O grădiniţă nouă stă închisă de mai bine de un an. Motivul este aberant

gradinita Iecea

De multe ori, atunci când doi se ceartă nu câştigă nimeni. Aşa se întâmplă şi la Iecea Mare, unde orgoliile şi luptele de interese se răsfrâng asupra preşcolarilor din localitate, nevoiți să înveţe într-o grădiniţă veche, în loc să-şi desfăşoare activitatea în noul spaţiu, ridicat din anul 2014.

Instituţia pentru educarea copiilor preşcolari din localitate, care a beneficiat de finanţare de la Ministerul Dezvoltării, este finalizată, dar nu funcţionează, din cauză că între Liviu Ştefan Tomulea, primarul comunei, şi Viorica Achim, directoarea şcolii, există mai multe neînţelegeri.

Nefiind branşată la reţeaua de energie electrică, grădininiţa nu se poate deschide pentru cei 50 de preşcolari, însă nici primarul şi nici directoarea şcolii nu să facă demersurile necesare pentru obţinerea avizului de la ENEL, ambii aşteptând ca partea cealaltă să ăşi asume responsabilitatea.

„În primăvara anului 2015 am făcut recepţia finală a clădirii, am cumpărat mobilierul şcolar, jaluzelele, dar directoarea şcolii nu vrea să se ocupe de obţinerea avizului, considerând că acest lucru trebuie să-l facem noi. Primăria a alocat banii necesari, dar această sarcină îi revine şcolii, în calitate de ordonator secundar de credite, aşa cum s-a descurcat şi cu achiziţia centralei termice“, declară primarul Ştefan Tomulea.

La rândul ei, directoarea şcolii susţine că, potrivit avizului nr.11/2011, primăria este cea care are de executat branşamentele la utilităţi, parcările, terenul de sport, depozitul de lemne, împrejmuirea şi platforma de gunoi.

Schimb de adrese

În tot acest timp, între primar şi directoarea şcolii s-a purtat un schimb de adrese, în care fiecare parte a fost înştiinţată despre sarcinile care-i revin. „Magazia de lemne, parcarea şi gardul au fost realizate, urmând să se facă şi alte lucrări, cum ar fi un teren de joacă“, a adăugat edilul-şef.

În ultima adresă trimisă de Liviu Ştefan Tomulea către şcoală se arată: „Vă rog respectuos să dispuneţi de măsurile necesare în vederea branşării la energia electrică a grădiniţei, astfel încât, până la data începerii anului şcolar 2016- 2017, aceasta să devină funcţională. Solicit să efectuaţi acestea demersuri întrucât vopseaua lavabilă din interiorul clădirii se va degrada din cauza intemperiilor şi fără energie electrică nu poate funcţiona centrala termică…”.

Aura DanielescuCu jalba la inspectorat

Atât primarul, cât şi directoarea şcolii au fost în audienţă la Aura Danielescu, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, pentru a găsi o soluţie, însă, din cauza neînţelegerilor între cei doi, lucrurile tot nu s-au rezolvat. „Este singura şcoală din judeţul Timiş în care directorul unităţii de învăţământ nu conlucrează cu primarul din localitate pentru binele copiilor. Sper ca, în cele din urmă, lucrurile să intre pe un făgaş normal“, a declarat Aura Danielescu.

Cine răspunde?

Potrivit lui Francisc Halasz, inspector general-adjunct al inspectoratului şcolar, de branşamentele de la grădiniţă ar trebui să se ocupe primăria din comună, însă contractul de furnizare al energiei electrice trebuie încheiat între şcoală şi ENEL.

Dacă se vrea, se poate

În aceeaşi perioadă, s-a ridicat o grădiniţăşi în satul Nerău, tot cu fonduri tot de la Ministerul Dezvoltării.

„Când să se realizeze partea care intra în atribuţia autorităţilor locale din Teremia Mare, şi anume: branşamentele şi amplasarea şi achiziţionarea centralei termică, primarul de atunci nu a vrut să se implice. El a alocat banii necesari, lăsând pe umerii lui Florentin Ibrian, directorul şcolii, toată alergătura şi bătaia de cap. În prezent, grădiniţa din Nerău funcţionează, fiind deschisă de aproape doi ani”, a declarat fostul director-adjunct Marius Vilt.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *