Noi date oficiale cu mortalitatea de 95% la pacienții COVID intubați: La Arad, din 70 au supraviețuit 3, la Timișoara, din 149 au salvat 9

Situația comunicată la cererea Libertății de trei spitale care au secții de ATI pentru bolnavii COVID arată o rată a supraviețuirii de aproximativ 5% în cazul pacienților ventilați mecanic invaziv, cei care avansează spre formele cele mai severe ale bolii.

După ce Libertatea a prezentat situația din secția ATI a Spitalului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București, unde din 44 de pacienți COVID intubați au supraviețuit doar 2, alte două spitale mari au răspuns cererilor redacției: Spitalul COVID din Arad și Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara Spitalul COVID Arad: 4,3% rată de supraviețuire de la pacienții intubați mecanic ”Până în prezent au fost tratați 70 de pacienți prin ventilație mecanică invazivă, iar 67 au murit”, a declarat Adrian Wiener, coordonatorul unității medicale arădene, spital cu o secție 27 de paturi ATI. Printre cei trei supraviețuitori s-a aflat un pacient care a fost intubat timp de 50 de zile.

”Nu toate paturile sunt dotate cu ventilatoare, dar avem aparate de oxigen și pe secții”, a mai adăugat managerul. Nu lipsa de ventilatoare sau de paturi, spune dr. Wiener, a dus la rata de mortalitate de peste 95% pentru pacienți, ci starea sănătății, faptul că au venit târziu, din diverse motive, și evoluția bolii.

Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara: 6% rată de supraviețuire de la pacienții intubați mecanic La Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara au fost intubați mai mulți pacienți, conform datelor oferite de unitatea medicală pentru Libertatea.

Este spitalul unde, inițial, dr. Musta raporta ”cea mai bună rată de supraviețuire din țară”. Între timp, lucrurile s-au schimbat. ”Au fost internați în secția de Terapie Intensivă 212 pacienți. Au fost intubați 149, dar din păcate 140 nu au supraviețuit”, a declarat doctorul Cristian Oancea, managerul spitalului de boli infecțioase timișorean. 2 din 3 pacienți care ajung la ATI la spitalul timișorean decedează, și doar 1 din 20 de pacienți conectați la ventilator supraviețuiește, ponderi care se regăsesc și la alte spitale.

”Rata de supraviețuire în cazul acestor pacienți aflați în fază critică, din câte știu eu, e undeva la 10% la toate spitalele COVID din țară”, spune doctorul Cristian Oancea, managerul unității de la Timișoara.

Acesta a spus că printre cei cei 9 supraviețuitori de la ei s-a aflat și o pacientă care a stat intubată timp de 5 săptămâni.

Citește mai departe AICI:


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns