O bombă ecologică cu ceas ticăie la doi pași de centrul Timişoarei

După ce a bătut ani în șir pe la ușile diverselor autorități timișorene – primărie, poliție, direcția de sănătate publică -, domnul Gheorghe Tudosie, proprietar al unui apartament situat la parterul blocului de pe strada Labirint nr. 2 (Zona Circumvalațiunii), a ajuns, în cele din urmă, în iarna trecută, și la sediul redacției noastre. Vizita sa s-a materializat într-un amplu articol pe care l-am publicat în ediția din 17 decembrie 2015 a „Renașterii bănățene”, intitulat „Calvarul din… Labirint”.
apartament (3)

Gheorghe Tudosie, un timişorean ajuns la capătul răbdării
Gheorghe Tudosie, un timişorean ajuns la capătul răbdării

Povestea omului, pe scurt: în apartamentul situat deasupra domnului Tudosie, două femei cu probleme psihice, mamă și fiică, întrețineau de câțiva ani un focar de infecție, punând în pericol sănătatea și chiar viața celorlalți locatari (în 12 mai 2015 s-a produs chiar un incendiu în acel apartament, stins cu greu de pompieri), iar în tot acest timp, reprezentanții administrației publice locale cu atribuții în domeniul social-medical și de ordine publică s-au făcut că plouă. Concret, în loc să solicite instanței de judecată, conform Legii 487/2002 – legea sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice, internarea nevoluntară a celor două femei, reprezentanții diverselor autorități au pasat problema de la unii la alții, în bătaie de joc, dovedindu-și astfel incompetența și inutilitatea.

 

S-au făcut că lucrează

apartament (22)
După apariția articolului, polițiștii de la Secția 4, pe raza căreia se află blocul cu pricina, și agenții Poliției Locale Timișoara au făcut câteva demersuri formale, total ineficiente, conform spuselor lui Gheorghe Tudosie: „Au început să mă sune cei de la Secția 4, au venit și cei de la Poliția locală la mine, să mai ceară informații. Au venit apoi și mi-au spus că au bătut la ușa vecinelor și că nu le-a deschis nimeni, așa că ei n-au ce să facă…

apartament (39)Păi dacă voi, care sunteți autoritatea statului, nu aveți cum să rezolvați problema asta, ce aș putea să fac eu, i-am întrebat”. Domnul Tudosie ne-a mai relatat că, la un moment dat, a încercat să o determine pe proprietara apartamentului de deasupra să intre în apartamentul său ca să vadă în ce hal arată tavanul, mereu inundat, însă aceasta a început să țipe „Mă violează, mă violează!”, iar vecinii ceilalți au ieșit din apartamente și i-au cerut colocatarului lor să o lase în pace.

 

 

Scandal la primărie

apartament (42)Exasperat, la începutul acestei luni, pensionarul timișorean a întocmit o petiție și a mers la primărie, încercând să ajungă în fața edilului-șef Nicolae Robu, pentru a i-o înmâna personal și a-i prezenta situația cu care se confruntă atât el, cât și ceilalți locatari de ani de zile. Evident, tentativa sa de a ajunge în fața celui mai harnic cetățean al urbei a eșuat, primarul Robu având altele pe cap, mult mai importantele târguieli politice, față de care problemele reale ale timișorenilor n-au nici o însemnătate.

Doar că omul nu s-a lăsat și, în 9 iunie, s-a prezentat din nou la primărie, la celebra cameră 12, unde, ajuns la paroxism, a început să țipe și să le ceară funcționarilor rămași ca la dentist să-l ridice, să-l închidă, că el e la capătul răbdării și s-a săturat să bată de atâta vreme drumul până la primărie și la poliție degeaba, iar nimeni să nu fie în stare să rezolve problema.

Efect rapid

În cele din urmă, după ce s-a calmat, Gheorghe Tudosie a plecat acasă, iar a doua zi dimineață, în 10 iunie, a avut surpriza să îi bată la ușă o delegație numeroasă, alcătuită din reprezentanți ai Autorității Tutelare din cadrul Primăriei Timișoara, Direcției de Asistență Socială Comunitară Timișoara, Secției 4 Poliție.

apartament (60)Povestește din nou domnul Tudosie: „M-am trezit cu ei la ușă… Mi-au spus că au bătut la ușa vecinelor mai mult timp, dar că nu le-a deschis nimeni. Le-am reproșat iar că au venit atâția oameni degeaba și nu sunt în stare să intre în apartamentul ăla. De ce ați venit până aici, dacă nu sunteți în stare să deschideți ușa?! Fiindcă am început iar să țip la ei, s-au îndepărtat câțiva metri, până la colțul blocului, și au revenit după vreo 10 minute spunându-mi că au decis să solicite intervenția Serviciului de Ambulanță Timiș și a celor de la ISU Banat. Au venit pompierii, au spart ușa, le-au găsit pe cele două femei înăuntru și le-au dus cu Salvarea pe <Văcărescu>”.

Primarul s-a spălat pe mâini

Așadar, după ani de petiții și memorii rămase fără efect, doar un scandal în incinta primăriei i-a scos din letargia caracteristică pe funcționarii municipalității, care au făcut ceea ce trebuia să facă de multă vreme. Extenuați probabil de efortul deplasării din birourile comode în focarul de infecție din Circumvalațiunii, aceiași funcționari au decis, însă, că misiunea lor s-a încheiat odată cu extragerea celor două femei cu afecțiuni psihice din apartament și internarea lor într-o clinică de specialitate.

Astfel, domnul Tudosie și Asociația de Proprietari au fost informați că ampla operațiune de curățare a apartamentului cu trei camere va trebui efectuată de locatarii din scara respectivă, pe banii lor. Asta li s-a spus atunci, la fața locului, pentru ca, ulterior, într-o adresă semnată de însuși primarul Nicolae Robu, să i se comunice asociației de proprietari următoarele: „Totodată în vederea igienizării imobilului, proprietate personală a bolnavelor, vă puteți adresa Direcției de Sănătate Publică Timiș”.

Tăcere asurzitoare dinspre DSP Timiș

Oamenii iau de bună înțeleapta povață a realesului și președintele asociației de proprietari trimite, în 23 iunie, următoarea misivă pe adresa DSP Timiș:
„Vă rog să luați măsuri de igienizare a apartamentului ale cărui proprietare, H.A. și B.A., sunt un caz social. În apartamentul acestora sunt depozitate materiale încă de pe vremea incendiului care a avut loc în mai 2015, dată de la care nimeni nu a făcut vreo curățenie. Ați fost înștiințați de acest fapt de nenumărate ori prin adresele depuse.

Datorită temperaturilor ridicate și mizeriei ce se află în acel spațiu, au început să roiască muștele, gândacii și, dacă nu veți lua măsuri, poate rozătoarele. Considerăm că, așa cum împotriva unui magazin sau a unui restaurant în care nu sunt condiții de igienă pot fi luate măsuri, și în acest caz puteți face ceva. Acest apartament infect trebuie igienizat pentru sănătatea celor din jur – de care instituția dumneavoastră răspunde – iar cum aceste persoane sunt internate într-o clinică, sunt luate în evidența dumneavoastră ca fiind un caz social, trebuie să vă implicați. Atașat aveți dovada internării lor, ca răspuns al nenumăratelor plângeri din partea asociației. Așteptăm un răspuns constructiv din partea dumneavoastră”.

apartament (111)Nici o veste deocamdată dinspre DSP și, probabil, bieții oameni vor aștepta mult și bine un răspuns constructiv din partea Direcției de Sănătate Publică Timiș, fiindcă, nu-i așa, e vară, e cald, lumea e în concediu, ce contează că într-unul dintre cele mai mari cartiere ale Timișoarei, aflat la doi pași de centrul orașului care își dorește titlul de capitală culturală europeană, ticăie o bombă ecologică cu ceas…

Pase între autorități

Astăzi se împlinesc trei săptămâni de când cele două femei bolnave au fost internate într-o clinică de psihiatrie, iar în urma lor a rămas un haos și o mizerie de neimaginat, într-un apartament pentru care eticheta „focar de infecție” reprezintă doar un eufemism. De altfel, fotografiile pe care ni le-a pus la dispoziție domnul Tudosie, făcute în locuința respectivă după operațiunea din 10 iunie, sunt mai mult decât sugestive. După cum am văzut, însă, onor primarul Timișoarei se spală pe mâini și aruncă pisica în curtea DSP Timiș, care, la rândul său, face pe mortul în păpușoi. Ambele reacții sunt jenante și descalificante, dovedind, încă o dată, că autoritățile timișorene nu sunt interesate de rezolvarea problemelor oamenilor, ci de elaborarea unor strategii cât mai stupide de pasare a responsabilității de la o instituție la alta.

Ieri în toată țara, pe când și la Timișoara?

Impotența și incompetența administrației timișorene, care tolerează focarul de infecție mai sus menționat, devin cu atât mai flagrante cu cât, în situații similare, alte primării din țară au demonstrat atât dorință, cât și putință în rezolvarea problemelor.

bucurestiMemoria internetului păstrează respectivele dovezi: 31.07.2013, site-ul www.observator.tv.ro: „Apartament plin cu 15 tone de gunoi, curățat cu forța de autorități!” (e vorba de Primăria Sector 2 București – n.r.); 22.02.2016, site-ul www.click.ro: „Evacuată de primărie că nu a mai făcut curat în casă de 4 ani” (Primăria Sector 4 București – n.r.); 24.07.2014, site-ul www.caon.ro, : „Au curățat secretul murdar de pe Aleea Roman” (Primăria Reșița – n.r.); 8.07.2014, site-ul www.adevarul.ro: „Apartament plin cu 5 tone de gunoi, curățat cu forța de autorități” (Primăria Craiova – n.r.). În toate cele patru cazuri prezentate în articolele respective, primăriile mai sus-menționate, prin direcțiile de specialitate, au asanat focare de infecție similare cu cel de pe strada Labirint.

Cu alte cuvinte, funcționarii cu pricina au trecut la treabă și și-au îndeplinit atribuțiile din fișa postului, nu au pasat responsabilitatea altor instituții și nici nu le-au transmis cetățenilor care le plătesc salariile să se descurce pe cont propriu.

La Timișoara, cum spuneam, însă, nu există nici voință, nici putință, aici fuga de răspundere e sportul-rege, iar funcționarii primăriei sunt campioni detașați…
resita

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns