O clădire emblematică a Timişoarei, pusă la pământ!

Încă o clădire-simbol a Timişoarei e pusă la pământ. În aceste zile a început demolarea unei părţi a Fabricii de încălţăminte „Turul” (Banatul). Toată lucrarea este efectuată de o firmă din Bucureşti şi va dura circa trei luni.

Fabrica de pantofi a fost deschisă în anul 1901 şi, în timp, a dus la scăderea numărului de şomeri din împrejurimi. Clădirea este o construcţie în stil elveţian şi avea, la vremea aceea, utilaje de producţie moderne.

În timp, produsele au ajuns să se vândă, în mare parte, la export, fabrica fiind cea mai mare de profil din ţară. Ca o curiozitate, după 1930, după ce acţiunile au trecut în proprietatea Uzinelor Dermatina, în fabrică se confecţionau 40-50 de articole diferite. Existau 50 de duşuri cu apă caldă, o sală transformată în garderobă, o sală de mese, o grădiniţă, o creşă şi chiar o cameră pentru alăptare, conform descrierilor lui de Octavian Leşcu.

Încă nu se ştie ce se va construi pe locul fostei fabrici. Locuitorii din zonă spun că au auzit de mai multe variante: un magazin Ikea, un mall, un Carrefour sau un Kaufland.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “O clădire emblematică a Timişoarei, pusă la pământ!

 1. In vest nu se distrug cladirile din caramida , piatra … se transforma in loft , muzee , expozitii, camine.
  Voi de ce demolati totul?

  1. Cladirile apartin unor persoane sau companii private, in consecinta daca ar exista cerere pentru astfel de transformari cu siguranta s-ar face.
   Din pacate noi romanii nu avem aceasta cultura, de a aprecia un lucru de calitate, chiar daca acesta este vechi.
   O astfel de cladire transformata in apartamente e de vis dar, cu un cost.
   Romanul vrea nou, modern si ieftin…
   Asa ca prefera sa le demoleze si sa utilizeze terenul in alt scop!

 2. Ar fi foarte bine, daca ar fi construit un hipermarket. Daca in alte zone sunt o multitudine de magazine,in aceasta zona lipsesc cu desavarsire.

Lasă un răspuns