O echipă întreagă de specialiști timișeni a plecat peste hotare

medic 4

Fiecărui rezident aflat în spitalele timișorene i-a trecut cel puțin o dată prin minte să plece în străinătate după finalizarea specializării, este de părere reputatul doctor timișorean Margit Șerban, care a realizat trei premiere în medicina românească (primul transplant medular la copil, primul transplant cu celule stem prelevate din sângele ombilical al fratelui donator și primul transplant cu celule stem de la un donator neînrudit).

margit-serbanDe-a lungul anilor, aproape întreaga echipă de specialiști cu care a lucrat Margit Șerban a plecat peste hotare.

”Toți au făcut cinci ani de rezidențiat și cursuri în străinătate cu durata de până la un an și jumătate. După aceea, au plecat rând pe rând. Am avut nouă specialiști care – deși, niciunul nu a fost reținut în centrul unde s-a format – lucrează în străinătate: doi la Lyon și alți doi la Londra și câte unul în Dusseldorf, Berlin și Bruxelles.

De asemenea, unul e în Canada și altul în Irlanda. Dintre cei care și-au desfășurat activitatea în laboratorul de cercetare, lucrează în străinătate doi biologi și un medic.

Este motivul pentru care eu susțin că nu este bine să se acorde sporuri salariale substanțiale medicilor aflați în formare, pentru că aceștia oricum stau în țară până la obținerea unei specializării.

În SUA, medicii plătesc bani grei pentru a se specializa, la noi fac rezidențiatul gratis și mai primesc și salariu, iar când ajung specialiști, pleacă”, susține Margit Șerban, care admite că oncohematologia pediatrică este o specializare grea, atât din punct de vedere profesional, ci și ca încărcătură emoțională. Salariile mai mari obținute peste hotare, condițiile mai bune de muncă și un statut social superior sunt principalele motive pentru care tinerii medici aleg să se stabilească peste hotare.

În ultimul deceniu, peste 43.000 de specialiști români au plecat peste hotare, conform datelor Ministerului Sănătății.

Numai din județul Timiș – conform Colegiului Medicilor – în ultimii trei ani, peste 600 de specialiști, cu vârste între 24 de ani și 63 de ani, și-au îndreptat atenția către spitale din Occident, pe primele poziții în topul preferințelor situându-se Germania, Franța și Marea Britanie.

Conform unui studiu efectuat de Organizația Mondială a Sănătății, pentru pregătirea unui absolvent de studii medicale statul cheltuie 81.000 de lei (circa 18 mii de euro), sumă la care se adaugă și costul rezidențiatului.

Conform datelor Colegiului Medicilor, anual, în sistemul medical românesc intră 3.000 de medici și îl părăsesc aproximativ 3.500 (prin migrație, pensionare sau deces). România are o medie de 2,4 medici la o mie de locuitori, unul dintre cele mai mici procente din Europa, unde media este de 3,6.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *