O creșă-fantomă apare în raportul primarului pe ultimii doi ani!

cantina pagina 1

Dacă nu reușește să construiască creșe, Primăria Timișoara le inventează. În raportul de activitate al primarului Nicolae Robu pe 2017, postat pe site-ul instituției, era prezentată, printre altele, și structura Serviciului Public Creșe, fiind enumerate ca funcționale nouă creșe.

Pe listă se afla și creșa “Palatul de Cleștar”, cu o capacitate de 120 de locuri și având o organigramă ce cuprindea 54 de angajați (cu tot cu director), amplasată pe Calea Martirilor nr. 64. De asemenea, în respectiva enumerare figura și creșa “Dumbrava Minunată” (90 de locuri, 39 de angajați în schemă), situată pe Calea Aradului nr. 38.

În finalul aceluiași raport, însă, la secțiunea “Obiective majore pe anul 2018”, figura și “inaugurarea creșelor Palatul de Cleștar și Dumbrava Minunată”, chestie care contrazice afirmațiile din prima parte a expunerii, în care cele două creșe apăreau ca date în folosință!

Primarul Robu a continuat să numere creșele precum Ghiță Pristanda steagurile și în raportul de activitate pe 2018, în care regăsim creșa “Palatul de Cleștar” atât pe lista creșelor funcționale (cu aceiași indicatori numerici), cât și pe lista obiectivelor pe… 2019, an în care, la fel ca în 2018, respectiva creșă urma să fie inagurată. Cealaltă creșă, “Dumbrava Minunată”, figura, acum, doar pe prima listă, fiind, pasămite, inaugurată în 2018, așa cum se preconiza în 2017.

Realități paralele

La cum stau lucrurile la această oră, statutul creșei-fantomă “Palatul de Cleștar” nu se va schimba nici în raportul pe care primarul Nicolae Robu îl va posta pe site la finele acestui an. De ce susținem acest lucru?

Simplu, pentru că am fost la fața locului, adică la adresa menționată în expozeul primarului, pentru a căuta creșa. Dar pe Calea Martirilor nr. 64, nici urmă de așa ceva. Acolo se află Liceul Tehnologic Azur, iar în curtea liceului există două internate ale acestuia: într-unul din ele și-a relocat activitatea Palatul Copiilor, iar câteva spații sunt folosite de Secția 2 Poliție, în timp ce celălalt și-a păstrat destinația, oferind cazare elevilor liceului. În aceeași curte se mai află sala de sport a liceului, centrala termică și cantina, aceasta din urmă fiind dezafectată.

Nu-i suficient ca primarul să-și pună o dorință…

Este adevărat, toate imobilele respective aparțin Primăriei Timișoara, care, la o adică, ar putea transforma unul dintre ele într-o creșă, însă pentru acest lucru este obligatorie emiterea unui ordin al ministrului educației naționale pentru schimbare de destinație.

Conform informațiilor obținute de la Inspectoratul Școlar al Județului Timiș, Palatul Copiilor și Secția 2 Poliție au putut intra în internatul liceului pentru că au obținut, în prealabil, respectivul ordin de ministru vizând schimbarea destinației internatului. Ceea ce, deocamdată, Primăria Timișoara nu deține. Iar în absența ordinului de ministru, “Palatul de Cleștar” va figura și în anul 2029 pe „wish list”-ul Serviciului Public Creșe…

“Dumbrava Minunată”, deschisă printr-o minune

Culmea e că nici creșa pe care a reușit să o inaugureze Primăria Timișoara în 2018, “Dumbrava Minunată”, nu o duce prea bine: recent, un control al Direcției de Sănătate Publică Timiș s-a soldat cu… suspendarea activității creșei și cu o sancțiune contravențională de 10.000 de lei! Inspectorii DSP Timiș au constatat că se întâmplase o minune la “Dumbrava Minunată”, primăria “reușind” să inaugureze creșa de pe Calea Aradului nr. 38 fără să obțină în prealabil autorizație sanitară de funcționare de la Direcția de sănătate publică!

Cu alte cuvinte, “Dumbrava Minunată” funcționa într-o minunată ilegalitate. Bine, probabil că decidenții din Primăria Timișoara erau conștienți că era chiar de domeniul minunilor ca respectiva creșă să primească autorizație de funcționare de la DSPT, din moment ce ea a fost încropită în… trei apartamente de la parterul unui bloc de pe Calea Aradului!

Dacă luăm de bune informațiile prezentate în raportul primarului, în cele trei apartamente de bloc, fiecare cu câte trei camere, ar trebui să coexiste timp de cel puțin opt ore pe zi 90 de copii și 39 de angajați, adică 129 de suflete!

Asta înseamnă 30 de copii și 13 angajați în fiecare dintre cele trei apartamente obișnuite de bloc! Cam înghesuită “Dumbrava Minunată”, nu vi se pare?

Primăria Timișoara le comite pe bandă rulantă

Să recapitulăm: nici o creșă construită în Timișoara în timpul celor două mandate ale primarului “Măcar face ceva”, dar avem, în schimb, o creșă-fantomă – “Palatul de Cleștar” – și una inaugurată ilegal în 2018 și închisă în 2019 de DSP Timiș.

În loc să reprezinte un exemplu pentru comunitate, primăria și-a propus parcă să elaboreze un manual de rele practici: a înființat, prin Direcția de Asistență Socială Timișoara, un centru pentru situații de criză doar pe hârtie, plătind, în același timp, un salariu baban unui șef în carne și oase, a înființat un centru stomatologic pentru elevi fără autorizație emisă de Colegiul Medicilor Dentiști Timiș – asta ca să enumerăm doar subiectele unor investigații jurnalistice publicate recent în “Renașterea bănățeană” -, iar acum constatăm că municipalitatea își permite să încalce legea cu tupeu maxim, deschizând o creșă fără să obțină autorizația sanitară de funcționare!

Un angajat la doi copii?!

Dacă nu a construit nici o creșă (și chiar ar fi fost nevoie de acest lucru, pentru că multe creșe coabitează în condiții ambigue din punct de vedere legal cu grădinițele), administrația Robu a reușit altceva: să umfle schema de personal a Serviciului Public Creșe în așa hal încât, dacă numărul angajaților ar fi cel prevăzut în organigramă, iar numărul copiilor ar fi cel prevăzut pentru fiecare creșă în parte, atunci raportul ar fi de un angajat la 2,31 copii! Mai exact, în organigrama Serviciului Public Creșe sunt prevăzute 333 de posturi (11 de conducere și 322 de execuție), incluzând și personalul prevăzut pentru creșa-fantomă “Palatul de Cleștar”, precum și cel al creșei ilegale “Dumbrava Minunată”, în timp ce capacitatea totală a celor nouă creșe (trei dintre ele funcționează în câte două imobile, iar una în patru locații distincte), cu tot cu cele două mai sus menționate – una închisă și alta inexistentă -, este de 770 de copii.

În Alianța Vestului se poate și altfel

Spre comparație, în Oradea – municipiu care face parte din deja celebra Alianță a Vestului – capacitatea celor 14 creșe este de 575 de copii, iar organigrama prevede 137 de angajați, adică un raport de 1 angajat la 4,19 copii!

Și un exemplu concret, o paralelă între două creșe cu același număr de copii: creșa “Rază de Soare” din Oradea are o capacitate de 30 de locuri și o organigramă care însumează opt angajați cu tot cu directoarea, în timp ce creșa “Prâslea cel Voinic” din Timișoara (Strada Independenței nr. 18), la aceeași capacitate de 30 de locuri, are prevăzut un număr dublu de angajați: 15! Doar așa puteau fi angajate toate pilele șefei Serviciului Resurse Umane al municipalității, Rodica Aurelian, nu? Este și asta o explicație a faptului că Primăria Timișoara a ajuns în criză financiară, în timp ce Oradea primește de ceva vreme laude din toate părțile pentru eficiența administrației locale.

E umflată nu doar organigrama, ci și capacitatea creșelor?

Deocamdată, conform raportului primarului pe anul 2018, Serviciul Public Creșe are 143 de angajați, iar în cele opt creșe funcționale – excludem, evident, creșa-fantoma din discuție – erau prezenți, conform unor date oficiale, înainte de începerea vacanței de vară, 425 de copii. Dacă scădem cele 120 de locuri ale creșei-fantomă “Palatul de Cleștar”, capacitatea totală, pe hârtie, a celor opt creșe din Timișoara este de 650 de locuri, ceea ce înseamnă că, teoretic, 650 de copii ar putea fi primiți în aceste creșe. Pe de altă parte, dacă doar 425 de copii se aflau în creșe la începutul verii, rezultă o diferență de 225 de locuri disponibile, neocupate! În cazul acesta, cum se face că, în fiecare an, se vorbește, pe bună dreptate, despre criza locurilor în creșele timișorene, în care locurile sunt mai puține decât numărul solicitărilor?!

O întrebare vine în mod firesc: nu cumva Primăria Timișoara umflă pe hârtie și capacitatea creșelor, tocmai pentru a putea supradimensiona și organigrama Serviciului Public Creșe și pentru a face, astfel, tot mai multe angajări?

Întrebarea noastră e retorică, dar, dacă, întâmplător, procurorii timișoreni găsesc un răspuns, suntem convinși că nu vor ezita să-l prezinte public…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

5 thoughts on “O creșă-fantomă apare în raportul primarului pe ultimii doi ani!

  1. Asta înseamnă să ai tupeu. Cu tot scandalul din zilele astea, să mai faci asemenea lucruri, înseamnă că pur și simplu nu îți e frică de consecințe. Cu curaj – înainte.
    Felicitări administrației Robu, cel mai tâmpit argument pe care îl poți auzi zilele astea e “măcar ăsta face ceva”.
    Poate ne trezim și noi la un moment dat.

  2. Cipri, am avut mezina la Dumbrava Minunata timp de 6 luni. Au fost cele mai cumplite 6 luni din viata mea zbatandu-ma sa o transfer unde o si inscrisesem (pe Brândușei unde era si sora-sa) dar din lipsa de locuri, a fost repartizata pe Aradului.
    Doamne ajuta ca au inchis focarul de infectie cu toate ca imi pare rau de suflețelele rămase fara loc la creșă.
    Felicitari pentru articol, salutari colegilor. Tina

  3. In crese sunt o gramada de angajati bine platiti . Nu am inteles ce cauta cresele care sunt unitati de invatamant in esenta la primarie ? Seful acestei directii din primarie nu are ABSOLUT nici o pregatire in domeniu ! Bucatarii din crese care lucreaza in aceias bucatarie cu bucatarul de la gradinita si care desfasoara aceias activitate castiga cu 1000 de lei in plus la salar la fel ingrijitoarele de le crese au cateva sute de lei mai mult ca cele din gradinite si sunt mult mai numeroase . La gradinita o ingrijitoare este la 15-20 de copii la crese una la 3 copii . Administratorii din crese care au studii medii castiga mai mult ca si administratorii din gradinite cu studii superioare la un volul de munca mai mic . Inainte cresele erau la gradinite directorii de gradinita raspundeau de crese acuma sunt altii directori angajati de primarie . Administratorii de la gradinite erau si la crese acuma sunt inca o tura de administratori angajati care este toata smecheria asta ? Mai ales ca aceste crese in proportie de 90 % sunt in cladirile gradinitelor . Felicitari pentru articol merita sa mai sapati . Poate intrebati si ISJ TIMIS cum au ajuns cresele la Primarie ? Sincer cred ca raportul copii / personal in crese este de 2 la 1 !!!!!

    1. Realitatea ne demonstreaza ca numarul angajatilor este apropiat de numarul copiilor inscrisi in crese. Intrebarea pe care o pun de cativa ani e- Unde sunt in realitate acesti angajati pentru ca in crese nu au loc?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *