Nouă lucruri pe care să nu le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate ofensatoare sau nu au sens

Atenționare de călătorie pentru Grecia: Grevă de 1 mai în transportul public terestru și maritim
Ideal e ca, atunci când vizitezi o țară străină, să te informezi dinainte cu privire la obiceiurile și cultura locală pentru a nu face vreo gafă impardonabilă din necunoștință de cauză. Cum sute de mii de turiști români vizitează Grecia, HotNews.ro a realizat un scurt ghid despre gesturi sau lucruri pe care trebuie să le evitați atunci când sunteți printre greci.
  • 1. Nu arătați unui grec palma deschisă vertical . Este unul dintre cele mai ofensatoare gesturi

image 2021 06 15 24862196 0 ofensa

Da, acesta este un gest pe care grecii îl folosesc atunci când vor să fie grosolani și ofensatori. Dealtfel, dacă sunteți atenți, îl puteți vedea în multe aspecte ale vieții de zi cu zi din Grecia. Se face fie cu o singură palmă, fie cu ambele orientate în aceeași direcție și aplaudând.
Înțelesul său este evident negativ. Se folosește atunci când cineva este foarte supărat pe o altă persoană, atunci când aceasta din urmă a greșit cu ceva. Dacă sunteți cu mașina, puteți vedea acest gest în trafic.
Dacă cumva vi se face un asemenea semn, nu răspundeți cu un gest similar! Mai recomandat e să vă cereți scuze și să zâmbiți.
  • 2. Dacă sunteți întrebat ceva de un chelner sau de un localnic, nu răspundeți prin gesturi (mișcări ) ale capului. La greci acestea au cu totul alt sens
Nu dați din cap pentru a indica ”Da” sau ”Nu”. O faceți degeaba, grecii nu vor pricepe întrucât ei folosesc alte gesturi. Mai bine spuneți în cuvinte simple dacă e Da sau dacă e Nu. Pentru !”Da”, puteți spune : ” Ne, efharistó (adică, ”da, mulțumesc” iar pentru NU, Óhi, efharistó (Nu, multumesc). Gestul grecesc care spune „nu” e destul de dificil pentru un non-nativ. Presupune ridicarea sprâncenelor și înclinarea instantanee a capului înapoi. Acest gest include și un plescăit imperceptibil al limbii.
  • 3. Nu plecați de la tavernă fără să lăsați un bacșiș, cât de mic
Mulți români aflați pentru prima oară la greci dacă acolo se dă bacșiș și dacă da, cât anume. Localnicii lasă între 5-8%. Turiștii străini lasă între 10-15%. Nu vă obligă nimeni să lăsați 15%, dar dacă sunteți mulțumiți de mâncarea oferită, lăsați totuși un mic bacșiș. La fel ca la noi sau ca în alte țări europene, ei nu inclus bacșișul pe nota de plată. Dacă vreți să-l impresionați pe cel care v-a servit, îi spuneți: Kratíste ta résta. („Păstrează restul”).
  • 4. Nu încercați să negociați prețurile- nu suntem în Orient, unde totul e negociabil.

În magazine, prețurile nu se negociază. La închirieri, dacă luați o mașină pe termen mai lung sau o cameră la o pensiune pe vreo insulă, e loc și pentru negocieri. Dacă încercați să negociați prețurile în magazine, riscați să fiți dat afară imediat.

  • 5. Adaptați-vă îmbrăcămintea locului pe care îl vizitați
Știm, e concediu, te îmbraci cât mai comod. Dar dacă ai în plan o vizită la vreo mănăstire ori la Meteora, nu poți merge în maiou și șlapi. Uneori, mănăstirile oferă ele însele la intrare haine pe care să ți le pui peste costumul de baie cu care te-ai dus în vizită. Dar dacă sunt mulți turiști iar stocul de haine de rezervă ale mănăstirii s-a epuizat, riști să nu mai poți intra. Mai bine îmbracă-te potrivit încă din camera de hotel pentru a evita situații neplăcute.
  • 6. Dacă ești femeie îmbrăcată în alb și vezi un cuplu de miri , nu te apropia de ei

Purtarea hainelor albe la o nuntă trebuie evitată, deoarece la greci doar mireasa poartă alb. Dacă apari ca femeie la o nuntă îmbrăcată în alb, acest lucru e perceput ca o insultă la adresa miresei. Merită să riscați?

  • 7. A arăta pe cineva cu degetul este nu doar ne-politicos (cum e la noi) ci chiar insultător.

Chiar dacă întrebați un localnic cum să ajungeți undeva anume, nu trebuie să arătați cu degetul întrebând: ”Deci s-o iau încolo?”. S-ar putea ca el să înțeleagă altceva și să vă arate palma (vezi primul punct)

  • 8. Nu puneți sare/piper/ alte condimente pe mâncarea adusă de chelner, fără să o fi gustat înainte

Un asemenea gest e considerat o insultă la adresa bucătarului.

  • 9. NU mușcați din pâine și nu vă țineți coatele pe masă
Ambele sunt considerate gesturi respingătoare. Pâinea se rupe în bucăți mici care sunt apoi înghițite, iar coatele stau în afara mesei, nu pe ea.

Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Nouă lucruri pe care să nu le faci dacă ești în Grecia, în concediu. Sunt considerate ofensatoare sau nu au sens

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *