O boală gravă poate fi depistată acasă, în doar 15 minute

sida

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) va desfășura pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie campaniei de promovare a importanței testării și depistării precoce a infecției cu HIV, ”Ești negatHIV? Testează-te și fii sigur!”.

Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) va desfășura pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie campaniei de promovare a importanței testării și depistării precoce a infecției cu HIV, ”Ești negatHIV? Testează-te și fii sigur!”.

Acțiunea vine după ce testul autoadministrabil pentru depistarea HIV dintr-o singură picătură de sânge din deget a devenit disponibil în farmacii.

”Deși prevenția și depistarea precoce sunt principalele arme în combaterea infecției cu HIV, în România există în continuare numeroase obstacole în desfășurarea eficientă a acestora, de la nivelul redus de conștientizare, la preconcepțiile despre aceasta. Însă diagnosticul infecției cu HIV nu mai reprezintă astăzi o condamnare la moarte.

Dacă persoanele care știu că au fost expuse la risc se testează și primesc un diagnostic la timp, au șanse să ducă o viață normală. Posibilitatea de a cumpăra un test direct din farmacie va oferi o șansă în plus celor care, din cauza temerii de a fi stigmatizați social, nu doresc să se adreseze serviciilor de sănătate publică sau laboratoarelor private”, este de părere Iulian Petre, directorul executiv al UNOPA.

Efectuarea testului autoadministrabil durează aproximativ cinci minute și poate fi folosit cu ușurință de oricine acasă, fiind necesare doar o mostră de sânge din vârful degetului și o așteptare de 15 minute pentru a citi rezultatul.

Pentru fiabilitate maximă a testului autoadministrabil în depistarea infecției cu HIV, trebuie cunoscut faptul că un rezultat negativ obținut in perioada de ”fereastră serologică” (aproximativ trei luni interval între momentul expunerii la riscul infectării cu virusul și producția de anticorpi care semnalează prezența virusului) nu poate fi luat în considerare.
Acest produs pentru depistarea HIV, destinat folosirii la domiciliu, este un instrument complementar de screening şi vine în ajutorul persoanelor care vor să se diagnosticheze rapid şi în intimitate. În cazul obținerii unui rezultat pozitiv, este necesară efectuarea unui test de laborator pentru confirmarea diagnosticului.

Conform datelor Comisiei Naționale de Luptă Anti-SIDA, peste 14.600 de pacienți cu HIV/SIDA sunt înregistrați în România, aproape jumătate dintre aceștia cu vârste cuprinse între 25 și 29 de ani. Din numărul total de pacienți cu HIV/SIDA existenți la nivel național, peste 600 de cazuri au fost depistate pe parcursul anului 2016, în timp ce alți 300 au fost diagnosticați numai în intervalul ianuarie-iunie 2017.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *