O lecție de viață pentru generațiile care vin

 O lecție de viață pentru generațiile care vin

 O lecție de viață pentru generațiile care vin.

 De-a lungul deceniilor, tenisul ne-a oferit dueluri palpitante, având de o parte și de cealaltă a fileului campioni care prin profesionalismul și eleganța lor făceau o electrizantă echilibristică pe granița perfecțiunii.

Am admirat și aplaudat campioni pur-sânge precum Ilie Năstase, Stan Smith, Manolo Santana, Rascoe Tanner, Adriano Panatta, Tom Okker, Guillermo Vilas, John McEnroe, Vitas Gerulaitis, Jimmy Connors, Bjorn Borg, Boris Becker, Ivan Lendl, Andre Agassi, Stefan Edberg și, în istoria ceva mai recentă, Roger Federer, Rafael Nadal și Nole Djokovici.

CITEȘTE ȘI: Ligia Deca este , oficial, noul ministru al Educației

Fără îndoială, o bătălie ce s-a derulat în zeci de ”tranșee” și care ne-a ținut constant cu sufletul la gură a fost cea dintre Rafa Nadal și Roger Federer. A semănat cu o veritabilă saga a sportului alb, derulată în nu mai puțin de 40 de episoade, avându-l la conducere pe campionul iberic, care conduce la general cu scorul de 26-14 (la finalele disputate între cei doi este 14-10 tot pentru spaniol).

rr

Au jucat 20 de întâlniri pe suprafață hard, 16 pe zgură și patru pe iarbă. Evident, Rafa conduce cu 14-2 la meciurile pe zgură și cu 8-6 la cele pe suprafață hard (outdoor), în timp ce elvețianul se află la timonă pe iarbă (scor 3-1) și la partidele indoor pe hard (5-1). Nadal conduce cu 6-0 la întâlnirile de la Roland Garros și cu 3-1 la cele de la Australian Open, la Wimbledon balanța înclinând de partea lui Federer, cu scorul de 3-1. Interesant este faptul că cei doi ași ai rachetei nu s-au aflat nici măcar o singură dată față în față la US Open.

Prima lor întâlnire oficială a avut loc în martie 2004, la Miami (a câștigat Nadal cu 6-3, 6-3, în doar 70 de minute), ultima lor dispută desfășurându-se în semifinalele de la Wimbledon, în anul 2019, când Federer s-a impus cu scorul de 7-6 (3), 1-6, 6-3, 6-4 după trei ore și două minute de joc.

rr1

Așadar, după o rivalitate de mai bine de un deceniu și jumătate, disputele au încetat. Vor rămâne însă pe raftul de aur al istoriei sportului nobil, iar înregistrările acestor autografe oferite de cei doi vor putea constitui pentru generațiile viitoare o adevărată trambulină spre performanță, nu numai în tenis, ci și în sport în general.

Pentru că la urma urmei reprezintă lecții de viață predate cu har, profesionalism și, evident, cu foarte multă sudoare…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *