O familie de lebede s-a pripăşit pe Aranca (video)

Cei care au drum, în această perioadă, prin comuna timişeană Dudeştii Vechi vor avea ocazia, dacă poposesc sub sălciile de pe malul Arancăi, în zona podului de peste şoseaua ce duce la Valcani, să admire o privelişte inedită: un cârd de lebede graţioase, plutind alene pe ape.

Este vorba de o întreagă familie, un cuplu cu opt pui, deja mărişori, care a ales să se pripăşească pe meleaguri bănăţene şi, după câte se pare, se simte foarte în largul ei şi în mediul acvatic, dar şi în apropierea localnicilor care se bucură de prezenţa plină de pitoresc a elegantelor păsări. Unii dintre ei le şi hrănesc, iar lebedele au încredere să se apropie de oameni.

Dudeştenii povestesc că nu este pentru prima oară când se confruntă cu o asemenea vizită neaşteptată şi că înaripatele au găsit regiunea îndeajuns de confortabilă şi lipsită de primejdii încât să cuibărească şi să facă puiuţi… bănăţeni get-beget.

Dintre diferitele specii de lebădă, două se întâlnesc destul de frecvent în România. Ciocul este galben la lebăda de iarnă şi roşu-portocaliu, precum acela al păsărilor de la Dudeştii Vechi, la cea de vară. Lebăda de iarnă se mai numeşte cântătoare, căci emite în timpul zborului nişte triluri plăcute auzului, iar despre cea de vară se spune că e mută, întrucât că nu scoate sunete.

Denumirea le vine de la faptul că una este prezentă în zonele noastre numai iarna, după ce se cuibăreşte în extremitatea nordică a Europei, iar cealaltă poate fi văzută şi vara.

Indiferent de datele ştiinţifice, spectacolul oferit de diafana apariţie de pe Aranca e unul ce merită, cu siguranţă, un moment de contemplare şi câteva instantanee reuşite.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns