Noul episcop romano-catolic de Timişoara, consacrat şi instalat la Dom

În data de 16 mai 2018, Sfântul Părinte Papa Francisc l-a numit ca nou episcop romano-catolic de Timișoara pe Pr. József Csaba Pál, Canonic al Catedralei, arhidiacon al Arhidiaconatului Banatului Montan şi paroh al parohiei Romano-Catolice „Maria Zăpezii” din Reșița.

Consacrarea și instalarea sa întru episcop va avea loc luni, 6 august, în ziua Schimbării la față a Domnului, începând cu ora 10, la Domul „Sfântul Gheorghe” din Piaţa Unirii. Ceremonia va fi transmisă în direct de canalul „Duna World”, iar Radio Timișoara va difuza consacrarea episcopală pe unde medii AM, pe frecvența 630 kHz (AM 630 kHz), transmisiunea fiind asigurată de la ora 10 până la ora 13 (respectiv până la final) prin intermediul Redacției de limba germană.

O transmisiune audio-video va fi disponibilă şi pe Facebook, pe pagina proprie a postului „Radio Timișoara Live”.

Celebrantul principal al Sfintei Liturghii solemne și Consacratorul principal va fi Excelența Sa Martin Roos, episcop şi administrator apostolic de Timișoara, iar co-consacratori vor fi Excelențele Lor dr. Ioan Robu, arhiepiscop de București, mitropolit al provinciei mitropolitane latine, și dr. György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia.

La acest eveniment deosebit vor participa Excelența Sa Msgr. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, dr. Balázs Bábel, arhiepiscop și mitropolit de Kalocsa-Kecskemét, dr. Đuro Hranić, arhiepiscop de Djakovo-Osijek, dr. Csaba Ternyák, arhiepiscop de Eger, 35 de episcopi ai Bisericii Romano-Catolice, Greco-Catolice, Evanghelice, Reformate și Ortodoxe și aproximativ 200 de preoţi din Ungaria, Croația, Serbia, Ucraina, Germania, Republica Moldova şi România.

La Sfânta Liturghie de sfințire vor mai fi prezenţi, din partea Guvernului României, Victor Opaschi, secretar de stat pentru culte, Florinel Frunză, directorul Direcției Relații Cult și Cezar Păvălașcu, șeful Serviciului de asistență, învățământ şi accesare fonduri din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Guvernul Ungariei va fi reprezentat prin dr. Zsolt Semjén, viceprim-ministru pentru politica națională, culte și naționalități, Miklós Soltész, secretar de stat pentru culte, dr. Zoltán Lőrinczi, secretar de stat adjunct, și Réka Brendus, şef adjunct în cadrul Secretariatului de Stat pentru Politică Naţională al Oficiului Ungar al Premierului.

În ziua următoare, 7 august, Excelența Sa József Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara, va celebra o primă Sfântă Liturghie pontificală, în noua sa calitate, în Bazilica Minor de la Maria Radna, cu începere de la ora 11.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns