Noua lege a asociațiilor de proprietari are prevederi inacceptabile

cheltuieli bloc

Federația Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT) informează cetăţenii şi asociaţiile de proprietari că noua lege de funcţionare a asociaţiilor de proprietari 196/2018 a început să producă efecte negative pentru acestea.


accident mortal satu mareCITEȘTE ȘI: Femeie ucisă pe trecere de un şofer care gonea cu mare viteză (Video)

 


S-au aprobat atât noul statut, cât şi regulamentul condominiului, care sunt de-a dreptul inacceptabile, consideră conducerea FALT.

„S-a aprobat standardul ocupațional pentru profesia de administrator condominii, care prevede un curs obligatoriu de 720 de ore şi pretenţia de a avea cunoştințe care nu sunt necesare unui administrator.

De exemplu, administratorul trebuie să ştie care sunt obligaţiile şi răspunderile specialiştilor verificatori de proiecte.

CITEȘTE ȘI: Un senator PSD, dus la Bucureşti cu un elicopter SMURD pentru că era deranjat la stomac. Reacţia lui Arafat

Pentru cei care au deja un curs legal urmat se prevede o reducere până la jumătate a numărului de ore, dar din nou cu piedici, adică se cere o certificare a cunoştintelor profesionale obţinute.

În aceste condiţii, o persoană poate urma un astfel de curs foarte greu, atât din punct de vedere financiar, cât şi ca timp. FALT împreună cu Liga Habitat au făcut şi fac demersuri pentru modificarea legii şi a celorlalte acte ulterioare legii care complică şi mai mult situaţia asociaţiilor de proprietari.

Ministerul Dezvoltării este inflexibil la mai toate solicitările făcute, răspunde în scris că este de acord să participe la un grup de lucru format din reprezentanţi ai săi, ai Parlamentului şi ai Ligii Habitat, dar menţionează că nu consideră necesară sau oportună modificarea Legii 196/2018. Unul dintre motivele invocate este că a fost votată cu 273 de voturi pentru, două împotrivă şi patru abţineri”, constată FALT.

Având în vedere cele prezentate, reprezentanții federației consideră că, pe lângă demersurile făcute de ei, şi cetățenii sau reprezentanții asociaţilor de proprietari îi pot contacta pe parlamentarii aleși pentru a-i ruga să rezolve toate nedreptăţile pe care le-a adus Legea 196/2018 şi actele ulterioare de aplicare a legii.

O lege controversată din start

Legea 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor a intrat în vigoare în luna septembrie a anului trecut și a stârnit reacții de protest din partea a numeroase organizații de profil.

Principalele nemulțumiri sunt legate de cuantumul ridicat al amenzilor prevăzute pentru asociațiile de proprietari în sine, dar și pentru președinții de bloc (acestea pot ajunge până la 10.000 de lei), de birocrația foarte stufoasă, precum și de stabilirea pafonului de casă la 1.000 de lei.

Reprezentanții asociațiilor de proprietari suspectează că pretențiile tot mai ridicate pe care legea le impune administratorilor sunt legate de anumite interese, adică de existența unor firme de profil, gata să preia aceste activități.

Deocamdată, demersurile FALT și ale Ligii Habitat pentru suspendarea sau amendarea Legii 196/2018 nu s-au bucurat de succes, de aceea celor care locuiesc la bloc li se sugerează să-i tragă de mânecă pe parlamentari, acesta fiind ultima soluție posibilă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Noua lege a asociațiilor de proprietari are prevederi inacceptabile

  1. Legea nu spune că cursul trebuie să fie de 720 de ore. Asta Ministerul a hotărît-o, deci să nu se ascundă în spatele faptului că legea a fost votată de parlament.
    Ministerul putea foarte bine să creeze un curs de 5 ore și apoi un examen în urma căruia să se obțină atestatul.
    Dar atunci firmele care vor să acapareze piața s-ar fi supărat. Eliminarea liberei concurențe va duce la creșterea prețurilor.
    Oricum, cu legea asta, nu va însemna că cei care lucrează ca administratori vor fi mai bine pregătiți. Vor fi firme la care patronul are cursul absolvit și are 50 de angajați care prestează efectiv munca, angajații neavînd cursul, dar la un control se poate arăta patalamaua cu absolvirea cursului de către patron (care poate niciodată nu va merge efectiv la blocul administrat).
    Ideea de a-i trage de mînecă pe parlamentari e bună. Toate partidele sînt vinovate de asemenea legi care împiedică libera concurență și duc la creșterea prețurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *