O comună din Timiş şi-ar putea regăsi gloria de odinioară

Trei monumente istorice de pe raza județului Timiș urmează să fie redate publicului. Este vorba de câteva edificii deosebite din comuna Banloc, care au fost lăsate în paragină de câteva generații. Abia zărindu-se de după gardul unei proprietăți, ”Glorieta de grădină”, numită de localnici ”Cinci picioare”, este astăzi monumentul indiferenței. Odată era un pavilion-belvedere, compus din cinci coloane cu capitel doric, unite între ele prin arcade frânte.

Între acestea, cinci busturi lucrate în piatră albă completau monumentul ridicat pe o colină prevăzută cu circa șapte trepte. Busturile au fost date de jos de soldaţii sârbi în perioada ocupaţiei de după Primul Război Mondial, iar de-atunci nu s-a mai auzit nimic de ele.

Cula de la intrarea în comună, aflată într-o stare avansată de degradare, contribuie la păstrarea legendei potrivit căreia, între anii 1552 şi 1716, Banlocul adăpostea reşedinţa Paşei de la Timişoara. Aceasta a fost construită în timpul ocupației otomane cu rol de apărare, străjerii putând vedea și anunța astfel din vreme eventualele pericole. Mai târziu, cula a ajuns să străjuiască intrarea pe vechiul domeniu Karatsonyi, ulterior devenit Domeniul Regal Banloc, localnicii numind-o ”Casa paznicului”.

”Glorieta se află în prezent în curtea unei ferme -fosta moară – cum îi spunem noi – de pe domeniul Karatsonyi. Este abandonată în curtea școlii, iar cula dinspre Deta e năpădită de bălării. Vrem să intabulăm aceste obiective și să le introducem în circuitul cultural.

Alături de castelul din localitate – aflat în administrarea Mitropoliei Banatului -, toate au o simetrie și impun o măreție locului. Aceste monumente nu figurează în prezent în cartea funciară, dar după ce le vom înscrie în patrimoniul comunei vom căuta fonduri pentru reabilitare”, spune primarul din Banloc, Lucian Trifonescu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

1 Comments
parereamea 14 februarie 2018
Da, cand v-a face plopu pere si .....