O nouă expoziție la Kunsthalle Bega

kunsthalle bega

Kunsthalle Bega va găzdui vineri, 8 aprilie, la ora 18, vernisajul expoziţiei “Omul aproximativ 3.0”, semnată de Mihai Zgondoiu, urmat de After Party w/ DJ K-lu.

“«Omul aproximativ 3.0» este o expoziție nu doar despre lume, ci mai degrabă despre lumi.

E vorba despre lumi posibile, acele universuri pe jumătate reale, pe jumătate închipuite despre care vorbesc la fel de legitim artistul în varii forme și formate (aici, de la desen, la print, instalație, sunet și obiect) și literatura pseudo-științifică, prezentă abundent prin publicațiile de profil.

Titlul sugerează perfect acest univers suprapus: pe de o parte trimite la faimosul volum de poezie semnat de Tristan Tzara, pe de altă parte, sugerează ambiguitatea personajelor acestor universuri nepământești, omul ALIENat, extraterestrul cu identitate umană aproximativă.

Ambele resurse sunt esențiale în creația lui Mihai Zgondoiu: mai întâi, avangarda, utilizată de artist atât ca reper istoric și argument conceptual, dar și ca mecanism (de exemplu, specularea hazardului ca mod de lucru, sau absurdul agrementat cu o bună doză de ironie care învăluie tot demersul).

Apoi, este vorba de preocuparea artistului pentru literatura fantastică, pentru «cercetările» populare în zona misterelor, lumilor paralele și paranormale, o mitologie personală asumată sarcasticserios și instrumentată bogat în această expoziție.

Precizarea numerică trimite la vocabularul tehnologic actual care numește generația următoare a internetului: cea a metaversului, a utilizării descentralizate, a cloud-ului. Astfel, «Omul aproximativ 3.0» este în egală măsură despre actualitatea și mereu actualizabila avangardă, și despre alte universuri, despre noi, despre nori și ființele aproximative care le locuiesc”, remarcă Horea Avram.

CITEȘTE ȘI: Incendiu lângă Ambasada Rusiei din București. O mașină s-a izbit în gard și a luat foc, șoferul a murit pe loc

Sâmbătă, 9 aprilie, între orele 12 şi 14, copiii cu vârsta cuprinsă între 8 şi 16 ani sunt aşteptaţi la atelierele Dosarele X w/ Mihai Zgondoiu, urmând ca, în aceeaşi zi, la ora 17, doritorii să poată participa la un tur ghidat prin expoziţie, alături de autorul acesteia.

Workshopul „Dosarele X” este conceput în jurul expoziției „Omul aproximativ 3.0” de Mihai Zgondoiu, expoziție deschisă la Kunsthalle Bega-Box, în perioada 8 aprilie – 21 mai.

Denumit sugestiv după serialul de televiziune american al anilor ‘90 “The X-Files”, atelierul își propune o privire mai largă asupra înțelesurilor terestre și extraterestre ale omenirii. Copiii vor lua contact cu noțiuni de bază din istoria artei, cu trimitere către pseudoștiințele oculte, ezoterice, paranormale ori fantastice.

Cursul va conține o introducere teoretică și un tur ghidat, urmate de exerciții de creație privind diverse tehnici hand-made precum desen, colaj sau stencil.

La finalul acestui atelier participanții își vor alcătui propriul Dosar X format din creațiile și descoperirile personale, o concluzie subiectivă privind experiența interactivă și senzorială din cadrul expoziției.

Coordonator este artistul și curatorul independent Mihai Zgondoiu, lector la Universitatea de Vest, Facultate de Arte și Design din Timișoara, asistat de Andreea Băban, studentă masterandă la aceeași facultate.

Participarea la atelier este gratuită, înscrierile se pot face la https://forms.gle/GmzyGQtMBtYpPaK68.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *