O nouă abordare pentru renunţarea la fumat. Mirosurile care te ajută să te lași de țigări

Renunţarea la fumat ar putea implica un lucru simplu, precum mirosurile plăcute, sugerează un studiu recent, citat de UPI și Agerpres. Numărul fumătorilor din Statele Unite a scăzut în ultimii 50 de ani, însă circa 40 de milioane de americani continuă să fumeze, conform Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA.

Cel puţin o jumătate dintre fumătorii adulţi au declarat că au renunţat la ţigări anul anterior, însă o jumătate dintre aceştia au reluat obiceiul într-un interval de aproximativ două săptămâni.

”Chiar şi în cazul utilizării înlocuitorilor de nicotină, recidiva este frecventă”, a declarat autorul studiului, Michael Sayette, de la Universitatea din Pittsburgh.

”Noi metode de intervenţie sunt extrem de necesare pentru a ajuta milioane de oameni care doresc să renunţe însă nu sunt capabili să o facă”, a adăugat el.

La studiu au participat 232 de fumători, cu vârste cuprinse între 18 şi 55 de ani, care nu au încercat să se lase de fumat şi nu au utilizat niciun înlocuitor de nicotină, precum gumă sau ţigări electronice.

În urma unei serii de experimente, oamenii de ştiinţă au descoperit că dorinţa de a fuma s-a diminuat după ce subiecţii au mirosit arome plăcute, precum cele de ciocolată, lapte, mentă, lămâie sau vanilie.

”În ciuda ratelor de recidivă dezamăgitoare, în general s-au evidenţiat câteva noi abordări pentru renunţarea la fumat, în special pentru reducerea dorinţei (de a fuma)”, a declarat Sayette într-un comunicat al Asociaţiei Americane de Psihologie.

„Utilizarea mirosurilor plăcute pentru întreruperea rutinei asociate fumatului ar fi o metodă distinctă şi nouă pentru reducerea poftei (de a fuma), iar rezultatele noastre în acest sens sunt promiţătoare”, a adăugat el.

Mirosurile plăcute ar acţiona prin îndreptarea atenţiei fumătorilor de la nevoia de nicotină la amintiri asociate cu aromele respective, a explicat Sayette. Spre exemplu, mirosul de mentă le-a amintit unora dintre fumători de vacanţele de Crăciun petrecute în copilărie acasă la bunici.

”Studiul nostru sugerează că utilizarea mirosurilor plăcute demonstrează rezultate promiţătoare pentru controlul nevoii de nicotină la indivizii care încearcă să se lase de fumat”, a precizat Sayette.

Cercetătorul a notat, însă, că este necesară aprofundarea studiului pentru a se stabili dacă această abordare poate fi utilă când este utilizată de sine stătător sau dacă este necesară asocierea ei cu alte metode pentru renunţarea la fumat.

Rezultatele au fost publicate în Journal of Abnormal Psychology, scrie digi24.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns