Nobel 2023: Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov, laureații premiului Nobel pentru chimie

Nobel 2023: Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov, laureații premiului Nobel pentru chimie

Nobel 2023: Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov, laureații premiului Nobel pentru chimie

Cercetătorii Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov au fost recompensaţi miercuri cu premiul Nobel pentru chimie pe anul 2023, potrivit unui anunţ făcut de Hans Ellegren, secretarul general al Academiei Regale Suedeze de Ştiinţe, relatează nobelprize.org.

Laureaţii din acest an au fost premiaţi pentru „descoperirea şi sinteza punctelor cuantice”, potrivit comunicatului oficial publicat de Comitetul Nobe, informează agerpres.rol.

În 2022, premiul Nobel pentru chimie a fost atribuit cercetătoarelor Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal şi K. Barry Sharpless pentru dezvoltarea chimiei clic şi a chimiei bioortogonale.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei.

În 2023, fiecare premiu Nobel va fi însoţit de un cec în valoare de 11 milioane de coroane suedeze (986.000 de dolari).

Sezonul premiilor Nobel din acest an a debutat luni, odată cu atribuirea premiului pentru medicină, care a revenit cercetătorilor Katalin Kariko şi Drew Weissman, premiaţi pentru descoperiri ce au permis dezvoltarea vaccinurilor cu ARN mesager.

Marţi, premiul Nobel pentru fizică a fost decernat cercetătorilor Pierre Agostini, Ferenc Krausz şi Anne L’Huillier, recompensaţi pentru experimente ce au vizat utilizarea unor impulsuri luminoase cu durate de câteva attosecunde pentru a studia dinamica electronilor în interiorul materiei.

CITEȘTE ȘI: Un veteran al teatrelor de război își pune talentul artistic în slujba comunității

După atribuirea premiului Nobel pentru chimie, decernat miercuri cercetătorilor Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov pentru descoperirea şi sinteza punctelor cuantice, sezonul premiilor Nobel din 2023 va continua cu decernarea premiului pentru literatură, pe 5 octombrie, şi a premiului pentru pace, pe 6 octombrie. Premiul Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice în memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în data de 9 octombrie.

Sursa foto: Twitter/The Nobel Prize


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *