocari care nu vor să plătească la livrare, alții care îți lasă 2 adrese de livrare, miștouri cu numere private la comandă. Trebuie în fiecare săptămână să asiguri din banii proprii 200 de lei rulaj și 60 de lei taxă pe geantă, de parcă ai fi banca Americii și nu ai munci și tu pentru un ban.

    1. abarezi, ii o munca grea intradevar, salariul nu-i chiar minim pe economie dar nici departe, poti sa muncesti extra, ceea ce aduce bani in plus, esti liber, dar nu liber de traficul si poluarea din oras, ii bun ca second job, geanta o platesti la inceput si atat, ar fi bine sa cunosti orasul inainte sa te apuci, cu putere de munca ajungi la mediu pe economie, dar bani gri!

  2. Din punct de vedere al pastrarii calitatii mincarii vara la 60 de grade la soare,zero absolut,deci dupa ce pedaleaza curierul vreo 30 minute prin caldura sufocanta mai pierde vreo 10 minute pina urca la etajul 8 sau gaseste biroul unde trebuie facuta livrarea,rezulta o mincare cel putin deteriorata din multe puncte de vedere,nu intru in amanunte.
    Si vreau sa intreb,curierul pune mincarea in geanta,daca da cum stim ca s a spalat pe miini inainte ?
    Daca in geanta sint comenzi mai multe pina ajunge la ultima respectiva mincare are sanse mari sa devina nemincabila.
    Aceste genti cind se igienizeaza zilnic saptaminal lunar,cine verifica,parerea mea este ca mai ales in sezonul cald ar trebui igienizate de 3 ori pe zi.
    Si intradevar este o munca grea si prost platita si tot ce se poate ca simbata duminica in sarbatori legale plus orele suplimentare nu se platesc conform codului muncii,dar intr o tara bananiera ci e sa verifice?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *