O localitate din Timiş, la un pas de o tragedie de proporţii

Într-o localitate din Timiş se putea întâmpla o tragedie de mari proporții dacă vijelia de duminică, 17 septembrie, lovea ceva mai târziu. O mulțime de localnici se pregăteau să iasă la programul artistic, pentru că manifestarea Zilele Comunei urma să-și consume ultimele ore de spectacole și voie bună.

În plus, Consiliul Local s-a întrunit duminică într-o ședință festivă care s-a lăsat cu decernări de titluri de cetățeni de onoare și diverse premii pentru localnicii cu preocupări artistice sau sportive. După cum ne relatează Viorel Turtă Murariu, secretarul primăriei, puţinii cetăţeni care ieşiseră la acea oră pentru petrecerea în aer liber s-au refugiat în sala de consiliu imediat după izbucnirea furtunii.

 

Pagube de 320.000 de lei numai la obiectivele comunitare

Vântul a făcut ravagii în Topolovăţu Mare – localitatea cu pricina – , dar şi în toate satele aparţinătoare: o mulţime de copaci rupţi, acoperişuri degradate, precum şi alte bunuri distruse sau afectate puternic. În paranteză fie spus, inclusiv maşina edilului-şef Ovidiu Doţa a ieşit şifonată rău, pentru că fusese parcată lângă primărie, într-o zonă în care au căzut mai multe ţigle de pe acoperişul clădirii.

Pagubele localnicilor încă nu sunt cuantificate, dar este vorba, în mod sigur, inclusiv despre culturi agricole devastate de vântul teribil. Primăria, însă, a evaluat daunele de la obiectivele comunitare, iar bilanţul arată rău: pierderi în valoare de 320.000 de lei.

Câteva dintre şcoli au suferit stricăciuni serioase la acoperişuri, iar acelaşi lucru s-a întâmplat la bisericile din Iosifalău şi Cralovăţ. Lăcaşului de cult de la Cralovăţ a rămas chiar fără partea de sus a turlei, iar în localitate a fost afectat serios şi satul de vacanţă pentru elevi.

Nici Şuştra nu a scăpat uşor, printre bunurile distruse numărându-se copertina din staţia de autobuz, rasă complet de vijelie. Din fericire, însă, nu a fost nimeni rănit. Toată comuna a rămas fără electricitate, în urma furtunii. Şi telefonia a fost afectată, inclusiv cea mobilă. Abia miercuri, după aproximativ 72 de ore de la calamitate, curentul electric a fost repornit în comună.

0 Comments

No Comment.