O încărcătură toxică amenință coastele Europei

Coastele Europei sunt înţesate de bombe cu efect întârziat, care ticăie. Sunt rămăşiţe ale celui De-al Doilea Război Mondial şi devin tot mai periculoase.

În Marea Nordului şi Marea Baltică, aproximativ 1,6 milioane de tone de muniţie de război zac pe fundul apei, ca o uriaşă mină subacvatică. Majoritatea acestor muniţii au fost pur şi simplu aruncate în apă de Aliaţii victorioşi – şi acum, după zeci de ani, eroziunea ameninţă să elibereze încărcăturile toxice.

Substanţe ca arsenic, iperită şi TNT ar putea contamina apele şi aşa vulnerabile ale litoralului polonez. Una dintre cele mai mari temeri ale ecologiştilor e cantitatea uriaşă de petrol din navele de război scufundate, găsite în locuri ca Golful Gdansk.

Militanta ecologistă Olga Sarna se teme că trecutul va dăuna, în curând, prezentului şi va distruge marea care ocupă un loc cu totul deosebit în viaţa ei.

Peninsula Westerplatte, din canalul portului Gdansk. Aici s-au tras focurile de armă care au marcat începutul celui De-al Doilea Război Mondial.

Olga Sarna, specialistă poloneză în conservarea naturii marine, e îngrijorată de ameninţarea pe care o constituie substanţele contaminante şi muniţiile care zac încă pe fundul Mării Baltice.

„Franken”-steinul de pe fundul Mării Baltice

Olga Sarna, Fundaţia MARE: „În Marea Baltică există cel puţin 80-100 de epave potenţial periculoase pentru mediu: ele ar putea încă conţine o cantitate mare de petrol. Dacă acesta se scurge, întregul ecosistem al Mării Baltice va fi în pericol”.

Cea mai mare ameninţare o constituie „Franken”. Petrolierul german a fost torpilat de aviaţia rusă în Golful Gdansk, la sfârşitul războiului. Epava se descompune de 75 de ani pe fundul mării şi încă are combustibil în cocă.

Olga Sarna se teme că „Franken” s-ar putea descompune curând, cu consecinţe catastrofale.

Marcin Pawelczyk e scafandru şi a confirmat că nava e extrem de corodată. Însă cei doi activişti pentru mediu spun că nimeni nu e pregătit să-şi asume răspunderea.

Olga Sarna, Fundaţia MARE: „Unii spun că răspunderea le revine foştilor proprietari ai vasului. Alţii spun că ţara în apele căreia se află are datoria de a lua măsuri. De-asta este o problemă atât de complicată. Nu e clar definit cine e răspunzător şi cine ar trebui să rezolve situaţia”.

Amenințarea unui nor otrăvitor

Fundul Mării Baltice e plin de muniţie potenţial periculoasă.

La Institutul pentru Oceanografie din Gdansk, cercetătorii examinează mostre – ca aceste containere ruginite cu substanţe toxice de luptă, găsite de profesorul Jacek Bełdowski. Citeste mai mult aici


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.