Noi precizări privind obținerea de adeverințe pentru recalcularea pensiilor.
Consecvent în demersul său de a-i informa și, în același timp, explica pensionarilor cele mai importante prevederi din noua Lege a pensiilor, intrată în vigoare la începutul acestei luni, directorul executiv al Casei Județene de Pensii Timiș, Mircea Cristian, a făcut publice noi precizări privind obținerea de adeverințe pentru recalcularea pensiilor.
Este vorba despre adeverințele care atestă sporurile cu caracter nepermanent, dar pentru care s-au plătit contribuții primite de foștii angajați, actuali pensionari, până în anul 2001: al 13-lea salariu, bonusuri de performanță, premii, formele de retribuire în acord sau cu bucata, etc.
Precizările directorului executiv al CJ de Pensii Timiș au vizat, de această dată, pașii ce trebuie urmați de pensionari pentru a intra în posesia acestor adeverințe.
Alături de Mircea Cristian, s-a aflat Raul Rus, directorul Direcției Județene Timiș a Arhivelor Naționale.
„L-am invitat pe domnul Rus deoarece sunt multe situațiile în care societățile unde oamenii au lucrat nu mai există, au avut după Revoluție alte denumiri, ori sunt în insolvență, lichidare, și nu mai au la sediu vechile state de plată. Și oamenii nu știu unde pot să se adreseze pentru obținerea adeverințelor”, a declarat Mircea Cristian.
„Aș menționa, în primul rând, că arhivele naționale nu dețin state de plată. Noi arhivăm documente cu importanță istorică și practică, având un caracter permanent. Statele de plată sunt documente cu valoare practică și reprezintă o problemă de ordin social”, a afirmat Raul Rus.
„Dar pensionarii se pot adresa instituției noastre pentru a afla unde sunt statele lor de plată. Tot de la noi se pot afla denumirile unei societăți, deoarece sunt cazuri în care societatea și-a schimbat denumirea după ce oamenii au ieșit la pensie”, a mai declarat Raul Rus.
Cei care au nevoie de informații de la Arhivele Naționale – Direcția Județeană Timiș le pot obține la sediul instituției, situat pe Strada Andrei Mocioni nr. 8, telefonic sau trimițând o solicitare la adresa de mail [email protected].
Serviciile prestate de Arhivele Naționale – Direcția Județeană Timiș sunt gratuite.
„Solicitările depășesc cifra de o mie pe lună. În 90 la sută din cazuri știm unde se află statele de plată”, a mai precizat Raul Rus.
Așadar, pensionarii care doresc să obțină adeverințe privind sporurile și bonusurile cu caracter nepermanent încasate anterior anului 2001 trebuie, mai întâi, să cunoască exact numele societății în care și-au desfășurat activitatea- pot fi unul sau mai multe, depinde de situație. Un exemplu ar fi fostele trusturi mari de construcții de dinainte de Revoluție, TAGCMT și TC IND, care s-au divizat în anii 90 în mai multe societăți comerciale. Cei care au nelămuriri privind numele pot cere sprijinul Arhivelor Naționale Timiș.
Apoi, trebuie să știe unde se află statele de plată anterior anului 2001, la foștii angajatori ori la firme de arhivare, în acest ultim caz, însă, oamenii trebuind să achite contravaloarea acestora.
O dată aflate aceste lucruri, pensionarii mai trebuie să decidă și ce pentru ce sporuri vor solicita adeverințele, mai ales că, dacă statele de plată se află la firme de arhivare trebuie să plătească pentru ele.
„Îi sfătuiesc din nou pe oameni să fie foarte atenți când fac cererile pentru adeverințe. În primul rând, să știe ce sporuri cer. Apoi, să scrie corect denumirea sau denumirile societății la care au lucrat. Să se informeze la firmele de arhivare dacă este necesar să trimită fotocopii după cărțile de muncă. Iar în cazul doamnelor – care și-au schimbat după căsătorie numele de familie, să întrebe dacă sunt necesare fotocopii după acte de stare civilă, pentru că ele au avut la angajare un nume, iar cererea o fac pe alt nume de familie”, a afirmat Mircea Cristian, directorul Casei Județene de Pensii Timiș.
Și, mai afirmă directorul Mircea Cristian, pensionarii trebuie să știe că trebuie să aducă la Casa de Pensii adeverințele în original, ștampilate, iar acolo unde firmele nu mai folosesc ștampilă să se specifice pe adeverință acest lucru.
CITEȘTE ȘI: Timișoara, înscrisă în competiție în cadrul misiunii oglindă M100