O conductă de 80 de kilometri va lega vestul României de Serbia

România are în vedere încheierea unui Memorandum de înţelegere cu Serbia pentru construirea unei conducte de interconectare, între Arad şi Mokrin, lungă de circa 80 km, pentru creşterea gradului de asigurare a securităţii energetice în regiune, arată un Plan de Acţiuni Preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale, publicat de Ministerul Energiei.

”Varianta analizată de export gaze naturale spre Serbia este de preluare a gazelor naturale din viitoarea conductă BRUA (faza I, II şi III). Cel mai apropiat punct al conductei BRUA de graniţa dintre România şi Serbia este localitatea Mokrin, zona Arad”, arată planul.

Din lungimea totală a conductei noi de interconectare între cele două puncte, circa 74 km se vor situa pe teritoriul României şi 6 km pe teritoriul Serbiei. Termenul de finalizare este preconizat pentru anul 2026, conform stiripesurse.ro.

Valoarea totală estimată a investiţiei este 43 milioane euro, din care 37 milioane euro conducta pe teritoriul României, 3 milioane euro conducta pe teritoriul Serbiei şi 3 milioane euro staţia de măsurare gaze, fie pe teritoriul României, fie al Serbiei.

”Exportul de gaze naturale spre Serbia se va realiza după finalizarea proiectului BRUA. În situaţia în care gazele naturale vor fi preluate din Serbia spre România, acestea pot fi direcţionate la consum în zona Timişoara – Arad, prin conducta DN 600 Horia – Maşloc – Recaş (25 bar), la presiuni mai mici decât în conducta BRUA”, se arată în document, potrivit stiripesurse.ro.

Imagine de arhivă


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Un raspuns la “O conductă de 80 de kilometri va lega vestul României de Serbia

  1. Localitatea Mokrin nu e in zona Arad este in zona Timis la vre-o 6 km de frontiera inSerbiasi e in majoritate locuita de romini.
    Prin ani 1980-82 am fost la Mokrin trecind cu Micul Trafic la Vama Valcani.

Lasă un răspuns