O clădire istorică din Timişoara e pe cale să spargă gheața reabilitării

cladire istorica 5

De mai mulți ani, la primăria timișoreană se tot vorbește despre programul de reabilitare a clădirilor istorice, prin intermediul căruia municipalitatea poate interveni financiar pentru ameliorarea aspectului unor imobile degradate, chiar dacă acestea sunt proprietate privată.

Încă din anul 2016, autoritățile timișorene și-au propus să aloce 10 milioane de euro, astfel încât, până în 2021, să ajute la schimbarea chipului central al orașului.

În cadrul programului, au fost declarate zone prioritare de intervenție, în această ordine, Piața Victoriei, Zona Cetate (delimitată de Piaţa Mărăşti, str. Oituz, Piața Ionel I.C. Brătianu, str. M. Luther, str. Proclamaţia de la Timisoara, str. Carol Telbiz, bd. I.C. Brătianu, Piaţa Huniade, Piaţa Victoriei, str. Sfântul Ioan, str. Gh. Dima), zonele Iosefin și Fabric.

Aceste arii au fost declarate de interes public major şi general privind creşterea calităţii arhitectural‐ambientale a clădirilor prin măsuri de reabilitare structural‐arhitecturală a anvelopei acestora, în scopul asigurării sănătăţii, vieţii, integrităţii fizice şi siguranţei populaţiei, al conservării caracterului estetic arhitectural al cadrului urban construit, precum şi a calităţii mediului natural, în condiţiile respectării şi punerii în valoare a specificităţii patrimoniului local şi naţional.

Conform programului, municipiul Timişoara poate să contribuie la acoperirea cheltuielilor eligibile pentru executarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor pentru persoane fizice ‐ proprietari de apartament/apartamente din clădirea ce urmează a se reabilita, astfel: 50 la sută din valoarea lucrărilor eligibile, din fonduri aprobate anual cu această destinaţie în bugetul local sub formă de grant (sprijin financiar nerambursabil), maximum 50 la sută din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie financiară, la cererea de finanţare depusă de către proprietari/asociaţiile de proprietari, cu recuperarea sumelor în zece ani, în rate egale. Sprijinul financiar nearmbursabil nu se acordă persoanelor juridice.

Deși au fost alocate sume speciale în bugetul local atât în 2016, cât și anul trecut, nici o asociație de proprietari nu a reușit să acceseze fondurile. La ora actuală, se pare că gheața va fi spartă, pentru că la comisia de resort a primăriei se află pe ultima sută de metri aprobarea documentației pentru reabilitarea clădirii de pe strada Florimund de Mercy nr. 1, situată în Piața Sfântu Gheorghe, mai cunoscută ca fosta Librărie „Humanitas”.

Imobilul nu arată prea grozav, părând să aibă probleme inclusiv la structură, dar, poate, pentru că este posibil, se va transforma într-o bijuterie arhitecturală, care ne va readuce în minte ce patrimoniu arhitectural valoros are Orașul Florilor.

Să sperăm că vor exista cât mai multe clădiri centrale reabilitate, astfel încât în 2021 să le oferim celor care vizitează Timișoara un motiv în plus să admire și să se reîntoarcă într-o zi în orașul de pe Bega.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *